6 tips til dig, der gerne vil i gang med at investere i 2025
Jacob Kyed, assisterende økonomisk rådgiver
Nynne Nyborg, tekstforfatter
Opdateret d. 9. december 2024
Dine venner investerer, din nabo investerer – selv dine kollegaer taler om deres investeringer ved frokostbordet, og det er ikke så mærkeligt endda.
Flere og flere er nemlig begyndt at investere deres penge, hvilket vi godt kan forstå.
Investering kan nemlig være en god måde at sørge for, at dine penge ikke falder i værdi – og få dem til at vokse på.
Med vores 6 tips klæder vi dig på til at foretage dine første investeringer, og hvem ved? Måske det snart bliver dig, der underholder dine kollegaer ved frokostbordet.
- 1. Du behøver ikke en stor opsparing
- 2. Invester aldrig mere end du kan tåle at tabe
- 3. Invester i noget du kender til
- 4. Spred dine investeringer ud
- 5. Hold hovedet koldt
- 6. Få hjælp af en uvildig ekspert
Vil du snakke med en uvildig økonomisk rådgiver om dine investeringer? Kontakt os i dag, og få 1 times gratis og uforpligtende rådgivning om din investeringsstrategi.
1. Du behøver ikke en stor opsparing
Det gode ved at investere er, at der ikke er noget minimumsbeløb for at starte. Du kan i princippet investere 300 kr. til en start, hvis det er dét du føler for.
Vi anbefaler dog, at du arbejder dig op på et lidt større beløb end 300 kr. inden du starter med at investere. Det anbefaler vi hovedsageligt grundet de gebyrer, der er ved at investere.
Det er nemlig ærgerligt, når gebyrer ender med at tage en stor bid af dit investeringsbeløb.
Som udgangspunkt vil det derfor være fint at have 10.000 kr. til rådighed, når du skal lave din første investering.
💡 Tip: Hvis du gerne vil start med at investere for et mindre beløb, kan du oprette en månedsopsparing, hvor du hver måned fast overfører et beløb, som bliver investeret automatisk.
Vil du have en personlig investeringsrådgiver?
Ring til os på 70 26 81 09, så vi kan give dig råd og vejledning, der sørger for, at du kommer godt ind på investeringsmarkedet.
2. Invester aldrig mere end du kan tåle at tabe
Man kan ikke komme udenom den kendsgerning, at der er en risiko forbundet med at investere sine penge. Det er derfor vigtigt, at du har det med i dine overvejelser, når du skal til at investere.
Selvom det kan være fristende at smide en masse penge i investeringspuljen, fordi du ønsker at komme i gang hurtigst muligt, skal det gøres med omtanke.
Investeringsmarkedet er et uforudsigeligt sted, og uanset om du spiller sikkert eller vovet, er der altid en risiko for, at man kan tabe penge. Du skal derfor sørge for, at du ikke investerer flere penge end din økonomi kan holde til
Vil du have en investeringsekspert til at lave en skræddersyet investeringsstrategi for dine investeringer? Kontakt os i dag, og giv dine investeringer det bedste grundlag for succes.
3. Invester i noget du kender til
En god investeringsstrategi i starten er, at du sørger for at investere i noget du kender til.
Er du lidt af en tech-nørd? Eller har du måske helt styr på de seneste modetrends? Så invester i virksomheder inden for de rammer.
Når du investerer i noget du kender til, har du også et bedre grundlag for at forstå, hvor virksomheden bevæger sig hen - og om de bevæger sig i retningen af at skade eller gavne din investering.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en GRATIS samtale
4. Spred dine investeringer ud
Som så meget andet her i livet, så er det vigtigt, at du ikke lægger alle dine æg i samme kurv, når det kommer til investering.
Du bør sørge for at sprede dine investeringer ud, så du derved minimerer din risiko for tab.
Du kan sprede dine investeringer ud på mange forskellige måder, og du kan bl.a. få hjælp til at sprede dine investeringer godt ud gennem indeksfonde.
En anden fordel ved at sprede dine investeringer ud er, at f.eks. aktier og obligationer klarer sig forskelligt afhængigt af, hvordan den økonomiske situation ser ud.
Der er f.eks. en tendens til, at afkastet på obligationer falder, når afkastet på aktier stiger – og omvendt.
Du er derfor bedre stillet, hvis du sørger for at sprede dine investeringer ud – så du er dækket ind uanset, hvordan den økonomiske situation måtte vende og dreje.
5. Hold hovedet koldt
Det er vigtigt at huske på, at du spiller det lange spil, når du investerer. Det er derfor helt okay, at du oplever midlertidige fald i dine investeringer – så længe du forventer, at investeringen vil stige på sigt.
Der er altså ingen grund til panik, hvis dine investeringer indimellem falder i værdi – det er nemlig svært at undgå. Det er derfor vigtigt, at du holder hovedet koldt og ikke lader dig friste af at sælge ud, for at mindske tabet.
Omvendt er det lige så vigtigt, at du holder hovedet koldt, når dine investeringer og markedet går godt. Her kan man nemlig nemt blive fristet og ende med at tage nogle beslutninger, hvor der er forbundet unødige risici – der ikke gavner dig i det lange løb.
SÅ: Hav is i maven, hold hovedet koldt og hold fast i din investeringsstrategi, når du investerer.
Har du brug for flere tips og tricks til din investering?
6. Få hjælp af en uvildig ekspert
Det kan være nervepirrende at tage sine første skridt på investeringsmarkedet, og derfor kan det være en hjælp at få en uvildig økonomisk rådgiver med på sidelinjen.
Vi har nemlig den nødvendige viden og erfaring til at give dig det bedste grundlag for en succesfuld investering.
Kontakt os og få 1 times gratis og uforpligtende rådgivning om din investeringsstrategi.
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Som tidligere skrevet kan du i princippet begynde at investere, når du vil - også selvom du til en start kun har 300 kr. Det er dog vores anbefaling, at du arbejder dig op på et lidt større beløb inden du starter din investeringsrejse. Det anbefaler vi hovedsageligt grundet de gebyrer, der er ved at investere.
Som udgangspunkt vil 10.000 kr. være et godt beløb at starte på, når du skal lave din første investering.
Det korte svar er ja. Hvis du sælger dine aktier eller andre værdipapirer og opnår gevinst, så skal der betales SKAT af gevinsten og den vil blive beskattet som aktieindkomst. Du kan altså ikke undgå at betale SKAT af din gevinst.
Aktier, obligationer og værdipapirer er dokumentation på, at du har ejerskab i f.eks. en virksomhed. Det betyder, at du har købt dig ind i en andel af selskabet. Hvis du har købt flere aktier i samme selskab vil du derfor også komme til at eje en større andel.
Om obligationer er en bedre investering end aktier kommer helt an på, hvordan du selv er som person. Obligationer kan være godt at have mange af sin portefølje, hvis du er til lav risiko. Obligationer er nemlig mere sikre end aktier, fordi du investerer i realkreditlån, som er et mere stabilt marked end ved aktier. Hvis du derimod har en høj risikovillighed, så bør du vende blikket mod aktier. Aktier har nemlig højere risiko, men afkastet er også typisk højere.
Det er vigtigt at finde ud af, hvilken risikoprofil du er, når du gerne vil i gang med at investere. Din risikoprofil går på, hvor risikovillig du er. Man kan have en risikoprofil, der spænder fra lav til høj.
Læs mere om, hvordan du vælger den rette risikoprofil her.