Boliger er nu billigere at købe, men dyrere at eje

Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 14. december 2022

Efter en lang periode med skyhøje boligpriser ser vi nu, at boligerne bliver solgt til markant dalende priser end for blot et år siden - og der tales derfor, om at det er blevet billigere at købe bolig. Samtidigt er renterne dog også steget til vejrs, hvilket har eskaleret købernes finansieringsomkostninger.

Vi får mange spørgsmål omkring, hvorfor boligpriserne er faldende, hvorfor finansieringen er blevet så dyr, og hvad det betyder for dit potentielle boligkøb. Vi skriver derfor dette indlæg, som giver dig overblikket over det nuværende markedsfænomen, og vi giver vores svar på, hvordan du bør forholde dig som køber på nutidens boligmarked.

Hvorfor er boliger blevet dyrere at eje?

Et af de mest brugte ord i 2022 har uden tvivl været 'inflation', og det er der en god grund til. En bred vifte af årets samfundsudviklinger er tæt forbundet med den himmelfarende inflation, og de stigende udgifter for boligejere er ingen undtagelse.

Boligfinansiering er blevet dyrere

Som et forsøg på at bremse inflationens høje hastighed, har den danske national bank hævet renterne i markedet. Forhøjede renter har som udgangspunkt den effekt på økonomien, at danskerne bliver siddende på deres penge, da rådighedsbeløbet mindsket og man bliver mere opmærksom på sine udgifter. Det forårsager en generel afdæmpning i den høje økonomiske aktivitet som har sat gang i inflationsstigningerne.

Når boligrenterne så bliver sat op, betyder det at finansieringen af din bolig bliver dyrere. Du kommer i bund og grund til at skulle afsætte en større luns af dit månedsbudget til at tilbagebetale gælden.

Vil du blive klogere på, hvad der påvirker boligrenten til at stige, kan du læse vores blogindlæg her.

Historisk høje forbrugspriser

Det er ikke kun på rentefronten at inflationen har haft en finger med spillet på de forøgede omkostninger ved at eje en bolig. Forbruget af din bolig er nemlig også blevet dyrere, da energipriserne har nået rekordhøje tal i løbet af 2022. Især elpriserne har fået et nøk opad.

Den gennemsnitlige elregning har oplevet en historisk udvikling, med en stigning på 60% siden 2020. Lige galt har det stået til med mange varmeregningerne, hvor nogle husstande har oplevet en fordobling i deres varmeudgifter. Det er især boliger opvarmet med træpiller eller naturgas, som er blevet slået hårdt ud af de stigende varmepriser, hvor fjernvarmebrugere er blevet skånet for stormvejret i en væsentligt højere grad.

Hvis du er interesseret i, hvordan energipriserne påvirker boligmarkedet, kan du læse mere her.

Vedligeholdelsesudgifterne stiger

Det er ikke kun på rentefronten at inflationen har haft en finger med i spillet på de forøgede omkostninger ved at eje en bolig. Vedligeholdelse af din bolig er nemlig også blevet dyrere, da prisen på materialer har fulgt inflationen opad. Det er derfor blevet væsentligt dyrere at få håndværkeren på besøg til at fixe det utætte tag, lægge den nye terrasse, eller udskifte de gamle fliser på badeværelset.

Skal vi snakke sammen om din boligøkonomi?

Kontakt os

Hvorfor er boliger blevet billigere at købe?

Med frygt for at køre i samme rille, så skal vi igen finde svarene hos inflationen. Som tidligere beskrevet, så har inflationsstigningerne (og de efterfølgende rentestigninger) forårsaget, at danskerne har trukket følehornene til sig. Boligmarkedet oplever for tiden et proportionelt fald i boligkøbere i forhold til antallet af udbudte boliger. Når efterspørgslen på boligmarkedet er lavere end udbuddet, så tipper det vægten til købers fordel, hvilket giver dem større muligheder for at presse boligpriserne ned. Derfor oplever vi i øjeblikket en nedgang i boligpriserne, som kan gøre det billigere for dig at købe en bolig lige nu og her, hvis du formår at forhandle prisen ned med sælger.

Læs vores blogindlæg om prisfaldet på boligmarkedet, hvis du gerne vil vide mere.

Skal jeg købe bolig nu, eller vente?

Vores anbefaling til dig, som går i overvejelserne om at købe en bolig, er at du sagtens kan kaste dig ud på boligrejsen nu. På trods af at det for tiden er dyrere at være boligejer, så giver det mening at købe mens priserne er lave. De løbende udgifter du har som boligejer falder forventeligt på sigt, og du optjener mere friværdi i din bolig, jo længere tid du har den. Derudover har du altid muligheden for at omlægge dit højtforrentede boliglån, når renterne uundgåeligt begynder at falde igen. De forhøjede udgifter er formentligt kun midlertidige, og det samme kan siges om de dalende boligpriser.

Så smed mens jernet er varmt, men sørg for at være opmærksom på renteudviklerne. Du kan nemlig spare meget på realkreditlånets renter ved at omlægge på det rette tidspunkt. Ring eventuelt til vores team af uvildige rådgivere på 70 26 81 09, hvis du gerne vil have en gratis og uforpligtende snak om din boligøkonomi.