Boligmarkedet er vendt til købernes fordel.

A young couple holds the keys to the house on an orange isolated background.

Køberne har magten

En ny æra for boligkøbere: Nu er det dig, der har magten

Jesper Hansen, uvildig økonomisk rådgiver
Nynne Nyborg, tekstforfatter
Udgivet d. 10. maj 2024

Boligmarkedet står lige nu i en spændende situation, da det faktisk er køberne, som har magten. Den nye situation giver dig mulighed, for at forhandle prisen ned på din nye bolig. Det åbner døren op for, at du kan gøre en rigtig god handel på dit næste hjem. At det er dig som køber, der har boligmarkedet i din hule hånd, giver anledning til at spørge: ”hvorfor har du magten lige nu?”, ”hvad betyder det for din boligjagt?” og måske vigtigst af alt:  ”Hvor længe har du den?”.

Hvorfor har køberne magten?

Vi står i en interessant situation lige nu, da det faktisk er køberne, der har magten på boligmarkedet.

Lige nu er renten høj, da den ligger på 4%,og det udfordrer mange boligkøbere af flere forskellige grunde. Den høje rente afskrækker flere boligkøbere og gør det sværere for sælgerne at få solgt deres bolig. Manglen på købere medfører et stort udbud af boliger, men derimod en lav efterspørgsel.

Men, hvorfor er efterspørgslen lav?

Færre tør investere i bolig

En af grundene til, at efterspørgslen på boliger er lav, skyldes købernes risikovillighed. Puljen af købere er simpelthen blevet mindre, fordi folk ikke tør investere i bolig. Den høje rente medfører, at mange tror, at de ikke har råd til at købe. Boligkøb bliver derfor opfattet som en stor risiko, for mange købere.

Færre kan blive godkendt til boligkøb

En anden faktor, der har indflydelse på den lave efterspørgsel, er bankens krav til at bankgodkende. Den høje rente har fået banken til at stille flere og højere krav til deres kunder. De mange krav, som banken stiller, har gjort det svært for køberne at kunne opretholde. Det betyder, at de købere, som faktisk tør investere i en bolig, får afslag i banken.

Jo færre, der bliver godkendt i banken, jo færre købere er der også på boligmarkedet.

Få 10 tips til at blive godkendt i banken

Klik her

Ét af de krav, som banken stiller, er til kundernes rådighedsbeløb.

Dit rådighedsbeløb er det beløb du hver måned har tilbage, når alle dine faste udgifter er blevet betalt. Banken vender blikket mod dit rådighedsbeløb, når de skal vurdere om din økonomi kan bære de månedlige udgifter, dit boliglån vil koste dig.

Det kan være svært at finde et endegyldigt svar på, hvor meget dit rådighedsbeløb bør være på. Der findes nemlig ikke nogle faste regler. Det kan derfor variere fra bank til bank, da det er dem, der sætter retningslinjerne i deres kreditvurdering.

Renten og inflationen er høj

Når renten og inflationen er høj, bliver banken nervøs for, om du er i stand til at betale dem deres penge tilbage. Banken ved nemlig godt, at alting er dyrere i øjeblikket og derfor er dine penge mindre værd. De har derfor brug for, at dit rådighedsbeløb er højere, for at kunne sikre sig selv.

Er du blevet nysgerrig på, hvad banken ellers kigger på, når de skal godkende dig til boligkøb? Så kan du læse mere i vores blogindlæg: ”Boliglån 2024: Hvad kigger banken på?”.

Skal du have hjælp til at kickstarte din boligdrøm?

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe med at gøre din boligdrøm til en realitet.

Sælgerne får snart magten igen

Lige nu, er det altså køberne, der har boligmarkedet i deres hule hånd… men hvor længe?

Der er forventninger til, at renten falder inden sommeren er omme. Den Europæiske Centralbank har varslet, at de forventer at sænke renten i løbet af juni.

Hvis renten falder fra at være 4% til den lavere rente 3%, så kan situationen på boligmarkedet hurtigt blive en anden. Det kan nemlig ændre balancen mellem udbud og efterspørgsel.

Snart får vi et 'køberboom'

Hvis balancen i udbud og efterspørgsel ændrer sig, kan det skabe en voldsom vending på boligmarkedet. Den lavere rente kan nemlig medføre et køberboom. Mange af de købere, der ikke turde investere under den høje rente, eller ikke kunne blive godkendt, får nu muligheden for at komme ind på boligmarkedet. Bolden er altså nu på sælgernes banehalvdel.

Når udbuddet er højt

  • Køberne har magten
  • Boligpriserne kan forhandles ned
  • Lav konkurrence blandt køberne

Når efterspørgsel er høj

  • Sælgeren har magten
  • Svært at prisforhandle
  • Høj konkurrence blandt køberne

Når sælgerne genvinder deres magt, betyder det også, at du vil få sværere ved at forhandle prisen med dem. Det skyldes, at der vil være mange flere købere på boligmarkedet og derfor er sælgerne mere villige til at vente på, at det rigtige bud kommer.

Når der er flere købere om udbuddet, risikerer du også, at nogle er villige til at betale mere end du er. Det betyder, at du kan risikere at miste din drømmebolig.

Hvad anbefaler BoFinans?

Er du er en af dem, der er blevet godkendt i banken og som tør investere i et boligkøb? Så anbefaler vi dig, at du får en så lang overtagelse på boligen som muligt. Det anbefaler vi, fordi renterne sikkert vil være faldet til den tid, hvor du overtager din bolig. Det betyder, at du kan forhandle prisen på huset ned i dag og ende med at få en lavere rente til den tid du skal overtage.

 

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)