Skilsmisse økonomi

Skilsmisse - Hvad med vores boligøkonomi?

Morten E. Hansen, Uvildig økonomisk rådgiver &
Nanna S. Jørgensen, Kommunikations- og marketingansvarlig
Opdateret d. 26. april 2023

Oveni de følelsesmæssige udfordringer som følger med en skilsmisse, følger der også nogle vigtige økonomiske beslutninger, når man ejer en fælles bolig. Skal den ene part overtage boligen med dens gæld? Og hvad så med friværdien? Eller skal boligen sælges, hvis ingen af parterne ønsker eller har råd til at beholde den alene?

I dette blogindlæg vil vi udforske, hvordan I kan navigere mulighederne for jeres fælles hjem og økonomi ved skilsmisse.

1. Hvis I gerne vil sælge boligen

En mulighed kunne være at sælge jeres fælles hjem som en del af skilsmissen, og I derfor begge flytter i nye boliger. Men vær opmærksom på, at der i denne forbindelse er en håndfuld vigtige overvejelser, I skal tage stilling til.

1. Hvad vil I sælge boligen for?

Først og fremmest skal I sammen finde ud af, hvad prisen på boligen skal være. Det kan være en udfordrende opgave at finde den rette balance mellem at få det solgt hurtigt og at kunne hive en tilfredsstillende pris ud af salget.

I vil sikkert gerne komme videre med jeres liv, men det er også vigtigt at sikre, at I får en god handel og ikke går glip af et godt overskud, som kan stabilisere jeres økonomi ved skilsmisse.

Hvad I er villige til at sælge for, er helt op til jer. Der lyder dog en anbefaling herfra, at få professionel hjælp udefra, så i får taget en god beslutning. Hjælpen kan  f.eks. være fra en ejendomsmægler, der hjælper jer med at vurdere huset og give jer et realistisk skøn på, hvad jeres bolig er værd på dagens marked.

Få uvildig økonomisk rådgivning

BoFinans er et uvurderligt værktøj under din skilsmisse, da vi som uvildige rådgivere giver jer overblikket over jeres fremtidige økonomi. Ring til os på 70 26 81 09 i dag.

 

1. Hvem skal blive boende under salget?

Udover prisen skal I også tage stilling til, om I hver især vil blive boende i boligen, indtil det er solgt, eller om I ønsker at flytte ud. Det kan være en følelsesladet beslutning, men det er vigtigt at finde en løsning, der fungerer for jer begge.

Hvis den ene af jer skal blive boende i hjemmet, indtil det er solgt, kunne det være en idé at aftale en intern huslejeordning imellem jer. Det vil sige, at vedkommende, der bliver boende i huset eller lejligheden, betaler vedkommende, der er flyttet, et bestemt beløb i husleje hver måned. Men selvfølgelig kun, hvis det giver mening for jeres økonomi ved skilsmisse.

Alternativt kan I også vælge begge at fraflytte, og evt. udleje hele eller dele af boligen indtil salget går igennem. På denne måde kan i få dækket dele af jeres boligudgifter under processen.

Det er vigtigt at huske, at der ikke er én rigtig løsning, og at ikke to skilsmisser er ens. I bør derfor nøje overveje jeres individuelle situation og behov, når I træffer beslutninger om at sælge eller leje jeres fælles hjem i forbindelse med skilsmissen.

2. Overtagelse af hus: Når en af jer vil blive boende

En anden løsning på jeres fremtidige boligsituation kan være, at en af jer ønsker at overtage hjemmet efter skilsmissen. Dette indebærer også, at vedkommende overtager alle de forpligtelser der er forbundet med at eje boligen.

Har du råd til at eje boligen alene?

Hvis du vil overtage huset efter en skilsmisse, kræver det mere end bare følelsesmæssig styrke - det kræver også den økonomiske slags. Du skal nemlig både købe din (ex)ægtefælle ud af boligen, og samtidigt kunne bære alle boligudgifterne på egen hånd - både gælden og de løbende udgifter. Derudover vil der også være en række omkostninger i forbindelsen med overtagelse af hus (f.eks. skal tinglysningen opdateres). Det er altså vigtig at din skilsmisseøkonomi er stærk.

Det er sjældent, at man har værdien af et halvt hus liggende i kistebunden, så oftest betyder dette, at der skal skaffes yderligere finansiering til boligen i banken, så du kan købe din tidligere ægtefælle ud. Det kan blive svært, da dit rådighedsbeløb automatisk vil falde når du overtager huset og alle dets udgifter, og det bryder banken sig ikke om. Det kan derfor blive svært at blive godkendt til overtagelse af hus i banken.

Hvad kigger banken på efter skilsmissen?

Få svaret her

Det er vigtigt at du danner dig et grundigt overblik over, hvordan din fremtidige økonomi vil hænge sammen som eneejer af hjemmet. Det kan blive en stor stressfaktor i dit liv, hvis du får sat dig for stramt rent økonomisk, og konstant skal bekymre dig om at vende hver en krone.

Det kan måske godt virke umuligt at overtage det fælles hjem efter skilsmissen efter at have læst med her - men det er det på ingen måde. Nogle gange kræver det bare at få en med på holdet, som er ekspert på området - og det er vi! Ring til os på 70 26 81 09 og få skræddersyet rådgivning om netop din situation.