Forskellen på nominel og effektiv rente

Portræt af Tim Kristensen

Forstå rentesatserne på dit lån

Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 27. januar 2023

Skal du til at optage et lån, vil det være en rigtig god ide at læse med her, for at få afklaret nogle af de spørgsmål, man som låntager støder på i sit lånetilbud fra banken. Når du skal tage et lån hos en bank, får du oplyst to rentesatser: den nominelle rente og den effektive rente. Men hvad betyder de egentlig, og hvad er forskellen? Som du nok kan regne ud, ligger der en hensigt bag satserne, så lad os dykke ned i deres betydning og brug. 

Hvad er nominel rente?

Den nominelle rente, der også kaldes for den ‘pålydende rente’, er den faktisk rente, du som låntager betaler banken for at låne penge. Dette er den ‘rå’ rente på dit lån, uden der tages højde for gebyrer eller renters rente. Når der tales om f.eks. 1,5% lån eller 5% lån, er det altså den nominelle rente, som lægger navn til lånet. 

Hvornår bruger man den nominelle rente?

Den nominelle rente er et stærkt værktøj at bruge, når du gerne vil sammenligne renteniveauerne hos de forskellige banker. Dog giver den dig ikke et brugbart overblik over, hvor meget du i alt skal betale tilbage på dit lån (altså hvor dyrt lånet vil være for dig at have). Det er her den effektive rente kommer ind i billedet.

Hvad er effektiv rente?

Den effektive rente kaldes også ‘debitorrenten’ eller den ‘nominelle årlige rente’ (dog bruges sidstnævnte sjældent, da den så oftest bliver blandet sammen med den nominelle rente).

Det er en rentesats, som dækker over den samlede renteudgift under lånets løbetid. Den effektive rente medtager dermed renters rente og alle de forhold, der har en indflydelse på dine samlede renteomkostninger. Du får her et godt overblik over, hvad omkostningerne samlet kommer til at være. Jo oftere der tilskrives renter på dit lån, jo højere bliver den effektive rente.  

Hvornår bruger man den effektive rente?

Når den effektive rente skal beregnes, ligger der et kompliceret og langt regnestykke bag, hvor både nominel rente, tilbagebetalingstid, terminer og renters rente bliver medtaget. Dermed får du en fornemmelse af, hvad dine omkostninger kommer til at være, og hvor stort et beløb lånet samlet kommer til at løbe op i.

Er effektiv rente det samme som ÅOP?

Det er vigtigt ikke at forveksle den effektive rente med ÅOP, der også medregner provision, omkostninger og gebyrer. ÅOP går altså et spadestik dybere end den effektive rente og giver et endnu bredere indblik i totalomkostninger. Hvis dette er af interesse, kan du låse mere om ÅOP her for at øge din viden, når der sammenlignes blandt lånetilbud.

Den nominelle og effektive rente er gode værktøjer at have i sit værktøjsbælte, når du har indhentet diverse lånetilbud og du skal beslutte dig for, hvilket lån er det rette. Det er vigtigt at sammenligne begge satser og også have ÅOP in mente, for at din beslutning bliver taget på et oplyst grundlag. På den måde har du det der skal til for, at vælge det rette lån for dig.