Boligmarkedet vender: Nu er det købernes tur
Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 14. december 2022
Når du kører igennem de danske gader, ser du for tiden adskillige boliger sat til salg. Du undrer dig måske over, hvorfor der så godt gang i boligmarkedet i disse tider, hvor mange tænker sig om en ekstra gang inden de tanker bilen.
Boligmarkedet i modvind
Fakta er, at der faktisk slet ikke er så meget gang i boligmarkedet som til salg skiltene indikerer. Jo, godt nok har de seneste måneder budt på en markant stigning i tilsalgsatte boliger, senest med november som markerede den niende måned i træk med en stigning i udbuddet.
I løbet af denne periode har boligmarkedet dog samtidigt været i stærk modvind. For eksempel viser tallene for oktober den sløjeste oktoberhandel på markedet i 10 år - Der er simpelt hen ikke nok købere på markedet, hvilket giver en skævvridning mellem udbud og efterspørgsel.
Når boligkøberne trækker følehornene til sig, vil det alt andet lige betyde, at der bliver sat flere salgsskilte i jorden end der bliver hevet op, og de bliver siddende i jorden i længere tid. Udviklingen sker i kølvandet på de høje renter, som er blevet hævet for at bekæmpe den fortsat stigende inflation, og en generel usikkerhed om, hvad fremtiden byder på.
Sådan ser markedet ud:
Hvis der sidste år var 100 potentielle boligkøbere, er denne efterspørgsel faldet markant i år. Omkring 35 af disse boligkøbere er i år blevet handlingslammede af de usikre tider, og tør derfor ikke begive sig ud på boligmarkedet i frygt for at komme i klemme
Derudover har yderligere 35 boligkøbere problemer med at blive godkendt i banken. Som konsekvens af inflationen og rentestigningerne er det blevet sværere for os alle sammen at få banken med på idéen om et nyt boligeventyr. Færre danskere har derfor midlerne til at købe de udbudte boliger, til trods for at de har lysten og viljen til det.
Tilbage er der nu kun 25 potentielle boligkøbere, med en masse muligheder at vælge mellem og uden den store konkurrence om boligerne. Disse købere skal dog leve med en dyrere finansiering, læs mere om det her.
Skal vi snakke sammen om din boligøkonomi?
Konsekvenserne på boligmarkedet
Det voksende udbud af boliger er en god nyhed for købere, da der kommer flere muligheder på markedet. Når der ikke er så mange købere på markedet, kan man tage sig god tid til at tænke over hvilken bolig man vil have. Samtidig er der gode udsigter til at forhandle prisen på boligerne, når der ikke er en stor efterspørgsel eller konkurrence om boligerne.
Set med sælgerens briller på er det en dårlig udvikling, da boligerne ofte må ligge længere tid på markedet, og prisen nemt kan blive presset i bund under forhandlinger. Som udbyder befinder man sig i en situation, hvor der er for mange konkurrenter på markedet, og at der er masser af boliger i overskud. Som boligsælger mister man dermed sin forhandlingsmagt og måske også evnen til at stå fast i sine typiske salgsargumenter, der ellers plejer at være til sælgers fordel.
Altså kan boligmarkedet konkluderes til at være til købernes favør, da køber har mere forhandlingsmagt og potentialet til at købe bolig til en attraktiv pris. Sælgerne er bundet på arme og ben uden de store muligheder for at omvende situationen til egen fordel.