
Boligfinansiering - Hvad skal du vide?
Morten E. Hansen, Uvildig Økonomisk Rådgiver & Partner
Opdateret 31-10-2022
Skal du til at købe bolig, eller står du og overvejer en omlægning af dit eksisterende boliglån? Så er det god idé at sætte sig ind i de forskellige finansieringsmuligeder. Der er nemlig mange forskellige måder at sammensætte en boligfinansiering på, og du kan spare en stor sum penge ved at finde den rette løsning til din boligøkonomi.
Det er vigtigt at huske på, at det ikke altid er i bankernes interesse at rådgive dig til den billigste løsning. Læs mere her på siden for at blive bedre rustet til at tage beslutninger om din boligfinansiering, eller klik her for at læse mere om hvordan BoFinans kan hjælpe dig med at træffe de rigtige finansieringsbeslutninger.
Boligfinansering med variabel eller fast rente?
Uanset om du skal købe ny bolig, eller vil lave en refinansiering af den gamle, er det vigtigt at overveje om man vil have lån med fast eller variabel rente. Forskellen på de to er, at med en fast rente har du samme rente igennem hele løbetiden på dit lån. Det modsatte er gældende for et lån med variabel rente, da renten følger renteniveauet i samfundet - derfor kan renten variere igennem løbetiden af lånet. Vil du vide mere om de to typer renter, kan du læse mere om deres fordele og ulemper her.
Inden du køber bolig
Når du skal finansiere din bolig, er der nogle helt klare regler for, hvordan du må sammensætte finansieringen. Du kan låne til størstedelen af købesummen, du er dog forpligtiget til selv at lægge en udbetaling, som svarer til mindst 5% af købesummen. Derudover må du også selv betale for de omkostninger, som forekommer ud over selve købet. Det kan f.eks. være istandsættelse, diverse gebyrer i banken, samt de obligatoriske tinglysningsafgifter.
Af det beløb du kan låne til at finansiere din bolig, må du låne op til 80% af købesummen som et realkreditlån, og de resterende 15% kan du så låne som et banklån. BoFinans anbefaler at man låner så meget som muligt i realkreditten, og det er der en ganske god grund til. Der er nemlig en betydelig lavere rente på realkreditlån end på banklån. Det er der, fordi banken står bagerst i køen til at få deres penge, i tilfælde af at du stopper med at betale ydelserne på dine boligfinansieringslån. Da banken derfor løber en større risiko, vil den også have betaling for den øgede risiko, i form af en højere rente på lånet.
Hvis du vil vide mere om forskellene mellem realkreditlån og banklån, så har vi skrevet et blogindlæg, som forklarer mere om forskellene i dybden.

Skal du købe sommerhus?
Skal du købe et sommerhus eller fritidshus, er reglerne for hvordan du må finansiere købet lidt anderledes. De tager dog stadig udgangspunkt i den samme finansieringsmodel. Derfor kan du stadig foretage finansiering af bolig med et realkreditlån, et banklån og en udbetaling. Dog må du maksimalt låne 75 % af købesummen i realkreditten og 20 % i banken.
Står du og skal købe sommerhus? Så har vi samlet 3 gode råd til at hjælpe dig videre med dit sommerhuskøb.

Skal du købe andelsbolig?
Ved køb af andelsbolig er situationen en lidt anden, end ved køb af ejerbolig. Da du reelt set ikke har ejerskab over selve boligen, kan du typisk ikke låne pengene i realkreditten. Derfor kan du være nødt til at gøre brug af det lidt dyrere banklån. Andelsboliger er dog ofte billigere end en ejerbolig, og du kan derfor nøjes med at tage et lavere lån.
Vil du vide mere om hvad du skal være opmærksom på når du overveje at købe en andelsbolig?
Boligfinansiering, hvis banken siger nej?
Det kan føles som verdens undergang hvis banken har afslået din låneanmodning. Det behøver dog ikke altid at være tilfældet. Der findes nemlig alternative løsninger til at få en fornuftig finansiering af drømmeboligen. Måske en anden bank er villigere til at give dig lånet, eller måske du ikke fik bevist overfor din egen bank, at din økonomi rent faktisk godt kan bære et boligfinansieringslån.
Prøv eventuelt at hiv fat i en af vores uvildige rådgivere, hvis du har fået et nej i banken. Så kan de objektivt vurdere din sag, uafhængigt at bankerne, og fortælle dig om dine reelle chancer for at blive godkendt i en bank.
Har du fået et nej af banken?
Som sagt er der håb forude. Med uvildig rådgivning fra Bofinans, kan vi nemlig hjælpe dig med at finde de mulige finansieringsmuligheder, som kan skaffe dig din drømmebolig.
Se her i videoen hvordan BoFinans hjalp Kristina og Jackie med at få opfyldt deres boligdrømme, efter de havde fået afslag fra banken.
Boligfinansiering via det alternative pantebrevslån.
Derudover har du også muligheden for at finansiere din nye bolig via et patebrevslån. Her kan du låne op til 95% af købesummen, dog skal du stadigvæk selv lægge mindst 5% til udbetalingen. Denne form for alternativ finansiering af bolig er en smule anderledes, og dyrere, end de andre typer lån. Boligfinansiering med et pantebrevslån er typisk kendetegnet ved at have en højere rente end et realkreditlån og banklån. Dog slipper du oftest for bidragssatser og rentetillæg.