electronic floor heating setting, on the touch screen, hand pressing

Høje forbrugsudgifter skubber til boligmarkedet

Morten E. Hansen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 13. september 2022

Størrelse, beliggenhed og finansiering er nogle af de punkter vi altid har sat højest på listen over vigtige overvejelser ved boligkøb. Dog er der et fjerde punkt, der tidligere har været mere eller mindre overset, som nu har bevæget sig højt op på ranglisten - nemlig forbrugsudgifterne. Ruslands invasion af Ukraine har medført store prisstigninger på flere varmekilder. Særligt er gaspriserne steget kraftigt, hvilket har medført stigende elpriser, da elpriserne følger udviklingen i gaspriserne. Dette har lagt et pres på mange danskeres hverdagsøkonomi i sådan en grad, at Christiansborg har være nødsaget til at gribe ind.

Boligkøbere skal være opmærksomme

Med de ekstra store forbrugsudgifter, har danskerne et væsentligt mindre rådighedsbeløb end tidligere, hvilket får mange til at søge nye måder at begrænse de faste månedlige udgifter på. Boligkøbere er derfor ekstra opmærksomme på, hvordan deres kommende bolig bliver opvarmet. Det er nemlig ikke alle varmekilder, som er lige hårdt ramt af prisstigningerne, og hjemmets opvarmningskilde kan have store konsekvenser for ens rådighedsbeløb. Boligkøberne foretrækker derfor boliger med varmepumpe eller fjernvarme, da de udgør de billigste metoder.

Det ser dog ikke p.t. ud til at boligpriserne er påvirkede af, hvordan boligen bliver opvarmet. Står du og skal købe bolig, og gerne vil have et retvisende billede af boligens varmeudgifter, så pas på med at kigge på boligens energimærke og sælgers forbrug (som ellers har været kutyme). De er nemlig højst sandsynligt baseret på forældede energipriser. Du kan dog som udgangspunkt godt bruge informationerne om sælgers forbrug til at lave dine egne prisberegninger, ud fra de aktuelle energipriser. Det vil give dig et bedre billede af dine varmeudgifter, hvis du vælger at købe boligen.

Hvordan skal du forholde dig til varmepriserne?

Snak med en rådgiver

Hvorfor stiger varmepriserne?

Der er mange faktorer der påvirker de stigende energipriser, men man kan ikke komme udenom at nævne krigen i Ukraine som en af de primære årsager, da Rusland har siddet på 12% af olieforsyningen og 14% af gasproduktionen på verdensplan. Med Ruslands invasion er udbuddet på fossile brændstoffer faldet, samtidig med at efterspørgslen stadigvæk er høj, hvilket presser priserne på gas og olie i vejret. Det påvirker så derefter elpriserne, da de i høj grad er afhængige af priserne på gas.

Derudover har de høje priser på el og gas forårsaget at mange har søgt mod brændeovne og træpillefyr, for at sparre penge på varmeudgifter. Det har så presset efterspørgslen på træpiller og brænde op, og udbuddet har ikke kunne følge med. Prisen på træpiller og brænde er derfor ligeledes steget til vejrs, og de ligger derfor også i den dyre ende af opvarmningsmulighederne for din bolig.