Sådan finder du den bedste bank til dine behov
Går du med tankerne om at skifte bank? Hvis ja, er der nogle væsentlige ting du bør overveje for at finde den bedste bank til dig. Hvis du skal have de bedste forudsætninger for at træffe en beslutning, bør du have overvejet, hvilke services du bruger i din nuværende bank, hvilke priser din nuværende bank tilbyder dig samt din oplevelse med bankens personlige rådgivning.
Hvilke services bruger du i banken?
Har du realkreditlån i banken?
I forbindelse med dit bankskifte kan du støde ind i at skulle optage nye lån.
Det er derfor en god ide at undersøge om den nye bank har gode renter og vilkår. Din nye bank kan f.eks. sætte det som et krav, at du skal have dit realkreditlån hos det realkreditinstitut som de samarbejder med.
Derudover bruger alle banker ikke det samme realkreditinstitut. Nykredit bruger f.eks. Totalkredit og Danske Bank bruger Realkredit Danmark.
Investering
Har du en interesse for at investere dine penge? Når du skal finde en ny bank, vil den bedste bank så nok være en bank, som har forstand på investeringer.
En anden løsning er også at kontakte en uvildig økonomisk rådgiver. En uvildig økonomisk rådgiver kan nemlig guide dig i, hvilke investeringer, der giver mest mening for netop dig. En uvildig økonomisk rådgiver får heller ikke noget ud af at anbefale dig specifikke produkter – hvor banken derimod har en interesse i at promovere deres egne produkter.
Husk: Du er også kunde i banken
Forestil dig det her: Du skal have ny bil og vil gerne blive lidt klogere på, hvilken bil, som er bedst for dig. Du starter med at spørge den lokale Audi-forhandler, som ikke så overraskende prøver at sælge dig en Audi. Bagefter spørger du Mercedes-forhandleren på den anden side af gaden, som synes det bedste for dig er at købe en Mercedes.
Det giver jo god nok mening, at hver forhandler anbefaler dig at købe deres bil - for så får de nemlig også et salg igennem.
Det samme gør sig gældende, når du skal i banken for at spørge om et boliglån, pensioner, forsikringer, etc. Banken har selvfølgelig også en interesse i, at du vælger deres produkt, og kommer nok ikke til at anbefale dig et produkt hos konkurrenten (selvom det måske ville være bedre). Det er der intet galt i, så længe du er opmærksom på, at du også her sidder som kunde i en salgssituation.
Bolig
Ønsker du at skifte bank fordi du står og skal købe bolig? Så er det en god ide at ’shoppe’ rundt og se, hvad de forskellige banker har at tilbyde, for at finde den bedste bank til dig. Hver bank har nemlig forskellige krav til at bankgodkende dig. Hvis du laver lidt research hos de forskellige banker, forstørrer du din chance for at finde den bank, som giver dig de bedste vilkår.
Vil du læse mere? Klik her og bliv klogere på, hvad banken kigger på ved en bankgodkendelse.
Pension og forsikringer
Har du din pension og forsikringer stående i banken, kan du med fordel undersøge om din nye bank har bedre pensions- og forsikringsordninger, end din nuværende bank har.
Personlig rådgivning
Hvis du benytter dig af bankens personlige rådgivning, er det vigtigt at finde en rådgiver du kan lide. En personlig rådgiver kommer potentielt til at rådgive dig om dine investeringer, forsikringer og opsparing – og derfor er det vigtigt at finde en du har tillid til og synes er rar at tale med. Nogle gange er den bedste bank altså den, som har den bedste rådgiver.
Hvilke priser har banken?
Banken tjener penge på dig som kunde i form af de renter du betaler på dine lån og de gebyrer de opkræver på betalingskort samt investeringer. Derfor bør du altid sammenligne priserne på de services du benytter, før du vælger at foretage et bankskifte.
Hvorvidt du vælger at skifte bank eller ej, bør du altid være opmærksom på dette. Det er altid en god ide at tjekke bankens priser løbende, så du har et overblik over, hvad du betaler for bankens services. Det kan nemlig ændre sig med tiden.
Får du god rådgivning i banken?
Som tidligere nævnt, er bankens rådgivning en anden vigtig ting at overveje inden bankskifte.
Det er ikke sikkert, at den bank du overvejer at skifte til, har en fysisk afdeling i nærheden af dig. Hvis fysisk rådgivning er vigtigt for dig, er den bedste bank for dig nok en, som har en fysisk afdeling nær dig. De fleste banker tilbyder telefonisk rådgivning, eller mulighed for at chatte med en rådgiver på deres hjemmeside, hvis du kan leve uden den fysiske kontakt.
Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt, at du er tryg ved din bankrådgiver og føler dig tilpas med ham/hende.
Vil du have en uvildig økonomisk rådgiver?
Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan BoFinans kan hjælpe dig med at finde den bedste bank.
Sammenlign og forhandl, før du vælger den bedste bank
Du bør som udgangspunkt hente tilbud fra to banker inden du vælger at skifte bank. Når du har fået tilbuddene fra de to banker, kan du enten vælge at bruge dem til at forhandle med i din nuværende bank eller du kan få et møde med en rådgiver i hver af de to banker. Når du har hentet tilbud fra andre banker, kan du også bedre sammenligne vilkårene du har i din nuværende bank, med de vilkår du ville kunne få i en ny.
Du bliver derfor bedre i stand til at kunne opveje fordele og ulemper, og nemmere vælge den bedste bank for dig.
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Som udgangspunkt tager det maksimalt din nye bank 12 arbejdsdage, fra du kontakter dem om et bankskifte, før det hele er på plads.
Hos de fleste banker er selve flytningen af dine penge, fra den gamle bank til den nye, gratis. Din gamle bank kan dog opkræve penge for afvikling af dine lån og konti. Din nye bank kan også opkræve betaling for at oprette lån og pensionsopsparinger.
Det kan ske, at der ikke er god kemi mellem dig og din bankrådgiver. I tilfælde af dårlig kemi, kan du få lov at vælge din egen bankrådgiver, selvom det som udgangspunkt er banken, der tildeler kunderne en bankrådgiver.
Det er muligt at skifte bank selvom man har gæld. Det kræver dog, at du kan vise din nye bank, at du har en god økonomi. Hvis du har gæld og ønsker at skifte bank, kan du prøve at forhandle med din nye bank. Det kan være, at de kan give dig en bedre rente på din gæld.
Blot fordi du skifter bank, betyder det ikke at dine vilkår på dit realkreditlån også ændres. Du kan dog i nogle tilfælde støde ind i at skulle optage nye lån, hvis din nye bank f.eks. sætter det som krav, at du skal have dit realkreditlån hos det realkreditinstitut, som de samarbejder med.
At skifte bank kan sagtens være en økonomisk fordel for dig. Det varierer nemlig fra bank til bank, hvad prisen på renter, gebyrer og services er.