F1 boliglån
Portræt af Bente Nielsen

Skal du vælge F1-lånet i 2023?

Bente Nielsen, uvildig økonomisk rådgiver og
Venus Hajem, Analytiker og studentermedhjælper
 
Udgivet d. 3. juli 2023

Går du og overvejer et lån med en af de laveste variable renter? Så bør du lede tankerne hen på et F1-lån. I denne blog vil vi forklare, hvad et F1-lån betyder for din pengepung. Vi ser også på fordele og ulemper ved at vælge denne type lån fremfor andre muligheder på markedet.

Vil du have skræddersyet råd, om finansieringen af din bolig? Kontakt os, og tag en gratis snak med en uvildig økonomisk rådgiver.

Hvad er et F1?

F1 lånet kan noget helt særligt. Forestil dig, at du får et lån, og renten på lånet går op og ned som en yoyo. Det er lige præcis, hvad der sker med et F1-lån. Renterne bliver nemlig justeret igen og igen i løbet af den tid, du har lånet.

Det kaldes for at refinansiere lånet, og det sker helt automatisk. Men hvad betyder det for dig? Tja, det betyder, at din rente vil følge med, hvad der sker på markedet - både når det går op, og når det går ned.

Renten på dit F1-lån bliver justeret én gang om året (deraf navnet). Det er faktisk en af de korteste perioder for rentejusteringer - kun slået af F-kort, som tager turen hvert halve år. Det er selvfølgelig positivt, når renten er på vej ned - men en rigtig kattepine, når renten stiger.

Du skal derfor være klar på høj risiko, hvis du vælger F1-lånet. Til gengæld starter renten lavere end ved de andre lån, hvor renten ikke hopper rundt så ofte. Desuden har F1 en lavere rente end på et lån med fast rente. Men så er der jo lige det med risikoen, som du skal vurdere, om det er det værd.

3 fordele ved F1-lånet

F1 er et ret populært lån, som en hel del mennesker er glade for. Men hvorfor  det? Jo, det skyldes, at der er nogle ret attraktive fordele ved at vælge et F1 lån. De tre største fordele kommer her:

1. F1 er fleksibelt

En af de helt store fordele ved F1 lånet er, at det hurtigt hopper med på vognen, når markedsrenten tager et dyk. Du er derfor virkelig fleksibel med dit F1-lån, og det kan give dig nogle rigtig gode muligheder for at snuppe en billigere rente (billigere rente = billigere lån). Du er altså ikke låst fast med en høj rente i en længere periode, imens renten falder.

2. F1 har ofte en lavere rente

Når du først tager et F1-lån, er det som regel billigere end f.eks. et fastforrentet lån. Det er fordi, banken har taget højde for, at du som låntager tager en stor risiko med de korte perioder mellem justeringerne. Banken prøver altså at opveje for din høje risiko, ved at give dig en lavere startrente på dit F1.

Skal du vælge F1 i 2023?

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvorvidt F1 er det rigtige valg for din boligfinansiering.

3. F1 er billigt at refinansiere

Synes du på et tidspunkt, at dit F1-lån skifter rente lidt for ofte? Så er det rimeligt billigt at skifte til et andet lån med variabel rente. Det kan f.eks være et F5, som kun ændrer rente hvert 5. år. Det er en ret smart måde at undgå et stort hop i renten på dit lån, hvis det ser ud til at markedsrenten er på vej opad inden for det næste års tid.

Forventer de kloge at renten vil stige? Så er det rimeligt billigt at omlægge dit F1 til et andet variabelt lån med en længere refinansieringsperiode. På den måde kan du undgå et rentesmæk, hvis renten forventes at stige inden næste år, hvor du så ikke behøver at refinansiere.

Hvis du skifter dit F1-lån ud med f.eks. et F5-lån, så koster det dig kun omkring 1.000 kr. i gebyrer. Det er fordi det teknisk set er samme lånetype og  du derfor stadigvæk 'bare' laver en refinansiering. Omlægger du til F-kort eller en fast rente er det dog en helt anden pris.

Skal du vælge F1 til din næste refinansiering?

Læs vores blogindlæg

3 ulemper ved F1-lånet

Man må tage det sure med det søde, og det gælder også med F1-lånet. Med de gode fordele kommer også de knap så gode ulemper. Så lad os tage et kig på nogle af de ting, du måske lige skal huske at tænke over, hvis du går rundt og overvejer et F1.

1. F1-lånet har en høj risiko

De årlige rentejusteringer ved F1-lånet kan nogle gange være lidt af en udfordring. Hvis renterne i markedet pludseligt begynder at stige, kan du nemlig finde dig selv i en temmelig sur situation.

Når renten på dit lån stiger, stiger din månedlige ydelse også, og ender med et dyrere lån. Det smarteste ville derfor være lige at få skiftet til et andet lån inden det sker. Men ærligt talt, det kan være ret svært at gennemskue det perfekte tidspunkt for sådan et skift, og uden den rette vejledning, kan du ende med, at din rente stiger hvert år.

En anden ting ved F1-lånet er, at der ikke er noget loft for, hvor høj renten kan blive. Teoretisk set kan renten blive ved med at stige, og du kan pludselig stå med et lån, der giver dig grå hår, hvis du ikke gør noget ved det.

2. F1-lånet kan lægge pres på økonomien

Når du har et F1-lån, er du meget rentefølsom. Det kan være lidt som at spille i Lotto. Nogle gange vinder du, men andre gange taber du. Derfor er det alfa omega, at du har styr på, om din økonomi kan tåle at blive presset. Den skal nemlig kunne bære det pres, der kan komme, hvis renten skulle skyde i vejret. Det handler om at kunne klare en periode med et dyrere lån, hvis uheldet er ude. Især hvis du ikke får handlet hurtigt nok, og skiftet til et andet lån.

Begynder dit lån at trykke din økonomi mere, end den kan klare? Så du kan i sidste ende risikere at stå uden tag over hovedet. I værst tænkelige scenario kan du nemlig risikere, at du ikke kan betale din termin. Og hvis det sker, har banken ret til at sætte dit hus på tvangsauktion.

3. F1-lånet er dyrt at ændre til fast rente

Hvis du på et tidspunkt tænker: "Nu er det F1-lån altså for uforudsigeligt for mig, jeg vil hellere have et fastforrentet lån", skal du være klar på, at det bliver en dyr affære at skifte over.

Det er på ingen måde unormalt at skulle punge ud med 15-20.000 kr. for at gå fra variabel til fast rente. Nogle gange skal du endda betale endnu mere. Det kommer an på lånets størrelse, og den kurs du kan indfri lånet til. Det betyder ikke, at det aldrig kan være det værd for dig at skifte til fast rente. Du skal bare huske at tage de høje omkostninger med i dine overvejelser.

Oversigt: Fordele og ulemper ved F1-lån
Fordele og Ulemper ved F1-lån

Hvem vælger F1?

Det er svært at sætte en bestemt type på, hvem der typisk vælger F1. Alle er jo forskellige og har forskellige behov. Men der er dog nogle ting, der ofte går igen.

Med F1 kan renten jo svinge begge veje, på grund af de hyppige justeringer. F1 giver mening for dig, der har lidt ekstra luft i økonomien og derfor plads til, at renten kan stige. Det er super-vigtigt, at du på den lange bane kan klare presset fra eventuelt højere afdrag. Ellers er et F1-lån ikke noget for dig.

Ikke nok med at din økonomi godt må være godt polstret, så skal du som person også være lidt af en vovehals. Risikovillighed er et typisk karaktertræk ved dem som vælger at tage et variabelt lån, og det gælder især også for F1-låneren.

Hvornår skal man vælge F1?

Det er ret almindeligt, at folk enten vælger at optage et F1-lån. Det sker typisk, hvis renterne er i bund, eller alle tegn peger på, at renten vil falde.

Det kan som regel godt betale sig at køre med F1 lige indtil alle eksperterne begynder at sige, at renten vil stige. Hvis det sker, så bliver man pludselig meget sårbar. Følg derfor godt med i markedet (eller få os til det). Så kan du nemlig sørge for at komme ud af din F1, inden renten skyder i vejret.

Hvornår skal man IKKE vælge F1?

Hvis alle tegn peger på, at renterne snart vil begynde at kravle opad, så er det som udgangspunkt ikke en god idé at hoppe på F1-toget.

I bund og grund handler det om, at du gerne vil undgå at blive ramt hårdt af stigende renter og at skulle justere dit lån, når renterne er høje. Derfor er det en god idé at prøve at låse din rente fast på et så lavt niveau, når renten er på vej op - og der dur et F1 altså ikke.

Så hvis renterne ser ud til at skulle stige, kan det være en god idé at overveje at skifte over til et lån, hvor renten først skal justeres om et par år eller flere (eller et fastforrentet lån). Det kommer selvfølgelig an på, hvad alle forventer vil ske, og hvor lang tid du har tænkt dig at have lånet.

Hvad anbefaler BoFinans?

Et F1 er et rigtig godt valg, når markedet viser gode tegn for, at renten er på vej ned ad. Når renten falder, er F1-lånet nemlig en gave der bare bliver ved med at give.

Vi anbefaler dog, at man holder rigtig godt øje med markedsrenten, og lytter med i, hvad de økonomiske eksperter siger, hvis man vælger at optage et F1-lån til sin boligfinansiering. Man skal nemlig være klar til at handle hurtigt, hvis markedet vender, og renten ser ud til at stige.

  • Du kan finde vores anbefalinger til, hvilket lån man bør vælge, hvis man skal refinansiere dit variable lån i 2023 her.
  • Du kan finde vores anbefaligner til, hvad man skal vælge, hvis man skal købe ny bolig i 2023 her.

Du kan også altid få en gratis og uforpligtende snak med en af vores uvildige økonomiske rådgivere, hvor du kan få et skræddersyet råd med på vejen.

Kontakt os på 70 26 81 09 eller info@bofinans.dk. Du kan også udfylde vores kontaktformular, så ringer vi dig op og aftaler en tid.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)