Fast eller Variabel Rente?

Morten E. Hansen, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans
Udgivet d. 16. Juni 2020

Når vi skal ud og købe en ny bolig, bliver de fleste af os nødt til at låne penge i banken. I den sammenhæng skal vi beslutte os for, om vi vil tage et lån med fast eller variabel rente. Men hvad er forskellen egentlig? Der er fordele og ulemper ved begge typer rente, og den ene er derfor ikke nødvendigvis bedre end den anden. Hvilken rente der er bedst til dig, kommer helt an på dig og din økonomi. Dog skal man også være opmærksom på, hvordan situationen ser ud på rentemarkedet. Det kan nemlig påvirke hvor dyrt lånet kan være for dig.  Læs med her for at blive klogere på forskellen på et fastforrentet og variabelforrentet lån, og hvilken rente matcher din økonomi bedst.

Fast rente

Et fastforrentet lån er kendetegnet ved at have den samme rente igennem hele lånets løbetid. Det er gældende, uanset hvor lang en løbetid du har på det fastforrentede lån. Optager du for eksempel et lån med en fast rentesats på 1 %, skal du betale 1 % i rente på lånet indtil du har betalt din gæld af eller ønsker at omlægge lånet.

Hvad er fordelene ved en fast rente?

Fordelen ved et fastforrentet lån er, at du får mere sikkerhed og overblik over dit lån. Du kender fra start til længden på lånets løbetid, renten, og ydelsen. På den måde kan du mere præcist se, hvad lånet kommer til at koste dig. Du behøver ikke bekymre dig om ændringer i renteniveauet i samfundet. Det vil nemlig ikke påvirke din daglige økonomi, da du vil blive ved med at betale den samme rentesats. Dog kan det stadigvæk være en god idé at holde øje med ændringerne i samfundets renteniveau. Du kan nemlig udnytte disse ændringer ved at omlægge dit fastforrentede lån på de rette tidspunkter og derved få bedre vilkår på dine lån. Det kan gøre dine lån billigere på den lange bane, ved for eksempel at omlægge lånet til en lavere fast rente, eller opkonvertere til en højere rente og derved skære en stor del af din restgæld.

Hvad er ulemperne ved en fast rente?

Den sikkerhed der kommer med et fastforrentet lån er ikke gratis. Når du skal optage et lån, vil renten på et fastforrentet lån derfor typisk være højere end på et variabelforrentet lån.

Variabel rente

Hvor det fastforrentede lån har den samme rente under hele lånets løbetid, så følger renten på et variabelforrentet lån renteniveauet i samfundet. Det betyder at renten både kan stige eller falde flere gange under lånets løbetid. Et lån med en variabel rente kaldes også tit for et tilpasningslån, da renten løbende tilpasses efter det generelle renteniveau.

Hvad er fordelene ved en variabel rente?

Fordelen ved en variabel rente er, at renten typisk er lavere end på et fastforrentet lån. Kommer der et generelt rentefald vil din månedlige ydelse blive lavere i den periode, hvilket kan gøre lånet billigere. Hvis man forudser at renteniveauet vil forholde sig lavt i en længere periode, kan det være en fordel at tage et lån med variabel rente.

Hvad er ulemperne ved en variabel rente?

Lånet med den variable rente har ikke samme sikkerhed som det fastforrentede lån. Selvom du har muligheden for at skulle betale en lavere månedlig ydelse når det generelle renteniveau er lavt, så er der også risiko for at du skal betale en højere månedlig ydelse når det generelle renteniveau er højt. For nogen er det en ulempe at den månedlige ydelse varierer. Man kan nemlig ikke forudse, hvor meget gældsposten fylder i budgettet fra måned til måned. Du skal derfor være sikker på at dit budget ville kunne bære en periode med et højere renteniveau. Derudover har du ikke samme mulighed for at opnå gevinst på dit lån ved at opkonvertere lånet, som ved et fastforrentet lån.

Få 1 times gratis rådgivning - Helt uforpligtende

Vil du vide mere om faste og variable renter? Eller måske du gerne vil snakke med en rådgiver om noget helt andet? Så udfyld kontaktformularen til højre og bliv ringet op til en uforpligtende snak med en rådgiver.

Morten E. Hansen

Partner og økonomisk rådgiver

Få kontakt til en rådgiver

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Du kan også ringe på 70 26 81 09 hverdage 8:30 - 16:30
eller sende en mail til info@BoFinans.dk,