Værd at vide: Første gang du køber bolig

Morten E. Hansen, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans
Udgivet d. 8. november 2019

Er du førstegangskøber, kan det være en stor opgave at skulle købe en bolig. Der er nemlig mange forskellige ting, du skal huske at tage højde for. Derfor har vi lavet en guide til huskøb for begyndere. Her dykker vi ned i nogle af de ting, som du skal tage stilling til.

Læs med her i artiklen, og bliv klædt godt på til køb af hus med denne guide.

Spar op til både udbetaling og købsomkostninger

Når du er førstegangskøber, skal du være opmærksom på, at der er regler for, hvordan du må finansiere din bolig. I forbindelse med boligfinansiering (se Boligfinansiering) findes der flere forskellige måder, du kan finansiere boligen på. Der er realkreditlån, banklån og udbetaling, samt andre mindre traditionelle finansieringsformer.

Der er krav til, hvor meget af købesummen du må finansiere med hvad. Du må maksimalt finansiere 80 % af købesummen med et realkreditlån. Derudover kan du maksimum låne 15 % af købesummen i banken.

Du skal minimum kunne lægge en udbetaling på 5 % af købesummen. Det er, uanset om du er førstegangskøber eller har købt en bolig før. Det er dog især som førstegangskøber, du skal være opmærksom på at have sparet penge op.

Har du købt bolig før, kan du nemlig allerede have penge nok til udbetalingen i kraft af den friværdi, som du har i din nuværende eller tidligere bolig.

Udbetalingen (se Udbetaling til hus) er dog ikke det eneste, du skal spare op til. Som førstegangskøber skal du også spare op til de købsomkostninger, der er forbundet med et huskøb.

Når du skal købe hus, er der omkostninger til flere forskellige ting. Det kan blandt andet være omkostninger til tinglysning, ejerskifteforsikring, køberrådgivning, skøde og så videre. Som førstegangskøber er det derfor vigtigt, at du tager højde for disse omkostninger.

Få et lån, der passer til din økonomi som førstegangskøber

Som førstegangskøber skal du sikkert låne penge til finansiering af boligen. Der findes mange forskellige typer lån, du kan vælge imellem. Det er ikke bare fast rente (se Fastforrentet lån) eller variabel rente (se Variabelforrentet lån), du skal vælge imellem.

Når det gælder lån med en variabel rente, findes der nemlig mange forskellige muligheder. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige muligheder. På den måde kan du nemmere vurdere, hvad der er den optimale løsning for dig.

Som førstegangskøber skal du også finde et lån, der passer til din økonomi. Der er nogle lån, der er mere sikre end andre. Det er derfor mange overvejelser, du skal gøre dig som førstegangskøber.

Få lavet en konsekvensberegning ud fra de rigtige forudsætninger

Når du skal låne penge, bliver der ofte lavet en konsekvensberegning. En konsekvensberegning viser din økonomiske situation, før og efter du låner penge til et hus.

Når du tager ned i banken for at få lavet en konsekvensberegning, skal du være opmærksom på, hvad de tager udgangspunkt i. Ofte vil det som udgangspunkt være et fastforrentet lån på 30 år i realkreditinstituttet og et 20-årigt lån i banken. Begge vil være med afdrag gennem hele perioden.

Selvom det kan være et fint udgangspunkt, vil det som regel ikke være særlig retvisende for lige netop din økonomi. Du kan nemlig ende med en anden lånesammensætning, som giver en helt anden konsekvens for din økonomi.

Det bedste er selvfølgelig, hvis du bliver præsenteret for en retvisende konsekvensberegning. På den måde kan du nemlig bedre få en fornemmelse af, hvordan din økonomi kommer til at se ud, når du som førstegangskøber skal ud at købe hus.

Det er en fordel, hvis du får lavet en konsekvensberegning med forskellige lånesammensætninger. Det giver dig nemlig et bedre overblik over, hvilken lånesammensætning du skal vælge, og du kan også finde den billigste lånesammensætning

Det skal du huske som førstegangskøber – ejerlejlighed vs. hus

Som førstegangskøber kan der være flere ting, du skal være opmærksom på, alt efter om du er på jagt efter en ejerlejlighed eller et hus. Det er især de omkostninger, der kan være ved de forskellige boligtyper, som du skal være opmærksom på.

Hvis det er et hus, kan der for eksempel være flere omkostninger til vedligeholdelse end ved en ejerlejlighed. Det er selvfølgelig noget, du skal tage højde for i dit budget, når du køber hus.

Ved køb af ejerlejlighed kan der for eksempel være fællesudgifter, som du skal tage højde for. Det er udgifter, der skal betales til ejerforeningen. Det kan være trappevask, forsikringer og lignende.

Benyt en uvildig guide til huskøb

Som førstegangskøber kan det være en fordel at gøre brug af en rådgiver eller guide, der kan hjælpe dig i den rigtige retning. Mange vælger at benytte deres bankrådgiver. Du skal dog huske på, at din bankrådgiver ikke kun har dine interesser i fokus. Bankrådgiveren skal også tænke på bankens interesser.

Som førstegangskøber kan det derfor være en fordel at benytte en uvildig rådgiver. Det kan for eksempel være i forhold til at finde den lånesammensætning, der er billigst og bedst for dig.  BoFinans er et godt eksempel på en uvildig rådgiver, der netop har fokus på dine interesser. Vi kan hjælpe dig med at tage et nærmere kig på din økonomi, når du har brug for hjælp til huskøb. Vi giver dig en guide i huskøb, så du får styr på alt det økonomiske, du skal tage stilling til.

Når du benytter en uvildig rådgiver, er du sikker på, at der ikke er skjulte hensigter bag anbefalingerne. Hos BoFinans kan vi blandt andet foreslå dig de billige løsninger, som bankerne ofte undgår at nævne, når du som førstegangskøber skal have finansieret dit boligkøb.

Du kan derfor spare en masse penge ved at hyre en uvildig rådgiver.

Vil du høre mere om, hvorfor en uvildig rådgiver er en fordel for dig som førstegangskøber? Du er mere end velkommen til at kontakte os for at høre mere. Kontakt os her.