
Værd at vide: Forældrekøb
Morten E. Hansen, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans
Udgivet d. 23 juli 2021
Skal din søn eller datter flytte hjemmefra eller i gang med en uddannelse? Og overvejer du i denne forbindelse at investere i et forældrekøb? Manglen på billige studieboliger og de lange ventelister, har resulteret i at flere forældre overvejer at købe en bolig til deres børn. Forældrekøb er nemlig en rigtig god måde at give sine børn en god bolig, mens de studerer - samtidig med at man kan gøre en god investering.
Hvorfor forældrekøb?
Har du plads i økonomien til at købe en bolig til dine børn, kan det være en rigtig god investering - måske endda du har en friværdi i din egen bolig, som du kan trække på. Køb af fast ejendom har som regel altid væren en gode måde at investere sine penge på. Det gælder især, hvis du har planer om at beholde boligen i længere tid - jo længere du har boligen, jo mere sikker vil investeringen være. BoFinans anbefaler at I som hovedregel tænker i en tidshorisont på 5 år.
Derudover er forældrekøb også en rigtig god mulighed for at skabe trygge rammer omkring sine børn mens de studerer. Studieboliger er i senere år nemlig blevet dyrere og dyrere, og der er stor mangel på boliger som er til at betale for en studerende. Derudover er der ofte også lange ventelister på studieboliger, og dit barn er derfor ikke garanteret at have en bolig ved studiestart.
Inden du foretager et forældrekøb
Der er flere ting, du skal vide og overveje, før du beslutter dig endeligt. Ofte er der god fornuft i at købe en bolig til dit barn – men det er vigtigt, at du som forælder har undersøgt dine muligheder og gjort dig visse overvejelser for at sikre, at økonomien hænger fornuftigt sammen.
1. Kan din økonomi bære et forældrekøb?
Først og fremmest er det vigtigt, at du har sikret dig, at din økonomi er stærk nok til at købe en bolig. En ting er at det kan give store økonomiske vanskeligheder, hvis køber for dyrt. En anden er, at banken og realkredinstituttet slet ikke vil godkende dig til det nødvendige lån. Det kan især være en træls situation hvis man allerede har fundet den perfekte bolig til forældrekøb, som man må opgive på grund af mangel på finansiering.
Vil du vide mere om forældrekøb?
2. Hvilken type bolig skal du købe?
Som nævnt tidligere, er det en god idé at tænke langsigtet når man står overfor et forældrekøb. Boligen skal selvfølgelig opfylde dit og dit barns behov nu og her, men det skal helst også opfylde behovene om 5 år. Derfor skal du overveje, hvad du tænker der skal ske med boligen når dit barn er færdiguddannet. Skal boligen sælges? Skal barnet blive boende? Skal lillebror eller lillesøster overtage? Eller måske du selv vil flytte ind? Hvis planen er at boligen skal blive i familien fremadrettet, kan det være en god idé f.eks. at overveje at købe en bolig med et eller flere ekstra værelser. På den måde kan man få en ekstra lejeindtægt ved at dit barn finder en ven/veninde at dele boligen med, samtidig med at man gør plads til at boligen også kan bruges når livet udvikler sig efter studiet.
Andel eller ejer?
Derudover skal du også overveje om du vil købe en andelsbolig eller en ejerbolig? Der er fordele og ulemper ved begge valg. F.eks. er en andelsbolig billigere og mere sikker at købe og indebærer færre udgifter. Dog er det ikke en investering du kan tjene penge på, der er ofte lange ventelister, og nogle andelsboligforeninger tillader slet ikke forældrekøb. Ved ejerbolig har du mulighed for at tjene penge ved investeringen, og du kan endda låne op til 80% af købesummen i realkreditlån - hvilket gør boliglånet væsentligt billigere. Dog er der flere udgifter involveret i selve købet, og du har en risiko for at tabe penge på investeringen, hvis boligmarkedet vender og priserne falder.
3. Hvad er reglerne for forældrekøb?
Der er en række regler for forældrekøb som er vigtige at være OBS på. F.eks. anser SKAT dig for værende en udlejer, og vil derfor beskatte den husleje dit barn betaler dig. Det kan måske virke indbydende at sætte huslejen meget lavt for at tilgodese dit barn mest muligt. Dog kan du risikere at blive beskattet af 'fiktive lejeindtægter' Det vil sige, at hvis SKAT vurdere at dit barns husleje burde være højere, så kan de beskatte dig af den difference der er i mellem den leje du har sat, og den leje de mener der burde være. Derfor kan det være en idé at undersøge hvad huslejen i lignende boliger er, og opkræve en lignende husleje af dit barn.
Derudover er det også vigtigt at du har dokumenterne i orden. Du skal derfor både have en købskontrakt, et tinglyst skøde på boligen, og en lejekontrakt med dit barn. Lejekontrakten er ikke som sådan lovpligtig, men er en klar fordel både for dig og dit barn. Barnet kan nemlig ikke få boligstøtte uden en lejekontrakt, og SKAT kan bede om at få fremvist dokumentation for udlejningen.
Søg råd hos en uvildig rådgiver
Der er uendeligt mange ting, man skal være opmærksom på ved et forældre køb, og det er umuligt at have styr på det hele. Netop derfor kan det være en rigtig god idé at få en ekspert med ind over, for at sikre sig at du foretager dit forældrekøb på den bedst mulige måde - både for din og dit barns skyld. Hos BoFinans bliver du klædt ordentligt på gennem personlig, grundig og uvildig rådgivning, hvor du får et overblik over din økonomi, inden du køber en bolig til dit barn. Kontakt os i dag for en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig videre med dit forældrekøb.