Er det slut med negative renter?

Morten E. Hansen, indehaver og økonomisk rådgiver BoFinans
Udgivet d. 14. juni 2022

Det har i et års tid været en realitet, at havde man som privatkunde mere end 100.000 kr. stående på sin indlånskonto i banken, så skulle man betale negative renter for at have pengene stående (typisk omkring 0,6%). De negative renter har længe været et udskældt fænomen, da bankkunderne har følt sig straffet for at sparre penge op, en øvelse som ellers altid er blevet anset som fornuftig.

Men nu har en af de danske banker valgt at afskaffe de negative renter fuldstændigt, allerede fra d. 1. juli 2022. Spørgsmålet er om det er et enestående tilfælde, eller om de resterende danske banker følger trop?

Svaret på det spørgsmål skal findes, ligesom ved så mange andre nutidige økonomiske spørgsmål, findes i inflationsudviklingen. Danmarks Nationalbank bruger nemlig ofte renter til at regulere inflationen, og det gør de ved at hæve renterne for at sænke farten på økonomien. Den seneste tid har inflationsraten været på sit højeste i mange år, og derfor har Danmarks Nationalbank også hævet renterne over flere omgange. På skrivende stund er renten på 4%, men spås til at stige endnu mere.

 

Rente vs. inflation

Vil du vide mere om, hvordan rente og inflation hænger sammen?

Læs mere her

Forventningen er at inflationen fortsat vil stige, og at Danmarks Nationalbank derfor fortsat vil hæve renten. Dog venter vi på en udmelding fra den europæiske nationalbank (ECB), om hvordan inflationen vil udvikle sig inden for den nærmeste fremtid. Udvikler den sig som forventet, kan det være en mulighed at alle danske bankkunder vil kunne gå en fremtid i møde, uden negative renter.