Få råd til pension med den rette pensionsopsparing
Portræt af Morten Ellegaard Hansen

5 nemme trin til at få råd til din pension

Morten E. Hansen, uvildig økonomisk rådgiver
Nanna S. Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Opdateret 13. januar 2025

Er du bekymret for, om du har råd til det liv, du drømmer om, når du går på pension? Så er du på ingen måde alene.

Det er et af de spørgsmål, vi møder flest gange, når vi snakker med vores kunder. Pension kan nemlig godt være en rigtig svær enhed at gennemskue.

Måske du gerne blive boende i huset, drømmer om tidligere, eller bare gerne vil være sikker på at hverdagen kan hænge sammen.

Derfor har vi sammensat en guide med 5 nemme trin, der kan hjælpe dig med at sikre, at din pensionsopsparing er robust nok til at kunne rumme både de praktiske udgifter og de udgifter, som gør livet sjovere som pensionist.

Vil du have skræddersyet råd, om hvordan du får mest muligt ud af din pensionsopsparing? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.

Trin 1: Definer dine pensionsdrømme

Før du kan planlægge din pensionsøkonomi, skal du vide, hvordan du gerne vil have, dit liv skal se ud, når du er pensioneret.

Ønsker du at rejse sydpå hvert år? Blive boende i huset? Eller måske du drømmer om at gå på tidlig pension?

Når du klart har defineret dine drømme for dig selv, bliver det meget lettere at tilrettelægge din økonomi, så du har råd til din pension og det du drømmer om for dit pensionsliv.

Og her i første omgang er det helt i orden at drømme stort - så du skal bestemt ikke holde dig tilbage! For selvom du måske tænker, at der på ingen måde vil være råd til en jordomrejse, så kan det være, at du alligevel vil kunne finde penge til det i Trin 5!

Så... hvad drømmer du om?

Drømmer du om at gå tidligt på pension?

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om dine muligheder, for at gå på pension før tid.

Trin 2: Beregn dit budget

Dit næste skridt er at finde ud af: Hvor meget kommer det til at koste? Det vil give dig en klar idé om, hvor mange penge du skal bruge, for at få råd til din pension og for at udleve de pensionsdrømme du har defineret i Trin 1.

Lav et budget, der inkluderer alt fra rejser og nye hobbyer, til dagligdagsudgifter som mad, transport og bolig.

Du kan bruge dine nuværende udgifter som udgangspunkt. De fleste af os drømmer i hvert fald om, som minimum, at kunne bibeholde den levestandard, som vi har været vant til før pensionen.

Når vi går fra at få udbetalt løn til pension, så er det meget normalt, at vores rådighedsbeløb falder. Men det gør vores udgifter som regel også.

Du skal f.eks. ikke længere betale til a-kasse og fagforening, eller AM- og ATP-bidrag. Samtidig vil du også møde mange muligheder, for at få rabatter på en lang række udgifter som pensionist.

💡 Tips: Vil du have hjælp til at finde ud af, hvordan din økonomi ser ud, når du går på pension? Kontakt os og få hjælp af en uvildig økonomisk rådgiver.

BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER

Book en UFORPLIGTENDE snak med en rådgiver

Udfyld formularen, og bliv ringet op af en af vores uvildige økonomiske rådgivere, så I kan booke en gratis og uforpligtende samtale.

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER

Book en GRATIS samtale

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Trin 3: Få overblikket over din nuværende pensionsopsparing

Det er vigtigt at have et klart overblik over dine nuværende pensionsmidler. Du skal nemlig vide, om du har råd til pension med din nuværende pensionsopsparing sammenlignet med den livsstil du har defineret i Trin 1 og 2.

Brug værktøjer som dem på pensionsinfo.dk til at se, hvilke typer pension du har, hvor meget du allerede har sparet op, og hvad du kan forvente at få udbetalt de forskellige år.

Det her er nok guidens mest trælse trin, men det er nu alligevel afgørende, for at være økonomisk sikret, når du går på pension. Så vi må lige tage tyren ved hornene, og få kæmpet os igennem her.

Hvis det alligevel skulle blive for langhåret, så er du mere end velkommen til at kontakte os.

Så giver vi dig et overskueligt overblik over din pensionsøkonomi, som den ser ud i dag, og laver en skræddersyet strategi for, hvordan du optimerer den bedst muligt.

Trin 4: Sammenlign dine drømme og din økonomi

Nu er vi nået til trinnet, hvor vi finder ud af, om du har råd til din pension, og om dine drømme for pensionen i første omgang kan blive til virkelighed.

Vi skal have kigget på, om din pensionsopsparing vil kunne bære dine pensionsdrømme, som det hele ser ud i dag. Det gør vi ved at sammenligne de samlede årlige udgifter fra Trin 2 med pensionsudbetalingerne fra Trin 3. Stemmer de to trin overens med hinanden?

Ja? Tillykke! Så er du sådan set færdig, og kan skippe Trin 5... måske du endda har plads i budgettet til rent faktisk at drømme en lille smule større?

Er svaret nej? Så tag det bare helt roligt - ingen grund til panik! Det betyder ikke, at det er enden på drømmen om f.eks. at købe sommerhus på Bornholm... Det betyder bare, at vi skal have fat i Trin 5.

Har du råd til dine pensionsdrømme?

Vi regner på det for dig

Trin 5: Tænk kreativt!

Hvis din pensionsopsparing ikke helt matcher dine drømme, har du to muligheder:

Den første er at justere dine drømme en smule. Måske kan du nøjes med ferie hvert andet år, flytte til en mindre bolig, eller skære unødvendige udgifter som den store TV-pakke fra?

Det kan være en rigtig fin løsning, men inden du begynder at skære for meget fra, kan løsning nr. 2 måske hjælpe dig med at få alt det du drømmer om.

Den anden mulighed er nemlig at øge din opsparing, så du kan opfylde dine pensionsdrømme.

Der er flere måder at gøre det på, og hvad der passer bedst, afhænger af din situation, din alder og dine mål. Skal vi kigge nærmere på dine muligheder?

1. Sæt flere penge ind på din pensionsopsparing

Det mest åbentlyse for de fleste, ville være at øge indbetalingerne til pensionsopsparingen. Men i realiteten er det sjældent den løsning, vi vil anbefale vores kunder.

På den ene side er dine penge godt sikret, da pensionsselskaberne oftest investerer dine penge til lav risiko. På den anden side, får du ikke særligt meget ud af dine penge, da den lave risiko bliver efterfulgt af et lavt afkast. Og jo tættere du er på dine seniorår, jo kortere tid har din pensionsopsparing til at vokse sig stor og lækker.

Dine penge er derfor ofte bedre brugt andre steder. Så skulle vi ikke lige tage et kig på de alternative løsninger?

2. Invester dine penge i aktier eller obligationer

En rigtig god måde at øge din pensionsopsparing på, er at investere dine penge i aktier eller obligationer. Det er faktisk en af de løsninger vi oftest vil anbefale vores kunder at gøre.

Hvis du investerer dem rigtigt (og det kan vi selvfølgelig hjælpe dig med), så får du et væsentligt højere afkast på din investering, end ved at lade pensionsselskaberne investere dem for dig. Selv hvis du er mest til lav risiko, vil det kunne betale sig, at du investerer.

Det er dog vigtigt at huske på, at risiko og afkast går hånd i hånd. Jo højere risiko du tør løbe, jo større afkast har du mulighed for at få.

Den her løsning er især god, hvis du i forvejen har en relativt solid pensionsopsparing. Skulle det gå helt galt, har du altså stadigvæk en solid bund, du vil kunne leve af alligevel.

💡 Tip: Få hjælp til at investere din pension bedst muligt med BoFinans. Kontakt os, og hør hvordan.

Aktier

Når du investerer i aktier, investerer du i virksomheder. Det giver typisk en højere risiko, men også højere afkast end obligationer.

Obligationer

Når du investerer i obligationer, investerer du i realkreditlån. Det giver typisk en lavere risiko, og derved også et lavere afkast end ved aktier.

Hvis du i dag ikke har penge på kontoen til at kaste dig over investeringsmarkedet, er der også en løsning på det! Det snakker vi nærmere om i Løsning 4.

3. Køb en bolig som investering

Er du enig med os i, at almindelige indbetalinger til pensionen ikke er den bedste løsning? Men synes du samtidig også at investering er for risikabelt? Så kan Løsning 3 måske være en bedre mulighed for dig!

En måde at få din pension til at vokse med godt afkast og lav risiko, er at købe en bolig. Og det er uanset om det er din første, eller en ekstra, som du i mellemtiden kan leje ud. Man går sjældent galt i byen med at investere i ejendomme, om det så er fritidshus eller ejerbolig.

Kvadratmeterpriserne har (med få undtagelser) haft en stabil stigning siden før 2000. I 2023 lå kvadratmeterprisen på 16.274 kr./m2, hvilket er mere end en fordobling siden 2000. Dengang lå prisen pr. m2 på 7.352 kr./m2 for din bolig.

Så hvis din økonomi i dag kan bære en bolig og de udgifter, der følger med, så er et boligkøb en meget solid måde at få råd til din pension . Når du kommer i pensionsalderen, kan du så enten sælge den og bruge indtjeningen på at finansiere din pension, eller du kan finansiere pensionen ved at låne op i friværdien på boligen. Og det bringer os til Løsning 4!

Udviklingen i boligpriser fra 2000 - 2023 i Danmark
Udviklingen i boligpriser i Danmark i perioden 2000-2023

4. Lån op i din friværdi

Hvis du er boligejer, har du også den mulighed, at du kan låne op i din friværdi med et nedsparingslån for at få råd til pension. Det hedder simpelthen noget så lækkert som 'at spise mursten'. For det er i princippet det, du gør.

Når du som boligejer er ved at nå pensionsalderen, har du sikkert allerede betalt en god sjat af dit realkreditlån tilbage til banken. Det er de penge, som du kan hive ud af boligen igen, når du låner op i friværdien med et nedsparingslån.

Du kan som udgangspunkt låne op til 60% af din boligs værdi som nedsparingslån, og hvis du kan få forhandlet dig til 30 års afdragsfrihed, kommer du sandsynligvis aldrig til at skulle betale pengene tilbage igen.

Hvis pensionen er lige op over, kan du bruge de her penge direkte til at finansiere din pension. Men har du stadigvæk lidt tid til, kan det være en rigtig god idé at låne op i friværdien og investere pengene i stedet.

Om du vil investere din oplånte friværdi i ejendom, aktier eller obligationer er 100% op til dig...

...Men hvis du gerne vil høre, hvad en uvildig økonomisk rådgiver ville anbefale dig at gøre, kan du udfylde vores kontaktformular.

Så giver vi vores uvildige svar på, hvad der ville være bedst for din pensionsøkonomi.

Hos BoFinans er vi eksperter i:

Boligkøb

Når du vil finde den bedste finansiering af dit boligkøb

Læs mere

Låneovervågning

Når du vil være på forkant med lånemarkedet

Læs mere

Skilsmisse

Når du vil hjælpe din økonomi godt gennem skilsmisse.

Læs mere

Låneomlægning

Når du vil optimere vilkårene på dit nuværende boliglån

Læs mere

FormuePlan

Når du vil have en plan for bedst at forvalte din formue

Læs mere

Investering

Når du vil have eksperthjælp til dine investeringer

Læs mere

Andelsbolig

Når du vil styrke økonomien i din andelsboligforening.

Læs mere

Refinansiering

Når dit lån med variabel rente skal refinansieres

Læs mere

Pension

Når du vil have lagt en strategi for din pensionsopsparing

Læs mere

Erhverv

Når du vil træffe de bedste beslutninger for din virksomhed.

Læs mere

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)