Boligmarkedet i lavgear: Lånegodkendelser når det laveste niveau i 9 år
Nanna Sif Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig &
Venus Hajem, Studentermedarbejder og analytiker
Udgivet 1. maj 2023
På trods af at interessen på boligmarkedet lister sig frem fra sit skjul ovenpå et hårdt 2022, kæmper boligkøberne fortsat med at få den endelige godkendelse i banken. Det viser den seneste undersøgelse fra Finans Danmark.
I følge undersøgelsen, blev der i løbet af første kvartal i 2023 kun udstedt lån til boligkøb for 15,2 mia. kr. Det lyder måske som en stor sum, men det er der laveste niveau vi har set siden 2014.
Færre boligkøbere bliver godkendt: Hvorfor det?
Hvorfor er boliglånstallene i bund i øjeblikket? Lad os kigge på de to største faktorer. For det første er der simpelthen færre mennesker der søger om boliglån i 2023. Men det er ikke det eneste, der spiller ind.
For det andet er det også blevet sværere at blive godkendt til et lån i banken. Det betyder, at af det fåtal som rent faktisk forsøger at låne til drømmeboligen, er der en mindre procentdel som kommer igennem nåleøjet og bliver godkendt af banken.
Skal vi få dig godkendt i banken?
Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at blive godkendt til drømmeboligen.
De danske boligkøbere er mere tilbageholdende
Ifølge Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, er efterspørgslen på boliglån i 2023 i lavvande, fordi danskerne er mere forsigtige med at bruge deres penge ovenpå alle de prisstigninger vi har oplevet i 2022. Den observation er vi hos BoFinans enige i.
De himmelhøje energi- og fødevarepriser har taget en stor bid ud af danskernes pengepunge, og det kan mærkes i økonomien. Inflationen har gjort alt endnu mere ustabilt, og markedet vakler. Det er derfor ikke underligt, at danskerne tøver med at tage springet ud i et boligkøb.
Inflationsudviklinger i Danmark 2000-2022
Derudover har renterne på boliglånsmarkedet også taget et kæmpe nøk opad i 2022, og flere danskere ser boligdrømmen som alt for dyr en omgang at begive sig ud i.
Bankerne er også mere tilbageholdende
Det er ikke kun boligkøberne som er tilbageholdende med deres penge - den samme tendens spejler sig hos bankerne. Bankerne har skærpet deres krav for, hvornår de vil låne deres penge ud, og derfor er der færre boligkøbere, der bliver godkendt til boliglånet.
Det betyder, at ikke nok med at det kun er en håndfuld der tør at bevæge sig ud på boligmarkedet i disse tider, så er det bestemt ikke alle i denne 'modige' håndfuld, som bliver godkendt af banken - tværtimod.
Igen kan vi pege på både pris- og rentestigningerne for at finde syndebukken bag den tilbageholdende tendens. Når danskernes økonomi bliver pressede, bliver bankerne mere usikre på, om de vil få deres udlånte penge tilbage igen. Derfor skærper de kravene, så deres risiko ved at låne penge formindskes.
Sådan får du et succesfuldt boligkøb i 2023
Drømmer du om at blive boligejer i 2023, men er du i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre, og hvordan du overhovedet skal bære dig ad med det? Så giver vi dig her et par gode råd med på vejen til, hvordan du får et mere sikkert og succesfuldt boligkøb i 2023.
1. Hav et solidt rådighedsbeløb
Det første banken vil kigge på, når du ansøger om et boliglån, er dit rådighedsbeløb - og det er også her du bør kigge dig selv efter i sømmende. Du bør stille dig selv følgende spørgsmål:
- Hvordan ser dit rådighedsbeløb ud i dag?
- Hvordan vil dit rådighedsbeløb se ud, efter dit potentielle boligkøb?
- Er dit rådighedsbeløb stort nok til at kunne bære dine nye boligudgifter?
- Er der noget du kan gøre for at gøre dit rådighedsbeløb større?
Det er vigtigt, at du ikke får sat dig for dyrt. Din økonomi skal altså kunne bære den forøgede byrde, som din nye bolig vil lægge på dit rådighedsbeløb. En for stram økonomi kan både lede til unødig stress fordi hverdagen bliver for sur, men det gør dig også mere udsat skulle der ske noget uventet.
Et godt tip til boligkøbet: Læg fremtidige ekstraudgifter til side
Et af vores bedste og mest brugte tip til dig, hvor købet af drømmeboligen resulterer i en betydelig stigning i boligudgifterne, er dette: Begynd at lægge de ekstra udgifter til side på en opsparing et halvt års tid før du spørger banken om et boliglån. På den måde, kan du bevise at din økonomi sagtens kan bære at miste den sum penge på en månedlig basis. Derudover får du også lidt ekstra opsparing, du f.eks. kan bruge til udbetalingen.
2. Spar op i rigelige mængder
I forlængelse af tippet ovenfor, er det vores klare anbefaling, at man sørger for at tage en solid opsparing med sig ned i banken, når du vil optage et boliglån. Du har nemlig brug for en god opsparing til udbetalingen, hvis du vil lokke en godkendelse ud af banken.
En større opsparing giver nemlig banken mere ro i sindet, men selv hvis du kan prale med en stor opsparing, kan du stadigvæk risikere at blive afvist i banken.
På trods af at lovkravet lyder på, at du skal have mindst 5% af boligens værdi til udbetaling, er der for tiden mange banker som kræver mere end det. Det er ikke uhørt at banken vil se en udbetaling på 10% eller mere, og generelt set arbejder man for tiden ud fra devisen 'jo mere, jo bedre'.
Vil du vide mere om udbetaling?
Det er også en god idé at have lidt ekstra opsparing som en fremadrettet 'buffer'. Bruger du hele din opsparing til udbetalingen, vil du stå uden sikkerhedsnet - og det kan banken ikke lide. Skulle der ske noget uventet, som kunne vælte din økonomi, risikerer banken nemlig at miste sine penge.
Det kan derfor være en stor fordel enten at forøge din opsparing, eller finde en billigere bolig, som ikke fortærer hele din hårdt tjente opsparing.
3. Vælg et fastforrentet lån
Selvom det er umuligt at forudsige fremtiden, ser det ud til at vi må leve med de høje renter lidt tid endnu. Risikoen for at renterne endda fortsat kunne stige yderligere, skal man heller ikke kunne udelukke. Derfor vil det være risikabelt at vælge det ellers billigere variabelforrentede lån.
Som tommelfingerregel anbefaler vi altid et fastforrentet lån, når markedet er usikkert, og man som boligkøber søger noget stabilitet. Det fastforrentede lån er nemlig ikke påvirket af renteudsvingene på samme måde som et lån med variabel rente, og du er derfor bedre sikret som kommende boligejer.
Derudover kan du altid omlægge dit lån til en lavere rente, når renten engang begynder at falde igen.
Tallene fra Finans Danmarks undersøgelse viser også, at danskerne er enige med os. De fastforrentede lån udgør nemlig hele 63% af de udstedte boliglån her i første kvartal af 2023, hvilket gør dem til det klart mest populære valg.