Har boligrenten toppet?

Jesper Steentofte Hansen, indehaver og økonomisk rådgiver BoFinans
Udgivet d. 8. juni 2022

Boligejerne har uden tvivl bidt mærke i, at renten på realkreditlånene kun har gået en vej det sidste halvandet år - og det er op. Tilbage i februar 2021 kunne man optage realkreditlån til 0,5% i rente, mens renten nåede sit højeste i 10 år i løbet af maj, da den nåede op på 4%. Spørgsmålet er dog, om renten har nået sit højdepunkt, eller om vi nu forventer at den vil stige endnu mere.

Hvorfor er renten vigtig?

Renteudviklingerne har store konsekvenser for boligmarkedet. Om konsekvenserne er gode eller dårlige, kommer an på din boligsituation. For kommende boligejere, skaber de høje renter markante problemer, da lånet er dyrere at holde. Flere kommende boligejere oplever derfor at blive afvist i banken, da de bliver vurderet til ikke at være økonomisk stærke nok til at varetage lånet.

For eksisterende boligejere byder de høje renter til gengæld på gode muligheder for at skære en betydelig luns af deres restgæld ved at lave en opkonvertering af deres eksisterende boliglån. Har man et fastforrentet realkreditlån med en rente, som er betydeligt lavere end de nuværende 4%, så kan man omlægge sit lån til den nye rente med en lavere kurs og derved gøre sin restgæld mindre. Dog skal man huske at omlægge tilbage (altså lave en nedkonvertering), når renten falder igen, så besparelsen ikke bliver ædt op af den høje rente.

Opkonvertering

Vil du vide mere om, hvorvidt en opkonvertering er relevant for dig?

Læs mere her

Men er renten toppet?

Som sagt har renten kun gået i en retning den seneste tid, og det er opad. Men vil den fortsætte med det, eller har vi nået toppen af bjerget? Det vil i høj grad hænge sammen med, hvordan inflationen forventes at udvikle sig. Renterne følger nemlig inflationen, da den Danske Nationalbank bruger boligrenterne til at regulere inflationen. Prognoserne fortæller os, at inflationen forventes stadigvæk at være stigende, og det kan derfor spekuleres at renten også vil være stigende. 4.5% lånet kunne derfor bestemt blive en virkelighed. Det er dog umuligt at sige noget med sikkerhed, før vi får de nye inflationstal for EU i midten af næste uge.

Vil du have råd om renten på dit boliglån?

Snak med en rådgiver

Hvordan skal du forholde dig?

Er du eksisterende boligejer, som går og overvejer at opkonvertere dit boliglån, så vil vores anbefaling være at vente en uges tid, til vi hører EU's nye inflationstal. Fortsætter inflationen med at stige, kan det nemlig forventes at landets realkreditinstitutioner vil åbne op for lån til 4,5% i rente, og så kan du nemlig spare betydeligt mere på din restgæld ved en opkonvertering.

Er du i tvivl, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os, for en gratis og uforpligtende samtale omkring dit boliglån.