10 tips til at blive godkendt i banken
Godkendt i bank

10 tips til at blive godkendt i banken

Bente Nielsen, uvildig økonomisk rådgiver
Nynne Nyborg, tekstforfatter
Udgivet d. 26. februar 2024

Drømmen om villa, vovse og Volvo kan virke til at have lange udsigter, når man har svært ved at blive godkendt i banken. Vi har derfor samlet 10 gode tips til dig, som gerne vil et skridt tættere på drømmen om huskøb.

I blogindlægget kan du bl.a. læse om:

Har du brug for vejledning i din proces om bankgodkendelse? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.

1. Lav et budget

Du vil gerne godkendes i banken, men hvordan hjælper du dig selv på vej i den rigtige retning? Her kan et godt første step være at lave et budget over dine månedlige indtægter samt udgifter.

Når du laver et budget – og ikke mindst overholder det – så viser du din bank, at du har overblik over din økonomi og ikke bruger flere penge end du har til rådighed.

Men, hvordan kommer du i gang med at lave et budget?

Når du skal i gang med at lægge dit budget, kan du gøre det overskueligt for dig selv ved at finde ud af, hvad dine indtægter er hver måned: Får du det samme i løn hver måned eller varierer det? Hvor meget får du i løn? Får du nogle offentlige ydelser? Osv.

Herefter kan du gå i gang med at overveje, hvilke udgifter du har månedligt, kvartalsvist og årligt og hvilke af dine udgifter, der er faste og variable.

Faste udgifter

Dine faste udgifter tæller bl.a. husleje, transport, forsikring og streamingtjenester.

Variable udgifter

Dine variable udgifter, derimod, kan bl.a. være mad, tandlægebesøg, fødselsdagsgaver, tøj og sko.

Når du danner dig et overblik over, hvad dine penge bliver brugt på hver måned, får du mulighed for at opdage, hvor i dine variable udgifter, at du bruger allerflest penge. Hvis du f.eks. har et rigtig højt madforbrug eller tøjforbrug, kunne det være et sted at sparre penge.

Hertil kommer, at man indimellem står med uforudsete udgifter. Nogle gange er uheldet ude og så står man måske med en stor dyrelægeregning eller en smadret computer. Sørg for, at du hver måned lægger lidt penge til side til denne type udgifter, så overraskelsen ikke bliver lige så ubehagelig.

2. Hav ekstra luft i din opsparing

Ikke nok med, at det er vigtigt at have et budget - så du viser banken, at du har sat dig ind i din økonomiske situation samt har overblik - så er det også vigtigtat du vender blikket mod din opsparing.

Når du gerne vil ud og købe et hus, er det oplagt, at du begynder at sparre op til en udbetaling, men hvad så når udbetalingen på boligen er dækket? Så har du ikke længere en buffer i din økonomi, og det kan gøre det sværere for dig at blive godkendt i banken.

En økonomisk buffer, er en opsparing, der kan tjene forskellige formål. I tilfælde af boligkøb vil en økonomisk buffer typisk være en opsparing, der ikke kun lige dækker din udbetaling, men som også sørger for, at du efter alle udgifter til dit boligkøb, har penge tilbage på din konto.

Skal vi få dig godkendt i banken?

Kontakt os

3. Indfri noget af din gæld

Har du svært ved at blive godkendt i banken? Så kan en høj gældsfaktor være en af grundene til, at banken ikke tør satse på dig som låner.

Én af de ting som banken især vægter højt, når de skal bankgodkende, er din betalingsevne. Har du derfor en høj gældsfaktor, kan banken være bange for, at det er for risikofyldt at låne dig penge, da de ikke ved om du er i stand til at betale dem tilbage.

En god ide er derfor at indfri noget af din eksisterende gæld, hvilket du bl.a. kan gøre ved at indfri dine små klatlån, der ikke gavner din lånerprofil. Klatlånene tegner nemlig et billede af, at du ofte har problemer med at få pengene til at række.

4. Overhold dine betalingsaftaler

Noget af det værste for din bankgodkendelse er at stå i RKI som dårlig betaler. For er der en ting, banken vægter højt, når det handler om dine muligheder for at få en bankgodkendelse, så er det, at du er i stand til at overholde dine betalingsaftaler.

kursgevinst ved fastforrentet lån

Hvad er RKI?

RKI står for Ribers Kredit Information og er et register over dårlige betalere. Her ønsker du altså ikke at være registreret, da det kan spænde ben for din bankgodkendelse.

Tillid er vigtigt i alle livets relationer - dette gælder også i din relation til banken. Når du overholder dine betalingsaftaler, får banken et billede af dig som en de kan stole på, og som en, der er i stand til at betale dem deres penge tilbage.

5. Lad vær med at lave overtræk

Hvis der er en ting bankerne ikke bryder sig om, så er det at låne penge ud til folk, som man ikke kan være sikker på er i stand til at betale dem tilbage. Derfor er dét at lave overtræk på sin konto et no-go, da banken kan få indtrykket af, at du har svært ved at få din økonomi til at løbe rundt.

Hvis du har det med at foretage diverse impulskøb, kan det være en god ide at blive bedre til at stoppe op og overveje, hvorvidt du virkelig har brug for det du er ved at købe. Bliv mere varsom med, hvad du bruger dine penge på - dette vil du helt sikkert også kunne mærke i dit budget, som vil få noget mere luft.

At lave overtræk kan altså have store konsekvenser for dig på sigt. Er du ikke i stand til at betale tilbage på dine overtræk, kan du risikere at ende i RKI og derudover vil overtrækket også kunne gå ud over dine muligheder for at optage lån hos banken.

6. Bevis, at du kan tåle et fald i dit rådighedsbeløb

Som der stod i råd 1, er det en god ide at have et budget over dine indtægter og udgifter, så du kan vise banken, at du har styr på din økonomi. Dét som vi tidligere beskrev som dine variable udgifter, kan også forklares som dit ”rådighedsbeløb”, og er altså det beløb du har tilbage efter alle dine faste udgifter, er blevet betalt. Rådighedsbeløbet dækker som sagt mad, tøj, fødselsdagsgaver osv.

Skal du købe bolig? BoFinans får dig godkendt i banken.

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at blive godkendt i banken.

Når du skal købe bolig er det ganske normalt, at du oplever et fald i dit rådighedsbeløb, da dine faste boligudgifter stiger. Det betyder altså, at du ikke har lige så mange penge tilbage når dine faste udgifter er blevet betalt, som du havde inden dit boligkøb. Selvom det er normalt, er det ikke noget banken er begejstret for, da de er nervøse for, at du ikke er i stand til at leve for mindre, end du før har gjort.

Hvad gør du så for at blive godkendt i banken?

For at vise banken, at de ikke behøver bekymre sig om dig og dit forbrug, kan du lægge forskellen til side til opspring i en periode, så du på den måde viser banken, at du ikke kommer til at mangle penge i hverdagen. Forventer du f.eks. at dine boligudgifter vil stige med 5.000 kr., så smid 5.000 kr. ind på din opsparing i en periode, for at vise banken, at du sagtens kan leve uden.

7. Justér dine boligdrømme

Jo mere du skal låne i banken, jo større er bankens krav til at godkende dig. Oplever du derfor at blive afvist, kan det hjælpe, hvis du finder en billigere bolig.

At genoverveje sine boligdrømme kan være svært. Vi ved, at visionerne om en fremtid i drømmehuset kan fylde meget, så hvordan indskrænker man sig?

Nice to have vs. need to have

Et godt råd er at lave en liste over ”nice to have” og ”need to have”. På den måde får du reflekteret over, hvad du absolut ikke vil give afkald på og hvad du er villig til at genoverveje. Når du finder en billigere bolig, skal du nemlig låne færre penge i banken, hvilket øger dine muligheder for at komme igennem nåleøjet.

 

8. Vær ærlig med banken

Forestil dig dette: Du er en tur på havnen med din ven/veninde for at nyde det dejlige vejr, og I finder ud af, at en is ikke ville være så tosset endda. Der er bare lige ét problem, du er kommet afsted med den ven/veninde, som af en eller anden årsag, altid formår at glemme pengepungen derhjemme. Du venter derfor kun på, at sætningen kommer: ”Vil du ikke lægge ud? Så betaler jeg dig tilbage næste gang vi ses” - og det gør den også.

Det eneste problem ved den sætning er, at du har hørt den så mange gange før, hvor det ikke er sket, at du nu begynder at tvivle. Du stoler ikke længere på det din ven/veninde fortæller dig.

Ligesom tillid til dine medmennesker er vigtigt, er den gensidige tillid mellem banken og dig også utrolig vigtig for din bankgodkendelse.

Selvom det måske kan være fristende at skjule ting for banken, som potentielt kunne stå i vejen for en bankgodkendelse, så er det ikke vejen frem. Banken har det med at finde ud af det alligevel og så mister du deres tillid. Og hvem vil låne penge til en, man ikke kan stole på?

Skal vi snakke med banken for dig?

Kontakt os

9. Snak med flere banker

Når en dør lukkes, åbnes en anden… og dette gælder også i bankverden. Når du står og gerne vil have en bankgodkendelse kan du opleve at der er forskel på, hvor strikse bankerne er i deres krav til dig som låner. Hver bank har nemlig sine egne krav, som du skal opfylde for at blive godkendt.

Du må derfor ikke opgive dine boligdrømme, bare fordi du bliver afvist i banken, men snarere udforske dine muligheder i andre. Det kan være, at du i en anden bank kan blive godkendt uden at du behøver ændre i din økonomi.

10. Få hjælp til bankgodkendelsen af en uvildig ekspert

Boligmarkedet i dag kan være svært og uoverskueligt at navigere i. Det er også en proces, der indimellem kan tage modet fra folk, da sproget man taler i finansverden ligger meget langt fra det sprog, man bruger i sin hverdag.

Det er langtfra alle, der taler 'bansk' og derfor kan et godt step i processen være at få fat i en uvildig ekspert, der kan tage dig i hånden og hjælpe dig med at finde fodfæste. Fordelen ved en uvildig ekspert er også, at de kender de gode tricks til at få dig godkendt i banken - også selvom du før har fået et nej.

Skal BoFinans hjælpe dig med godkendelsen?

Det er ikke nemt at være boligkøber. Det kan være svært at forstå det banken siger, og du kan blive usikker på om du får det rigtige lån med hjem. Vi snakker med banken for dig, og forhandler godkendelsen af dit boliglån på plads med banken på dine vegne.

Med BoFinans får du økonomisk rådgivning i øjenhøjde.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)