Jeg skal skilles - hvad med økonomien?

Morten E. Hansen, Uvildig Økonomisk Rådgiver & Partner
Opdateret d. 23. september 2022

Det er altid en svær situation, når man skal skilles. Der er både det praktiske og det følelsesmæssige, og der er flere ting, du skal forholde dig til. Selvom beslutningen om at skulle skilles er stor i sig selv, følger der en masse andre beslutninger med, der også skal tages.

I denne artikel gør vi dig klogere på, hvad du skal tage stilling til i forbindelse med din økonomi, når du skal skilles. Derudover kommer vi også ind på, hvad du gør, hvis du gerne vil overtage jeres fælles hus efter skilsmissen.

Opdeling af økonomien – hvordan bliver din fremtidige økonomiske situation?

Når du skal skilles, kan det betyde, at din økonomi ændrer sig en del. I har måske været vant til at have fællesøkonomi, hvor udgifterne blev betalt fra de samme konti. Efter en skilsmisse vil det selvfølgelig blive lavet om, og jeres økonomi bliver delt op.

Når du pludselig får din egen økonomi, skal du til at have et helt nyt overblik over, hvordan din økonomi ser ud. Når det hele har været fælles, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvilke indtægter og udgifter, der følger med din fremtidige økonomi.

Det kræver en fokuseret gennemgang af jeres økonomi for at få et retvisende billede af, hvordan din økonomi kommer til at se ud efter skilsmissen.

Fælleshus ved skilsmisse – hvad skal der ske med huset?

Når I skal skilles, skal der typisk tages mange beslutninger. Det kan især være beslutninger om jeres nuværende boligsituation. Ejer I et hus sammen, skal I tage stilling til, hvad der skal ske med huset.

Der er flere forskellige muligheder, I kan vælge imellem. Hvilken løsning I vælger, afhænger både af jeres præferencer og individuelle økonomi.

Kontakt os allerede i dag

Kontakt os allerede i dag på telefon 70 26 81 09  og hør mere om, hvordan vi hjælper dig. Husk møde er altid gratis og uforpligtende.

Kontakt os nu

I sælger boligen

En løsning er, at I kan vælge at sælge boligen, så ingen af jer overtager huset efter skilsmissen. Ønsker I denne løsning, er der dog flere ting, I skal huske at tage stilling til.

Først og fremmest skal I beslutte, hvad prisen for boligen skal være. Det kan være lidt af en balancegang. I vil sikkert gerne have det solgt ret hurtigt, så I kan komme videre med jeres liv. Det skal dog stadig være den rigtige pris, så I går derfra med en god handel.

Ønsker I at sælge jeres hus ved skilsmissen, skal I også tage stilling til, om I begge to vil blive boende, indtil huset er solgt, eller I ønsker at fraflytte huset. Det kan også være, at der er en af jer, som ønsker at blive boende, mens den anden flytter i noget andet.

Uanset hvilken løsning I vælger, skal I være opmærksom på, at det kan have en betydning for jeres økonomi. Ønsker I begge to at flytte, skal I have luft i jeres økonomi til at kunne afdrage på lånet til huset, samtidig med at I betaler husleje et andet sted. Det er der mange, der ikke har mulighed for.

En løsning kan også være, at en af jer bliver boende i jeres hus efter skilsmissen, mens I venter på, at huset bliver solgt, og den anden flytter et andet sted hen. Her skal I være opmærksom på at få lavet en fair aftale.

Der er ikke som sådan nogen regler på området, og I kan derfor aftale en løsning, som passer jer. For at det bliver fair, kan det være en god idé at sætte en fiktiv husleje. Det vil sige, at vedkommende, der bliver boende i huset, skal betale vedkommende, der er flyttet, et bestemt beløb i husleje for at kunne blive boende.

På den måde fortsætter I med at betale lige meget af på huset, men I vil begge to have en husleje, som skal betales.

Det kan være dyrt for jer begge at skulle vente på, at jeres hus bliver solgt. En alternativ løsning kan være, at jeres hus bliver lejet helt eller delvist ud, så I kan nedbringe udgifterne til huslejen.

Den ene ønsker overtagelse af hus efter skilsmisse

En anden løsning på boligsituationen kan være, at en af jer ønsker overtagelse af huset efter skilsmisse. Overtagelse af hus foregår ved, at den ene bliver boende i huset og overtager alle de forpligtelser, der er forbundet med huset.

Hvis I begge ejer huset, skal den ene købe den anden ud af huset. I vil nemlig som hovedregel eje 50 % af huset hver især. Har I for eksempel et hus, der er to millioner værd, skal part A betale part B en million kroner for at kunne overtage huset efter skilsmissen.

Det betyder, at jeres lån til boligfinansiering vil blive lagt om. Det giver nogle omkostninger. Derudover vil der også være omkostninger til tinglysning, da skødet skal ændres.

Der er kort sagt mange omkostninger ved overtagelse af hus efter skilsmisse. I skal blive enige om, hvem der er ansvarlig for disse omkostninger. Derudover skal I også finde frem til en fair pris for overtagelse af hus.

Det kan være svært at blive enig, og i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at gå rettens vej. Det vigtigste er dog, at I sætter jer ind i de forskellige muligheder og løsninger, så I kan tage en beslutning, der er fair for jer begge.

Hvad kan din økonomi bære efter skilsmissen?

Når du skal skilles, kan det være en god idé at få gennemgået din økonomi. På den måde kan du lettere finde ud af, hvad der er en realistisk løsning for dig. Det kan være, at du på ingen måde har råd til at overtage huset efter skilsmissen. Det kan også være, at du netop finder ud af, at det godt kan lade sig gøre.

Ved at tage et nærmere kig på din økonomi får du et mere retvisende billede af, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre med din økonomi.

Bliv rådgivet om den optimale løsning for dig

Det kan være en fordel at alliere dig med en rådgiver, når det kommer til det økonomiske i forbindelse med en skilsmisse. Det sikrer dig, at der bliver taget højde for alle dine indtægter og udgifter i dit fremtidige budget.

En rådgiver kan også hjælpe dig med at finde den optimale løsning, hvor du får den billigste afslutning i forhold til salg eller overtagelse af hus efter skilsmissen.

Hos BoFinans kan vi hjælpe dig med en løsning. Du kan få rådgivning i forhold til din økonomi og få præsenteret forskellige løsninger, der kan lade sig gøre for dig rent økonomisk. Det er især i forhold til din boligsituation, at vi kan hjælpe dig med vurdering af hus. Vi hjælper også gerne med en lånesammensætning, der passer til din økonomi efter skilsmissen.

Kort sagt kan vi hjælpe dig med håndtering af bolig efter skilsmisse. Derudover hjælper vi også med at skabe et overblik over din økonomi, så du kan få et overblik over, hvad der kan lade sig gøre.

Vil du høre mere om overtagelse af hus efter skilsmisse, vurdering af hus efter skilsmisse eller andre aspekter i forbindelse med din økonomiske situation? Kontakt os her for at høre nærmere.

Få 1 times gratis rådgivning - Helt uforpligtende

Vil du vide mere om økonomi og skilsmisse? Eller måske du gerne vil snakke med en rådgiver om noget helt andet? Så udfyld kontaktformularen til højre og bliv ringet op til en uforpligtende snak med en rådgiver.

Morten E. Hansen

Partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans

Få kontakt til en rådgiver

Udfyld kontaktformularen og bliv ringet op af en rådgiver hurtigst muligt.

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Du kan også ringe på 70 26 81 09 hverdage 8:30 - 16:30
eller sende en mail til info@BoFinans.dk,