Få råd til pension med den rette pensionsopsparing
Portræt af Morten Ellegaard Hansen

5 nemme trin til at få råd til din pension

Morten E. Hansen, uvildig økonomisk rådgiver
Nanna S. Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Udgivet d. 13. maj 2024

Er du bekymret for, om du har råd til din pension? Så er du på ingen måde alene.

Det er et af de spørgsmål, vi møder flest gange, når vi snakker med vores kunder.

Derfor har vi sammensat en guide med 4 nemme trin, der kan hjælpe dig med at sikre, at din pensionsopsparing er robust nok til at kunne rumme både de praktiske udgifter og udgifterne, som gør livet sjovere som pensionist.

Så lad os dykke ned i det!

Trin 1: Definer dine pensionsdrømme

Før du kan planlægge din pensionsøkonomi, skal du vide, hvordan du gerne vil have, dit liv skal se ud, når du er pensioneret.

Ønsker du at rejse sydpå hvert år? Blive boende i huset? Eller måske du drømmer om at gå på tidlig pension?

Når du klart har defineret dine drømme for dig selv, bliver det meget lettere at tilrettelægge din økonomi, så du har råd til din pension og det du drømmer om for dit pensionsliv.

Og her i første omgang er det helt i orden at drømme stort - så du skal bestemt ikke holde dig tilbage! For selvom du måske tænker, at der på ingen måde vil være råd til en jordomrejse, så kan det være, at du alligevel vil kunne finde penge til det i Trin 5!

Så... hvad drømmer du om?

Drømmer du om at gå tidligt på pension?

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om dine muligheder, for at gå på pension før tid.

Trin 2: Beregn dit budget

Dit næste skridt er at finde ud af: Hvor meget kommer det til at koste? Det vil give dig en klar idé om, hvor mange penge du skal bruge, for at få råd til din pension og for at udleve de pensionsdrømme du har defineret i Trin 1.

Lav et budget, der inkluderer alt fra rejser og nye hobbyer, til dagligdagsudgifter som mad, transport og bolig.

Du kan bruge dine nuværende udgifter som udgangspunkt. De fleste af os drømmer i hvert fald om, som minimum, at kunne bibeholde den levestandard, som vi har været vant til før pensionen.

Når vi går fra at få udbetalt løn til pension, så er det meget normalt, at vores rådighedsbeløb falder. Men det gør vores udgifter som regel også.

Du skal f.eks. ikke længere betale til a-kasse og fagforening, eller AM- og ATP-bidrag. Samtidig vil du også møde mange muligheder, for at få rabatter på en lang række udgifter som pensionist.

Trin 3: Få overblikket over din nuværende pensionsopsparing

Det er vigtigt at have et klart overblik over dine nuværende pensionsmidler. Du skal nemlig vide, om du har råd til pension med din nuværende pensionsopsparing sammenlignet med den livsstil du har defineret i Trin 1 og 2.

Brug værktøjer som dem på pensionsinfo.dk til at se, hvilke typer pension du har, hvor meget du allerede har sparet op, og hvad du kan forvente at få udbetalt de forskellige år.

Det her er nok guidens mest trælse trin, men det er nu alligevel afgørende, for at være økonomisk sikret, når du går på pension. Så vi må lige tage tyren ved hornene, og få kæmpet os igennem her.

Hvis det alligevel skulle blive for langhåret, så er du mere end velkommen til at kontakte os. Du kan ringe på 70 26 81 09 eller sende en mail til info@bofinans.dk. Så kan du få hjælp af en af vores uvildige økonomiske rådgivere, og være helt sikker på, at der er styr på din pension.

Har du råd til dine pensionsdrømme?

Vi regner på det for dig

Trin 4: Sammenlign dine drømme og din økonomi

Nu er vi nået til trinnet, hvor vi finder ud af, om du har råd til din pension, og om dine drømme for pensionen i første omgang kan blive til virkelighed.

Vi skal have kigget på, om din pensionsopsparing vil kunne bære dine pensionsdrømme, som det hele ser ud i dag. Det gør vi ved at sammenligne de samlede årlige udgifter fra Trin 2 med pensionsudbetalingerne fra Trin 3. Stemmer de to trin overens med hinanden?

Ja? Tillykke! Så er du sådan set færdig, og kan skippe Trin 5... måske du endda har plads i budgettet til rent faktisk at drømme en lille smule større?

Er svaret nej? Så tag det bare helt roligt - ingen grund til panik! Det betyder ikke, at det er enden på drømmen om f.eks. at købe sommerhus på Bornholm... Det betyder bare, at vi skal have fat i Trin 5.

Trin 5: Tænk kreativt!

Hvis pensionsopsparingen ikke helt ligger på niveau med dine pensionsdrømme, så har du to veje, du kan gå ned af:

For det første kan du prøve at nedjustere dine drømme fra Trin 1 en smule.

Kan du nøjes med at tage på ferie hvert andet år? Eller kunne du leve med at flytte i en mindre bolig? Måske er der nogle faste udgifter, du kan skære fra, som alligevel ikke er så vigtige? Det kan f.eks. være den store TV-pakke eller abonnementet til fitness.

Men inden du opgiver håbet, skulle vi så ikke kigge på vej nr. 2? For du har også den mulighed, at du kan forsøge at få flere penge mellem hænderne, når du går på pension. Så vil du få råd til den pension, du drømmer om!

Og her er der flere måder at gøre det på, og der er fordele og ulemper ved dem alle sammen. Hvad der er smartest, kommer helt an på, hvem du er, hvor tæt du er på pensionsalderen og hvad dine drømme er.

Men lad os lige starte med kigge på de forskellige muligheder, og så kan vi snakke om, hvad der passer bedst til din situation.

Løsning 1: Sæt flere penge ind på din pensionsopsparing

Det mest åbentlyse for de fleste, ville være at øge indbetalingerne til pensionsopsparingen. Men i realiteten er det sjældent den løsning, vi vil anbefale vores kunder.

På den ene side er dine penge godt sikret, da pensionsselskaberne oftest investerer dine penge til lav risiko. På den anden side, får du ikke særligt meget ud af dine penge, da den lave risiko bliver efterfulgt af et lavt afkast. Og jo tættere du er på dine seniorår, jo kortere tid har din pensionsopsparing til at vokse sig stor og lækker.

Dine penge er derfor ofte bedre brugt andre steder. Så skulle vi ikke lige tage et kig på de alternative løsninger?

Løsning 2: Invester dine penge i aktier eller obligationer

En rigtig god måde at øge din pensionsopsparing på, er at investere dine penge i aktier eller obligationer. Det er faktisk en af de løsninger vi oftest vil anbefale vores kunder at gøre.

Hvis du investerer dem rigtigt (og det kan vi selvfølgelig hjælpe dig med), så får du et væsentligt højere afkast på din investering, end ved at lade pensionsselskaberne investere dem for dig. Selv hvis du er mest til lav risiko, vil det kunne betale sig, at du investerer.

Det er dog vigtigt at huske på, at risiko og afkast går hånd i hånd. Jo højere risiko du tør løbe, jo større afkast har du mulighed for at få.

Den her løsning er især god, hvis du i forvejen har en relativt solid pensionsopsparing. Skulle det gå helt galt, har du altså stadigvæk en solid bund, du vil kunne leve af alligevel.

Aktier

Når du investerer i aktier, investerer du i virksomheder. Det giver typisk en højere risiko, men også højere afkast end obligationer.

Obligationer

Når du investerer i obligationer, investerer du i realkreditlån. Det giver typisk en lavere risiko, og derved også et lavere afkast end ved aktier.

Hvis du i dag ikke har penge på kontoen til at kaste dig over investeringsmarkedet, er der også en løsning på det! Det snakker vi nærmere om i Løsning 4.

Løsning 3: Køb en bolig

Er du enig med os i, at almindelige indbetalinger til pensionen ikke er den bedste løsning? Men synes du samtidig også at investering er for risikabelt? Så kan Løsning 3 måske være en bedre mulighed for dig!

En måde at få din pension til at vokse med godt afkast og lav risiko, er at købe en bolig. Og det er uanset om det er din første, eller en ekstra, som du i mellemtiden kan leje ud. Man går sjældent galt i byen med at investere i ejendomme, om det så er fritidshus eller ejerbolig.

Kvadratmeterpriserne har (med få undtagelser) haft en stabil stigning siden før 2000. I 2023 lå kvadratmeterprisen på 16.274 kr./m2, hvilket er mere end en fordobling siden 2000. Dengang lå prisen pr. m2 på 7.352 kr./m2 for din bolig.

Så hvis din økonomi i dag kan bære en bolig og de udgifter, der følger med, så er et boligkøb en meget solid måde at få råd til din pension . Når du kommer i pensionsalderen, kan du så enten sælge den og bruge indtjeningen på at finansiere din pension, eller du kan finansiere pensionen ved at låne op i friværdien på boligen. Og det bringer os til Løsning 4!

Udviklingen i boligpriser fra 2000 - 2023 i Danmark
Udviklingen i boligpriser i Danmark i perioden 2000-2023

Løsning 4: Lån op i din friværdi

Hvis du er boligejer, har du også den mulighed, at du kan låne op i din friværdi med et nedsparingslån for at få råd til pension. Det hedder simpelthen noget så lækkert som 'at spise mursten'. For det er i princippet det, du gør.

Når du som boligejer er ved at nå pensionsalderen, har du sikkert allerede betalt en god sjat af dit realkreditlån tilbage til banken. Det er de penge, som du kan hive ud af boligen igen, når du låner op i friværdien med et nedsparingslån.

Du kan som udgangspunkt låne op til 60% af din boligs værdi som nedsparingslån, og hvis du kan få forhandlet dig til 30 års afdragsfrihed, kommer du sandsynligvis aldrig til at skulle betale pengene tilbage igen.

Hvis pensionen er lige op over, kan du bruge de her penge direkte til at finansiere din pension. Men har du stadigvæk lidt tid til, kan det være en rigtig god idé at låne op i friværdien og investere pengene i stedet.

Om du vil investere din oplånte friværdi i ejendom, aktier eller obligationer er 100% op til dig... Men hvis du gerne vil høre, hvad en uvildig økonomisk rådgiver ville anbefale dig at gøre, kan du ringe på 70 26 81 09 eller sende en mail til info@bofinans.dk. Så lægger vi en skræddersyet strategi for din pension.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)