Inflationen stiger for første gang i 9 måneder
Jacob Kyed, analytiker og studentermedhjælper og
Nanna Sif Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Udgivet d. 10. august 2023
Husker du det pres, som inflationen kastede over os i løbet af 2022?
I løbet af året steg priserne på en lang række varer drastisk, indtil den danske inflation kulminerede med 10,1% i oktober 2022. Herefter løb inflationsraketten tør for brændstof, og priserne har siden hen været faldende hver måned.
Men den tid er slut nu. For første gang i ni måneder støder vi ind i en stigning i inflationen, som er gået fra 2,5% til 3,1% i juli 2023.
Men hvorfor stiger inflationen lige pludseligt? Og kommer den til at fortsætte med det? Og hvad betyder det overhovedet for din økonomi?
Læs med her og få svar på alle dine spørgsmål omkring stigningen i inflationen.
- Hvorfor er inflationen steget?
- Vil inflationen fortsætte med at stige?
- Hvad betyder inflationsstigningen for din økonomi?
Skulle du alligevel ikke finde svaret på dit spørgsmål i dette indlæg, så kontakt os og tag en gratis snak med en uvildig økonomisk rådgiver.
Hvorfor er inflationen steget?
Der er en lang række faktorer, der trækker i trådene og påvirker retningen for inflationen.
Nogle af de største kræfter bag inflationens stigning i 2022 inkluderede priserne på brændstof, el og fødevarer.
Ikke så overraskende ser vi nu, at de samme "spillere" er i aktion, dog har nogle af dem valgt at skifte hold.
Elafgifterne vender tilbage
Den største 'skurk' bag inflationsstigningen kan findes i, at din elafgift er blevet sat op til normal niveauet.
Da inflationen løb løbsk i 2022, skyldtes det blandt andet, at elpriserne eksploderede ovenpå den russiske invasion af Ukraine. Som respons besluttede folketinget sig for at skrue ned for den danske elafgift fra 1. januar 2023 i et forsøg på at tage toppen af presset på din og dine med-danskeres økonomi.
Normalt ligger din elafgift på 69,7 øre/kWh, men den blev i starten af året justeret ned til minimumssatsen på 0,8 øre/kWh.
Siden da er elpriserne faldet, og elafgiften er derfor blevet justeret tilbage igen. Inflationsstigningen er derfor slet ikke så overraskende, da man havde ventet, at elafgiften ville give inflationen et lille skub.
Presser inflationen din økonomi?
Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan du kan opnå mere luft i budgettet i 2023.
Priserne på fødevare holder inflationen oppe
Ud over at elafgiften er kommet på banen igen, så er priserne på dine fødevarer stadigvæk tårnhøje. Fødevarepriserne er en af de største faktorer, som fortsat holder liv i inflationen.
Derudover har lejepriserne på både boliger og sommerhuse også haft en væsentlig finger med i spillet.
Modsat gør de faldende priser for brændstof og el (som i 2022 var med til at skyde inflationen i vejret) et ihærdigt forsøg på at hive inflationen ned - men de har ikke haft nok styrke til at stoppe inflationen fra at foretage sit opsving i juli måned.
Vil inflationen fortsætte med at stige?
Det helt store spørgsmål er, om inflationsstigningen er en engangsforseelse, eller om det er startskuddet til en efterfølger til den gyser vi oplevede i 2022.
Umiddelbart er der ingen grund til alarm.
Juli forventes at være et bump på vejen
Heldigvis peger de fleste eksperter (os selv inklusiv) på, at inflationen burde genoptage sin tur i nedadgående retning.
Priserne på brændstof og el har været faldende hele året, og danskernes lønninger stiger også hurtigere end priserne.
Derudover er der også snak om, at hver anden butik forventer at sænke deres priser hen over de kommende tre måneder.
Det betyder, at fødevarer (som p.t. er med til at holde inflationen oppe) fremover vil løsne sit greb om din økonomi og derved bidrage til et yderligere fald i inflationen.
Det er dog umuligt at spå noget som helst omkring inflationen med sikkerhed, men umiddelbart ser juli blot ud til at være et bump på vejen - og du kan dermed ånde lettet op.
Inflationen påvirker renten på dit boliglån
Hvad betyder inflationsstigningen for din økonomi?
Det korte svar er, at det sandsynligvis ikke kommer til at påvirke din økonomi synderligt meget. Du har måske fået en lidt større elregning, nu hvor elafgiften er blevet introduceret - men det er nok også det.
Derimod, hvis butikkerne bakker deres ord om, at de vil sænke priserne op med handling, så vil du kunne mærke lidt ekstra luft i budgettet hen over de næste måneder.