Portræt af Jacob Kyed

Nationalbanken varsler om rentestigninger

Jacob Kyed, analytiker og studentermedhjælper
Nanna Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig

Udgivet d. 7. juli 2023

Nationalbankens seneste analyse har kastet nyt lys over forventningerne til renteniveauerne, og det ser ud til, at der er stigninger på vej.

Så hold på hat og briller, og lad os dykke ned i, hvad det betyder for dig og din økonomi.

Renten har været stabil i 2023

Lad os først tage et kig på, hvad der har ført til det renteniveau, vi har i dag. I 2022 oplevede vi en drastisk stigning i rentesatserne, der gik fra 1,5% til 5% i løbet af året.

Der er mange faktorer, der spiller ind i, hvorfor renten stiger (læs mere om det her). Men en af hovedpersonerne bag rentestigningerne var inflationen.

Corona og Rusland fik renten til at stige i 2022

Ovenpå Coronapandemien og Ruslands invasion af Ukraine var der både en skævvridning i balancen mellem udbud og efterspørgsel og en generel økonomisk usikkerhed om fremtiden.

Det gav inflationen et ordenligt skud brændstof, og den steg voldsomt allerede fra starten af 2021 (hvor den lå under 2%), helt indtil den nåede toppen i oktober 2022 på 10.1%.

Inflationen i Danmark
Inflationen i Danmark 2000-2023

Sidenhen har inflationen dog været faldende, renten har i det første halvår af 2023 ligget rimeligt stabilt omkring de 5%.

Det har fået flere eksperter til at spekulere på, om renten har nået sit højdepunkt.

Den nyeste analyse fra Nationalbanken fortæller dog, at dette måske ikke er tilfældet.

Den europæiske nationalbank stopper sit opkøb af obligationer

Hvorfor forventes renterne at stige? Årsagen kan findes i Den Europæiske Centralbanks (ECB) tidligere beslutning om at stoppe opkøbet af obligationer.

Siden 2015 har de brugt enorme 5.000 milliarder euro på at købe europæiske obligationer for at holde rentesatserne nede. Det svarer til omkring 37.000 milliarder danske kroner.

Lad os tage et øjeblik og forklare, hvordan dette hænger sammen med renten på dit boliglån.

Sådan påvirker den Europæiske Centralbank dit boliglån

Når der er stor efterspørgsel på noget, stiger prisen. Dette gælder også for realkreditobligationer. Her snakker vi dog om kurs i stedet for pris, men princippet er det samme.

Når ECB har opkøbt obligationer i stor stil, har de derved holdt kurserne oppe. En høj kurs er lig med en lav rente, og det har været gavnligt for dig som dansk boligejer.

Selvom ECB ikke har opkøbt danske obligationer, har forholdene i Eurozonen stadigvæk stor effekt på det danske rentemarked.

Men nu er tiden kommet, hvor ECB ikke længere opkøber obligationer, og det kan potentielt have en afsmittende effekt på rentesatserne..

Opkøbet har været udfaset over længere tid

Det er ikke en beslutning som trådte i kraft i går, og det er faktisk ved at være lidt tid siden, at ECB påbegyndte processen med at stoppe sine opkøb.

ECB har over den seneste tid trappet ned i deres opkøb, og det har blandt andet også været en af de faktorer der, udover inflationen, fik renten til at stige i 2022.

Hvor meget udfasningen af obligationsopkøbene kommer til at påvirke renten på dit boliglån, kommer blandt andet an på, hvor mange investorer der står klar til at overtage disse opkøb - og det kan vi ikke sige noget om endnu.

Inflationen kan være med til at holde renten nede.

Som nævnt lidt længere oppe i teksten, så nåede inflationen sit højdepunkt på 10.1% i oktober 2022.

Sidenhen har inflationen faktisk været faldende, og i maj 2023 nåede den faktisk helt ned på 2.9%.

Det hentyder lidt til, at Nationalbankernes taktik om at hæve renterne har virket ganske fint.

Det hentyder ovenikøbet også til, at inflationen kan være med til at hive renten i en anden retning, end hvad Nationalbankens analyse peger på.

Inflationen er tæt på at ramme 2%

Nu hvor inflationen er ved at have nået et acceptabelt niveau (målet er at ramme 2%), så behøver man ikke længere bruge rentestigninger som et værktøj til at bremse inflationen i samme grad.

Kigger man isoleret set på denne tendens, ville det faktisk give mening, at renterne begyndte at falde - måske allerede henimod slutningen af 2023.

Man kan dog ikke kigge på noget 'isoleret set', når det kommer til det økonomiske marked.

Der er nemlig et stort netværk af faktorer som påvirker renten, og det er umuligt at kunne forudse renten med 100% sikkerhed.

Vi må derfor følge spændte med i, hvilken vej renten vælger at tage.

Rentestigning kan være en fordel for boligejere

Selvom en højere rente er lig med et dyrere boliglån, så kan en rentestigning faktisk være en fordel, hvis du allerede ejer en bolig.

Når renten stiger, så falder kurserne nemlig på boliglånene rundt omkring i landet, og det åbner op for muligheden for, at du kan få en kursgevinst på dit boliglån.

Det kræver bare, at du tager ned i banken og beder dem om at omlægge dit boliglån til den højere rente, og så kan du egentlig gå derfra med ekstra penge på kontoen.

Hvem kan få kursgevinst?

Sidder du tilbage som en af dem, som ikke fik omlagt sit lån, da 2022 bød på den helt store omlægningsbølge? Så tag det bare helt roligt, det er nemlig ikke for sent endnu!

Sidder du med en rente på under 3,5% - så er det slet ikke en dum idé at omlægge sit lån til den 5% rente, vi har nu (eller måske tage chancen og vente på om renten bliver endnu højere).

Bør du omlægge dit lån i 2023?

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, om en låneomlægning er det rigtige valg for din økonomi.

Hvorfor skal jeg vælge en højere rente?

Det lyder måske selvmodsigende, at det er en god idé at få en højere rente, for det betyder jo alt andet lige et dyrere boliglån.

Fidusen ligger i, at du får en kursgevinst, som langt overstiger den lille forøgelse i din månedlige ydelse.

omlægger du bare lånet tilbage til en lavere rente, når renten falder igen - og det er der store forventninger til, at den gør inden længe på trods af Nationalbankens varsling.

Kursgevinsten ryger direkte ned i din lomme, og så kan du selv vælge, om du vil bruge den til at betale dit dyre banklån ud, reducere din restgæld, bygge ny terrasse i haven, eller invitere familien til Hawaii.

Hvad anbefaler BoFinans?

Om det er en god idé for lige præcis dig at omlægge dit lån, kommer an på meget mere, end hvad vi har gennemgået her.

Vi anbefaler, at du aldrig foretager en omlægning uden at snakke med en økonomisk ekspert inden.

Det kan f.eks. være din egen bankrådgiver, men hvis du gerne vil have et uvildigt svar på spørgsmålet, kan du altid give os et kald.

Du kan nemlig altid få en gratis og uforpligtende snak med en af vores uvildige økonomiske rådgivere, hvor du kan få et skræddersyet råd om din omlægning med på vejen.

Kontakt os på 70 26 81 09 eller info@bofinans.dk. Du kan også udfylde vores kontaktformular, så ringer vi dig op og aftaler en tid.