realkreditlån og bank-boliglån

Forskellen på realkreditlån og bank-boliglån

Udgivet d. 02 juli 2020
Ina Vilbroe Larsø, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans

Når du skal købe ny ejerbolig, skal du som oftest ud og låne penge til det. Det er sjældent småbeløb vi låner, og derfor er det vigtigt at tænke sig godt og grundigt om, inden man optager et lån. Du har forskellige lånemuligheder når du skal købe bolig. Førhen, har du kunne låne op til 80% i realkreditten, og 15 % i banken. De fleste rådgivere ville råde dig til at låne så meget i realkreditten som muligt, da realkreditlånene er billigere end banklånet. Dog er bankerne kommet ind i kampen om de billigere boliglån, og du kan nu også vælge at låne de 80% som et bank-boliglån. Men hvad er forskellen egentlig på realkreditlånet og bank-boliglånet? Læs med here, og bliv klogere på lånetypernes forskelligheder, og hvilken type lån der passer bedst til din økonomi.

Fast eller variabel rente?

Typisk vil et realkreditlån have en fast rente, og et bank-boliglån en variabel rente. Begge rentetyper har fordele og ulemper. Den faste rente er forbundet med sikkerhed, men den er oftest også højere end den variable rente. Den variable rente kan både stige og falde i løbet af lånets løbetid, og du har derfor både chancen for et billigere lån, men også risikoen for et dyrere lån. Selvom bank-boliglånet fremstår billigere, kan der være nogle skattemæssige fordele ved at vælge et realkreditlån. Læs mere her, hvis du vil vide mere om forskellen på variabel og fast rente.

Opsigelsen

Hvis du optager et bank-boliglån, har banken muligheden for at opsige jeres aftale, hvis din økonomiske situation ændrer sig. Det kan f.eks. være, at du bliver skilt eller arbejdsløs i en længere periode, hvilket giver banken grund til at tro, at du ikke vil være i stand til at varetage lånets omkostninger længere. Hvis du derimod optager et realkreditlån, har realkreditinstituttet ikke samme opsigelsesmuligheder. Realkreditten kan nemlig kun opsige jeres aftale, hvis du ikke opretholder din del af aftalen, ved f.eks. ikke at betale den aftalte månedlige ydelse. Dog har du selv mulighed for at indfri et bank-boliglån til kurs 100 med 5 dages varsel, og slipper derudover også for at betale kurtage ved indfrielsen.

 

Få 1 times gratis rådgivning - Helt uforpligtende

Vil du vide mere om realkreditlån og bank-boliglån? Eller måske du gerne vil snakke med en rådgiver om noget helt andet? Så udfyld kontaktformularen til højre og bliv ringet op til en uforpligtende snak med en rådgiver.

Ina Vilbroe Larsø

Partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans

Få kontakt til en rådgiver

Udfyld kontaktformularen og bliv ringet op af en rådgiver hurtigst muligt.

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Du kan også ringe på 70 26 81 09 hverdage 8:30 - 16:30
eller sende en mail til info@BoFinans.dk,