Udbetaling til Hus

Morten E. Hansen, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans
Opdateret d. 23. september 2022

Når du går med boligdrømme, er der mange økonomiske overvejelser, du skal gøre dig. Det koster nogle penge at købe et hus. Heldigvis er der mulighed for at låne penge i realkreditinstitutter og banker for at finansiere boligkøbet.

Du kan dog ikke finansiere hele boligkøbet udelukkende med lån. Der er nemlig et krav om, at der også skal komme en udbetaling direkte fra dig, som du har sparet op til. Men hvor høj en udbetaling har du egentlig behov for?

Her på siden kan vi hjælpe dig godt i gang med dine overvejelser omkring udbetaling til hus. Vi gør dig klogere på, hvor meget du minimum skal lægge i udbetaling til hus, og klogere på undtagelser til reglen.

Hos BoFinans har vi en masse erfaring med at rådgive folk, når det kommer til udbetaling til hus. Vi kan hjælpe dig med at finde frem til, hvor meget du egentlig har behov for at spare op. Derudover kan vi også kigge nærmere på din økonomi og vurdere, om du hører ind under nogle af undtagelserne.

Kontakt os, hvis du har brug for rådgivning omkring udbetaling til hus.

Hvor meget skal man have til udbetaling på hus?

Når du har fundet drømmehuset, skal du have købet finansieret. Det er de færreste, der har en så stor opsparing, at de kan betale et hus kontant. Det kan derfor kræve lån både i et realkreditinstitut og i banken. Du kan dog ikke få hele købesummen finansieret igennem lån.

I 2015 kom der ændringer på området for boligfinansiering. Før i tiden var det muligt at finansiere et boligkøb med 80 procent realkreditlån og 20 procent banklån. I 2015 blev der dog vedtaget en ny lov for udbetaling til hus.

De nye regler for udbetaling til hus indebærer, at du som minimum skal kunne lægge fem procent af købesummen som udbetaling. En udbetaling, som du allerede har sparet op til, når du skal købe huset.

Det betyder, at sammensætningen af din boligfinansiering (se Boligfinansiering) vil se en smule anderledes ud. Du vil stadig kunne låne op til 80 procent af købesummen hos et realkreditinstitut. De resterende 20 procent af købesummen vil blive fordelt på en udbetaling på minimum fem procent og et banklån, der maksimalt må udgøre 15 procent af købesummen.

En udbetaling til hus vil derfor variere efter prisen på det hus, du ønsker at købe.

Undtagelser til den nye lov for udbetaling til hus

Ingen regel uden undtagelse. Der vil være nogle få situationer, hvor du ikke behøver en udbetaling på fem procent af købesummen.

Den første undtagelse er, hvis du er nyuddannet fra en videregående uddannelse og er førstegangskøber. Er dette tilfældet, kan du få dispensation til at slippe for kravet om en udbetaling på fem procent. Det vil sige, at du kan finansiere hele boligen med lån fra realkreditten og banken.

Der er dog tre betingelser, du skal opfylde, for at kunne få denne dispensation.

  1. Du skal have et forholdsvis højere rådighedsbeløb end det niveau, som banken normalt anbefaler.
  2. Du skal være villig til og have økonomi til, at du kan nedbringe den samlede gæld til boligfinansiering til minimum 95% af købesummen inden for de første to til tre år.
  3. Du skal ikke have haft økonomisk mulighed for at kunne spare op til udbetalingen tidligere (for eksempel på grund af studie). Din nuværende indkomst er dog højere, og din økonomi kan derfor bære, at du afdrager på et lån til boligen.

En anden situation, hvor du ikke skal have en opsparing på minimum fem procent af købesummen, er, hvis du har kredit i banken. Det kan for eksempel være, du har en kassekredit i banken, hvor du kan bruge pengene derfra til finansiering af udbetaling til hus.

Her er der dog også nogle betingelser, der skal være opfyldt, før undtagelsen gør sig gældende. Kassekreditten må ikke være oprettet netop til formålet for at kunne finansiere din udbetaling til hus. Det betyder, at din kredit i banken skal være etableret i væsentlig tid, inden du har brug for en udbetaling til hus.

Der er ikke nogen faste rammer for, hvor længe væsentlig tid er. Det er derfor en vurderingssag fra person til person.

Husk også at tage højde for købsomkostninger

Selvom der er krav om, at du minimum skal lægge fem procent af købesummen som udbetaling, er der andre omkostninger, du skal være opmærksom på. I realiteten skal du nemlig have sparet mere end fem procent af købesummen op.

Når du køber et hus, vil der altid være nogle købsomkostninger, du også skal have finansieret. Disse omkostninger kommer selvfølgelig ud over din udbetaling på fem procent af købesummen. Du skal derfor regne med, at der skal en større opsparing til end først antaget, hvis du kun lige har fem procent af købesummen stående på din bankbog.

Der er flere forskellige omkostninger, du skal have med i regnestykket, når du spare op til køb af bolig. Købsomkostninger omfatter blandt andet skødeomkostninger, køberrådgivning, ejerskifteforsikring, tinglysningsafgifter og så videre.

Disse omkostninger kan selvfølgelig løbe op i en betydelig størrelse. Du skal være opmærksom på, at nogle af disse omkostninger er variable, hvorimod nogle er mere faste. Det kan derfor variere fra person til person, hvor meget disse købsomkostninger løber op i i sidste ende.

Det vigtigste er, at du får taget højde for disse omkostninger, når du skal spare op til et hus. Din samlede udbetaling skal nemlig både dække udbetaling til hus og disse købsomkostninger.

Sådan kan du beregne udbetaling til hus

Er du i tvivl om, hvordan du beregner udbetaling til hus, giver vi dig her et lille eksempel. Lad os sige, at du ønsker at købe et hus til 1.000.000 kroner. Der er et krav om, at du skal lægge en udbetaling på minimum fem procent. Det vil sige:

1.000.000 x 5 % = 50.000 kroner

Dette beløb er dog kun selve udbetalingen til hus. Derudover skal du selvfølgelig også huske købsomkostninger, som kommer oveni udbetalingen til hus.

Som nævnt kan de variere, da der både er faste og variable omkostninger inkluderet i købsomkostningerne. I de fleste tilfælde vil det ligge på 25.000-30.000 kroner. Lad os regne med 25.000 kroner i dette eksempel. Den samlede opsparing og udbetaling, du skal have til køb af bolig, vil derfor være:

50.000 + 25.000 = 75.000 kroner

Har du brug for rådgivning vedrørende udbetaling til drømmehuset?

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i udbetaling til hus og købsomkostninger. Hos BoFinans kan vi derfor hjælpe dig med at finde ud af, hvor meget du egentlig har brug for i udbetaling.

Vi kan kigge nærmere på din økonomi og rådgive dig til, hvad der er muligt for dig ud fra din nuværende opsparing til hus. Derudover kan vi også vurdere, om du er berettiget til at få dispensation til at slippe for kravet om en udbetaling på minimum fem procent af købesummen.

Du får en uvildig rådgiver, der står til rådighed for at hjælpe dig med den optimale løsning, der passer til din økonomi og din hverdag. Kontakt os via kontaktformularen her på siden.

Få 1 times gratis rådgivning - Helt uforpligtende

Vil du vide mere om udbetaling til bolig? Eller måske du gerne vil snakke med en rådgiver om noget helt andet? Så udfyld kontaktformularen til højre og bliv ringet op til en uforpligtende snak med en rådgiver.

Morten E. Hansen

Indehaver og økonomisk rådgiver hos BoFinans

Få kontakt til en rådgiver

Udfyld kontaktformularen og bliv ringet op af en rådgiver hurtigst muligt.

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Du kan også ringe på 70 26 81 09 hverdage 8:30 - 16:30
eller sende en mail til info@BoFinans.dk,