Portræt af Morten Ellegaard Hansen

Hvorfor stiger renterne?

Morten Ellegaard Hansen, partner og økonomisk rådgiver BoFinans
Udgivet d. 17. februar 2022

Det kan være svært at gennemskue, hvad der får renten på dit bolig- og realkreditlån til at stige (eller falde). Der er nemlig oftest flere faktorer der spiller ind, når renten ændrer sig. Der er især tre vigtige faktorer som påvirker renteudsving på lånemarkedet: 1) udbud og efterspørgsel, 2) inflation og 3) politik.

Udbud og Efterspørgsel påvirker renten

Når vi snakker om, hvordan udbud og efterspørgsel påvirker dine lånemuligheder, så snakker vi om udbud og efterspørgsel af kredit. Har bankerne mange penge at låne ud af (altså højt udbud), så ser vi typisk at renterne falder. Omvendt, hvis bankerne ikke har så mange penge at låne ud af (lavt udbud), så vil renten ofte stige på boliglånene. I forhold til efterspørgsel, så er tommelfingerreglen at jo flere forbrugere, som gerne vil låne penge, jo mere stiger renten.

Vil du have råd om renten på dine boliglån?

Snak med en rådgiver

Inflation får renten til at stige

Inflationen er også en væsentlig faktor for prisen på dit boliglån. En høj inflation resulterer i at værdien af danskernes penge udhules, hvilket får renten til at stige. Det sker fordi, at Nationalbanken i Danmark bruger renten til at kontrollere inflationen, så den ikke løber løbsk. En høj rente har nemlig oftest den effekt, at den økonomiske aktivitet afdæmpes - og det gør inflationen på den måde også.

De seneste par år er inflationen samlet set steget væsentligt i Danmark. I januar 2022 oplevede vi en inflationsstigning på 4,3%, hvilket er den højeste stigning siden finanskrisen i 2008. Inflation er derfor en af de væsentligste faktorer for, at renten i øjeblikket er steget så markant.

Politik præger også renten

I Danmark har vi det, som hedder fastkurspolitik. Det betyder, at værdien af den danske krone skal følge værdien af euroen så meget som muligt. Nationalbanken skal derfor gøre sit bedste for at holde en stabil kurs, og de bruger derfor renten til at stabilisere den danske krone så den lever op til fastkurspolitikken.

Derudover kan det også ske, at den danske regering udsteder nye love, som påvirker renten på boligmarkedet. Et eksempel på dette er, da Simon Kollerup (Danmarks erhvervsminister) i 2019 udstedte et tiltag som skulle indskrænke de danske låneudbyderes renter. International politik kan dog også påvirke de danske renter. Det så vi f.eks. da Donald Trump gik i handelskrig med Kina tilbage i 2018, hvilket fik den danske rente til at falde. Omvendt forventes det altså at renten vil opleve en stigning når (og hvis) handelskrigen mellem USA og Kina en gang bliver løst