Finansiering af sommerhus

Køb af sommerhus 2024: Økonomi og Finansiering

Venus Hajem, Studentermedarbejder og Analytiker &
Nanna Sif Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Opdateret d. 26. januar 2024

Drømmer du om at købe dit helt eget sommerhus, hvor du kan tilbringe solrige dage og skabe uforglemmelige minder med familien?

I dette blogindlæg guider vi dig gennem den kedelige del af din sommerhusdrøm, nemlig finansieringen, så du kan komme nemt og hurtigt videre til alt det sjove og spændende ved at købe sommerhus.

Vil du have skræddersyet råd, om finansieringen af dit sommerhus? Kontakt os,og tag en gratis snak med en uvildig økonomisk rådgiver.

Finansiering af sommerhus 2024

Når det kommer til at finansiere dit sommerhus, er der flere veje at gå. Som ved køb af en bolig kræver det en udbetaling på mindst 5% af sommerhusets pris. Resten kan finansieres gennem forskellige muligheder såsom realkreditlån, banklån, egen opsparing eller andre kreative løsninger.

Du kan låne op til 80% som et realkreditlån (som ofte er billigere end banklånet), og de resterende 15% kan du så få som banklån. Hvis du har friværdi i din primære bolig, kan du også overveje at låne op mod den for at finansiere dit sommerhus-eventyr.

Vil du have råd til sommerhuset?

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med finansieringen af dit sommerhus.

Hvad kigger banken på?

Når banken skal finde ud af om de vil godkende dig til et lån, så laver de en kreditvurdering af dig. I en kreditvurdering bedømmer banken, om din økonomi er stærk nok til at bære udgifterne til lånet. Det gør de for at vurdere risikoen for, at du ikke vil kunne betale dem deres penge igen.

Hver bank har sin egen metode til at lave en kreditvurdering, så du kan godt blive afvist i én bank, men godkendt i en anden. Men der er nogle generelle områder, som bankerne fokuserer på, når de laver en kreditvurdering:

    • Rådighedsbeløb
    • Gældsfaktor
    • Soliditet
    • Tilbagebetalingshistorik
    • Personlige forhold

Vil du vide mere om, hvad banken kigger på, når du skal godkendes? Så har vi skrevet et blogindlæg, som forklarer hver faktor, og hvordan du kan påvirke bankens kreditvurdering af dig. Læs det her.

Hvilket lån skal jeg vælge til mit sommerhus?

Ikke to økonomier er ens. Derfor er det oftest meget individuelt, hvilket lån der er det 'bedste' valg, og det er svært at give en generel anbefaling. Der er dog nogle tommelfingerregler der kan pege dig i den rigtige retning for din økonomi.

Du skal vælge fast rente hvis...

  • ... du sætter stor pris på økonomisk tryghed og stabilitet
  • ... renten er på vej opad.
  • ... hvis du gerne vil ride med på omlægningsbølgerne.

Du skal vælge variabel rente hvis...

  • ... du gerne vil have en lavere rente.
  • ... renten er på vej nedad.
  • ... hvis du gerne vil have et fleksibelt lån.

Vil du vide mere om fordele og ulemper ved fast og variabel rente? Læs vores blogindlæg: Skal jeg vælge fast eller variabel rente, som giver dig gode tips og tricks til at finde den bedste rentetype til finansieringen af dit sommerhus. 

Vil du finde det bedste lån til dit sommerhus?

Vi hjælper dig

Udlejning af sommerhus: Det skal du være OBS på

Udlejning kan være en fantastisk måde at give ekstra luft i budgettet, men det afhænger i høj grad af, om du selv vil stå for udlejningen eller overlade det til et bureau. Lad os dykke ned i detaljerne!

Hvis du vælger at udleje dit sommerhus igennem et bureau, er der gode nyheder! De første 43.200 kr. årligt er skattefrie. Det betyder, at du kan nyde godt af lejeindtægter uden at skulle af med en krone i skat, indtil beløbet når denne grænse.

Men pas på – hvis du vælger selv at stå for udlejningen, falder det skattefrie beløb til 12.200 kr. årligt. Det kan derfor være en fordel at benytte et bureau, selvom de tager en del af indtægten som betaling for deres service.

Tip! Hvis du ikke vil udleje dit sommerhus

Er du ikke meget for at leje dit sommerhus ud, men vil du stadigvæk godt finde lidt ekstra luft i budgettet?

Så kan et delesommerhus være en god idé. Her køber du sommerhuset sammen med noget familie eller nogle venner, og I deler derfor alle udgifterne (og havearbejdet).

Udgifter til sommerhus

Når det kommer til at eje et sommerhus, er der mere at tænke på end bare finansieringen. Der er en række udgifter, der følger med ejerskabet af dit eget sommerparadis. Lad os tage et kig på nogle af de store udgifter og øvrige omkostninger, der kan dukke op på din sommerhusøkonomiske radar.

SKAT skal have en bid af sommerhuskagen

Lad os starte med de frygtede skatter. Ejendomsskat og ejendomsværdiskat er to af de større udgiftsposter, der kan påvirke dit sommerhusbudget. Det er vigtigt at have disse i baghovedet og forberede sig på at betale dem, når de falder.

Udgifter til istandsættelse af sommerhus

Derudover må du ikke glemme at sætte penge af til vedligeholdelse og renovering. Og her skal du være forberedt på at investere både tid og penge. Sommerhuset kan kræve kærlig pleje og opmærksomhed, både indvendigt og udvendigt. Fra maling af træværket til at opgradere køkkenet eller badeværelset - disse omkostninger kan hurtigt tilføje et ekstra lag til din sommerhusregning. Men tænk på det som en investering i dit drømmested og den langvarige glæde, det vil bringe.

Forbrug fylder også i sommerhusbudgettet

Forestil dig at træde ind i dit sommerhus og opdage et idyllisk tilflugtssted uden el, vand eller varme. Vent, det passer ikke helt ind i drømmescenariet, gør det? Når du ejer et sommerhus, kommer der naturligvis også nogle forbrugsomkostninger ind i billedet.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)