Sjældent set: Boligejere har større friværdi end gæld

Morten E. Hansen, partner og økonomisk rådgiver BoFinans
Udgivet d. 15. november 2021

Vi sidder midt i et fænomen, som vi sjældent ser. boligejere har i øjeblikket mere friværdi gemt i murstenene end gæld. Denne udvikling har vi ikke oplevet siden før finanskrisen i 2007. Men hvorfor er det sket, og hvad betyder det egentligt? Det giver vi svaret på her.

Hvad er der sket?

Som udgangspunkt kan vi sige at fænomenet er et produkt af, at boligpriserne er steget mere end gælden. En analyse lavet af Realkredit Danmark viser, at boligværdierne er steget med 37 % siden 2021, sammenlignet med boliggælden som kun er steget med ca. 12 %

Det er faktisk kommet bag på markedet, at boligpriserne er steget så meget under Coronakrisen. Økonomerne spåede nemlig om både prisfald og færre købere, som resultat af den usikkerhed som fulgte med Covid-19. Men boligmarkedet overraskede, og danskerne har haft en stor købelyst. Denne forhøjede efterspørgsel på boliger, har været en stor faktor for at boligpriserne er steget under Coronakrisen. Dertil har det også hjulpet at renten har ligget relativt lavt.

Det kommer dog nok ikke som nogen overraskelse, at der er store geografiske forskelle for denne udvikling. F.eks. har Region Hovedstaden en gennemsnitlig friværdi på 1.925.606 kr. i parcelhusene, hvorimod Region Syddanmark kun ligger på 679.929 i følge Realkredit Danmarks analyse.

Vil du udnytte din friværdi?

Snak med en rådgiver

Hvad betyder det?

For de eksisterende boligejere det, betyder det at de står ret solidt. De har bl.a. muligheden for at bytte deres dyre banklån ud med et billigere lån i friværdien. Derudover er en forhøjet værdi i ens bolig ikke noget at kimse ad.

Set med et bredere perspektiv, er dette fænomen ikke godt for alle - og slet ikke på længere sigt. Det betyder nemlig at boligkøbere - især førstegangskøberne - står usikkert. Nye og potentielle boligejere har nemlig ikke det samme stærke økonomiske grundlag at købe bolig på, og de kan derfor have svært ved at agere på nutidens boligmarked.