
Værd at vide: Første gang du køber bolig
Morten Hansen, uvildig økonomisk rådgiver
Nanna Sif Jørgensen, kreativ tekstforfatter
Opdateret d. 12. februar 2025
At købe sin første bolig er en stor beslutning og kan nemt virke uoverskuelig.
Der er mange detaljer, du skal have styr på for at sikre en god handel.
Men ro på – vi har samlet alt, du skal vide for at gøre boligkøbet trygt og sikkert. Læs videre og find ud af, hvordan du sparer både tid og penge, mens du undgår de typiske faldgruber.
- Opsparing er nøglen til dit boligkøb
- Vælg det rigtige lån
- Hus eller lejlighed – hvad skal du vælge?
- Skal du vælge andel eller ejerbolig?
- Brug en uvildig økonomisk rådgiver
Vil du have skræddersyet råd, om hvordan du kommer stærkest fra start i din rejse ud på boligmarkedet? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.
Du kan også læse vores blogindlæg 'Boligkøb for begyndere - alt om boligfinansiering'.
1. Opsparing er nøglen til dit boligkøb som førstegangskøber
Som førstegangskøber er det afgørende at have styr på din opsparing. Du skal både bruge penge til udbetaling og diverse købsomkostninger.
Reglerne siger, at du minimum skal lægge 5 % af boligens pris i udbetaling. Derudover skal du også have penge klar til omkostninger som tinglysning, ejerskifteforsikring og skøde.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en UFORPLIGTENDE snak med en rådgiver
Udfyld formularen, og bliv ringet op af en af vores uvildige økonomiske rådgivere, så I kan booke en gratis og uforpligtende samtale.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en GRATIS samtale
Uden en god opsparing kan drømmen om en bolig hurtigt blive sat på standby.
Vores uvildige rådgivere hos BoFinans kan hjælpe dig med at få overblik over, hvor meget du skal bruge på din opsparing for at blive godkendt i banken – og guide dig i, hvordan du får råd til mest muligt bolig.
Prøv vores Køberrådgivning, og få de bedste forudsætninger for dit første boligkøb.
2. Vælg det rigtige lån
Når du skal vælge lån, er der mange muligheder, og det rette valg afhænger af din økonomi og dine fremtidige planer.
Du skal beslutte dig for, hvilken rente du vil have på dit lån, og helst optage lånet til den bedst mulige kurs.
Du skal også vælge, om du vil prøve at opnå afdragsfrihed eller ej. Overvej, om du vil have et lån med fast eller variabel rente, og hvilken løbetid, der passer bedst til dig.
Faste rente
Har har du den samme rente i hele lånets løbetid - eller indtil du omlægger dit lån.
Variable udgifter
Her får du ny rente på dit lån med jævne intervaller. Den kan både stige eller falde.
En grundig gennemgang af dine lånemuligheder kan spare dig for uforudsete udgifter og for dyre lån. Vi laver en konsekvensberegning, der giver dig en klar idé om, hvordan lånet påvirker din økonomi på kort og lang sigt.
Kontakt os og få 1 times gratis og uforpligtende rådgivning om din første boligfinansiering.
3. Hus eller lejlighed – hvad skal du vælge?
Som førstegangskøber er det også vigtigt at overveje, om du ønsker at købe hus eller lejlighed.
Et hus kræver typisk mere vedligeholdelse, mens en lejlighed ofte indebærer fællesudgifter til f.eks. trappevask og forsikringer.
Begge muligheder har deres fordele og ulemper, som kan påvirke dit budget og dit boligvalg.
Lejligheder er som regel billigere, og kan være nemmere at blive godkendt til. Dog kan deres priser være høje, hvis de ligger i de store byer.
Hvordan forbereder du dig bedst på at komme ind på boligmarkedet?
Ring til os på 70 26 81 09 og lad os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvad du selv kan gøre, for at træde dine første skridt på boligmarkedet.
4. Skal du vælge andel eller ejerbolig?
Valget mellem andelsbolig og ejerbolig afhænger af dine behov og økonomi.
En andelsbolig er ofte billigere at købe og har lavere krav til udbetaling, men du skal leve med foreningens regler og dele fællesudgifter.
Ejerboligen giver dig fuld frihed til at tilpasse og udleje, men kræver en højere investering og indebærer ekstra udgifter til vedligeholdelse og ejendomsskatter.
Derudover skal du også være opmærksom på, at du som regel ikke har ligeså gode vilkår på et andelsboliglån, som på et ejerboliglån.
Det kan du læse mere om her.
5. Brug en uvildig økonomisk rådgiver
Det kan være fristende blot at læne sig op ad bankens rådgivning, men husk på, at banken også har egne interesser i tankerne.
En uvildig rådgiver som BoFinans kan sikre, at du får den bedst mulige finansieringsløsning uden skjulte hensigter. Vi arbejder kun for dig – og kun med dine interesser for øje.
Vores rådgivere hjælper dig hele vejen fra første samtale til det endelige boligkøb.
Vi tager os af kommunikationen med banken og forhandler skarpe vilkår på dine vegne, så du kan fokusere på at gøre dit første boligkøb til en succes.
Hos BoFinans er vi eksperter i:
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
For langt de fleste, stiger boligskatten slet ikke. Din boligskat består af to dele. Den første er ejendomsværdiskatten, som falder fra 0,92% om året til 0,51% om året. Den anden er grundskylden, som falder i gennemsnit fra 2,7% om året til 0,74%. Grundskylden bestemmes dog af din kommune, og varierer på tværs af kommunegrænserne.
Tidligere har du skulle betale grundskyld to gange om året. Fremover vil både din ejendomsværdiskat og grundskyld dog blive opkrævet via din forskuds- og årsopgørelse. Det sker altså helt automatisk - men husk at det er en god idé at holde din forskudsopgørelse opdateret.
De nye regler træder i kraft pr. 1. januar 2024. Herefter vil din boligskat blive opkrævet på baggrund af en foreløbig vurdering - indtil den endelige vurdering er klar. Når det sker, vil din boligskat blive genberegnet og efterreguleret. Er den endelige vurdering lavere end den foreløbige, får du penge tilbage i skat. Er den endelige vurdering derimod højere, skal du betale en restskat.
Din ejendomsværdiskat bliver betalt til staten. Den er beregnet ud fra ejendommens samlede markedsværdi, herunder både værdien af bygningerne og jorden. Din ejendomsskat (også kaldet grundskyld), fastsættes af og betales til din kommune. Den bliver beregnet ud fra jordens værdi og omfatter ikke de ejendomme der er på din grund.
Som sagt får langt de fleste boligejere en lavere boligskat fra 2024. Hvis du en dag skal købe bolig igen, skal du dog være opmærksom på, at visse ejendomme vil få en højere boligskat, når de eksisterende ejeres skatterabat frafalder. Det er især ejerlejlighederne i de store byer, som står for skud.
Vurderingsstyrelsen har lavet en simpel beregner, som giver dig et let overblik over, hvordan din kommende boligskat kommer til at se ud. Den kan du finde her. Der er dog en masse ting, den ikke tager højde for (bl.a. om du får skatterabat eller ej). Hvis du gerne vil have et mere en mere præcis beregning af, hvordan de nye boligskatter kommer til at påvirke din boligøkonomi? Så giv os et kald på 70 26 81 09 - så klarer vi det for dig.