Sådan beskattes dine investeringer i 2025
Christina Ruparelia, uvildig økonomisk rådgiver
Nanna Sif Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Opdateret d. 10. januar 2025
Beskatning af investeringer kan virke uoverskueligt, men med de rette værktøjer og den rette rådgivning kan du optimere dine skatteforhold og få mere ud af dit afkast. Vi har lavet en komplet guide til beskatning i 2025, så du kan træffe de bedste beslutninger for dine investeringer.
Har du brug for mere overblik over, hvordan du laver de bedste investeringer? Læs vores guide til succesfulde investeringer. Ellers kan du læse videre her, og blive klogere på beskatning af investeringer.
- Beskatning af pension – Den laveste skattesats
- Beskatning af frie midler – Højere fleksibilitet
- Beskatning af selskabsmidler – Fast skattesats
- Hvilken investeringsstrategi passer dig bedst?
Vil du have skræddersyet råd, om hvordan du optimerer din investeringsstrategi bedst muligt? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.
Beskatning af pension – Den laveste skattesats
Pensionsmidler beskattes i 2025 med pensionsafkastskatten (PAL) på 15,3 % efter lagerprincippet. Lagerprincippet betyder, at du hvert år beskattes af både realiserede og urealiserede gevinster – uanset om du har solgt dine aktiver eller ej.
Fordele ved at investere i pensionsopsparing:
- Lav beskatning: Afkast beskattes markant lavere end beskatningen af frie midler og selskabsmidler.
- Skattefradrag ved indbetaling: Mange pensionsordninger giver skattefradrag for dine indbetalinger, hvilket sænker din aktuelle skattebyrde og frigiver likviditet her og nu.
- Lav risiko: Investering i pensionsopsparing har relativ lav risiko - dog er der altid en vis risiko involveret i at investere.
Går du og drømmer om tidlig pension?
Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvilke muligheder du har for at gå på tidlig pension.
Ulemper ved at investere i pensionsopsparing:
- Lavere afkast: Investering gennem pensionsopsparing er ofte mere konservativ for at beskytte midlerne, hvilket kan føre til lavere afkast sammenlignet med andre investeringsmetoder.
- Begrænset adgang til pengene: Pensionsmidler er bundet til pensionsalderen, hvilket kan være en ulempe, hvis du har brug for likviditet før tid, f.eks. ved drømmen om tidlig pension.
- Afhængighed af fremtidige skatteregler: Pensionsopsparing er underlagt lovgivning, som kan ændre sig over tid og potentielt påvirke skattefordele eller udbetalingsbetingelser negativt.
💡Overvej: Er du i tvivl om, hvilken pensionsopsparing der er bedst for dig? Se vores guide, Pension: Hvilken opsparing skal jeg vælge?. Eller kontakt os for skræddersyet rådgivning.
Beskatning af frie midler – Højere fleksibilitet
Frie midler giver dig friheden til at bruge dine penge, når du ønsker det, men samtidig medfører det højere skattesatser og forskellig behandling afhængigt af typen af afkast.
Afkast fra frie midler beskattes som enten aktieindkomst eller kapitalindkomst.
Beskatning af aktieindkomst
Aktieindkomst dækker over det du tjener ved at investere i aktier og aktiebaserede investeringsforeninger.
Det omfatter både udbyttebetalinger fra aktier og realisationsgevinsten du opnår, den dag du sælger dine aktier.
Din aktieindkomst kan enten beskattes som lagerbeskatning eller realisationsbeskatning, afhængigt af typen af aktie eller investeringsprodukt.
Det kan du læse mere om i vores blogindlæg: lagerbeskatning vs. realisationsbeskatning. Skattesatserne for din aktieindkomst er:
- 27% på de første 80.000 kr. du tjener (2025)
- 42% af det du tjener ud over de 80.000 kr. (2025)
I 2024 lå grænsen på 61.000 kr., men den er blevet hævet for 2025. Læs mere om de nye aktieskatteregler for 2025 her.
💡 Tip: Vil du have det bedste grundlag for høje afkast på dine investeringer? Prøv vores Investeringsrådgivning i dag, og tag første skridt mod en styrket investering.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en UFORPLIGTENDE snak med en rådgiver
Udfyld formularen, og bliv ringet op af en af vores uvildige økonomiske rådgivere, så I kan booke en gratis og uforpligtende samtale.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en GRATIS samtale
Beskatning af kapitalindkomst
Kapitalindkomst dækker afkast fra investeringer som obligationer, visse ETF’er og akkumulerende fonde samt renter fra bankkonti.
Skattesatsen i 2025 er typisk mellem 37 % og 42 % og afhænger af din samlede indkomst og bopælskommune.
Kapitalindkomst beskattes ofte efter lagerprincippet, hvor du betaler skat årligt af både realiserede og urealiserede gevinster.
Aktieindkomst
Afkast fra aktier og aktiebaserede fonde, som beskattes separat efter fastsatte skattesatser for aktieindkomst.
Første 80.000 beskattes til 27%
Alt derover beskattes til 42%.
Kapitalindkomst
Afkast fra obligationer, visse fonde, renter og andre investeringer, der beskattes som en del af din personlige indkomst.
Bliver beskattet mellem 37-42% alt efter din indkomst og bopæl.
Dette giver en løbende skatteopgørelse, men betyder også, at du kan blive beskattet af gevinster, du endnu ikke har realiseret, hvilket kan udfordre din likviditet.
På den positive side kan visse omkostninger og renter fratrækkes i den skattepligtige indkomst, hvilket kan reducere din samlede skattebyrde.
💡 Tip: Læs vores '6 tips til dig, der gerne vil i gang med at investere', og bliv klædt godt på til dine første skridt på investeringsmarkedet. Eller få hjælp af en uvildig økonomisk rådgiver - kontakt os.
Beskatning af selskabsmidler – Fast skattesats
Når du investerer gennem et selskab, beskattes afkast med en fast selskabsskat på 22 % i 2025.
Investering af selskabsmidler er attraktivt for dem, der ønsker at geninvestere overskud fra virksomhed uden at blive ramt af de højere private skattesatser.
Afkastet kan geninvesteres, før yderligere skat pålægges ved udbetaling som løn eller udbytte.
Driver du en enkeltmandsvirksomhed, kan du bruge virksomhedsskatteordningen (VSO), hvor du ligeledes beskattes med 22 %.
VSO giver mulighed for at investere i aktier og aktiebaserede fonde med bedre skattemæssige fordele.
Vil du optimere din virksomheds investeringer og sikre maksimal vækst? Hos BoFinans tilbyder vi målrettet investeringsrådgivning til erhverv, der hjælper dig med at navigere i komplekse skattemiljøer og finde de bedste muligheder for din virksomhed.
💡 Tip: Kontakt os i dag og få en gratis og uforpligtende snak med en uvildig investeringsrådgiver, eller læs mere om vores investeringsrådgivning for erhverv.
Der er kommet nye aktieskatteregler for erhverv
Hvilken investeringsstrategi passer dig bedst?
At vælge den rette investeringsstrategi er afgørende for at få mest muligt ud af dine investeringer.
Som udgangspunkt bør skattemodellen ikke være hovedargumentet bag dine beslutninger.
Din beslutning bør derimod tage udgangspunkt i både dine økonomiske mål og din nuværende situation. Overvej nøje følgende faktorer:
- Risikoprofil: Er du komfortabel med større risiko for potentielt højere afkast, eller foretrækker du stabile, men mere konservative vækstmuligheder? Start med at definer din risikoprofil.
- Tidsramme: Har du brug for adgang til pengene inden for de næste par år, eller kan du vente til pensionen og drage fordel af lavere skattesatser? Jo længere tidsramme du har, jo større risiko kan du tage.
- Skatteoptimering: Vil du reducere din skattebyrde ved at vælge en model, der giver mulighed for udskudt skat eller lavere satser? En strategisk placering af midler mellem pension, frie midler og selskabsmidler kan gøre en stor forskel.
Hos BoFinans er vi eksperter i:
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Gevinster fra aktier beskattes som aktieindkomst, hvilket omfatter både udbytte og fortjeneste ved salg. Skattesatserne i 2025 er:
- 27 % for gevinster op til 80.000 kr. (160.000 kr. for ægtefæller).
- 42 % for alt det du tjener derover.
Dine aktier kan både skattes ved brug af lagerbeskatning eller realisationsbeskatning. Det kan du læse mere om her.
Kapitalindkomst er afkast fra obligationer, renter og visse fonde og beskattes som en del af din personlige indkomst (typisk 37–42 %). Aktieindkomst dækker afkast fra aktier og aktiebaserede fonde og beskattes særskilt med 27 % eller 42 %, afhængigt af beløbets størrelse.
Det afhænger af dine behov. Lagerbeskatning beskatter årligt både realiserede og urealiserede gevinster, hvilket giver stabil skattebetaling, men kan skabe likviditetsudfordringer.
Realisationsbeskatning beskatter først ved salg, hvilket giver fleksibilitet til at planlægge skatten, men kan føre til store skattebeløb på én gang.
Det kan du læse mere om i vores blogindlæg: Lagerbeskatning vs. Realisationsbeskatning
Din samlede indkomst påvirker især kapitalindkomst, da den beskattes som en del af din personlige indkomst. Jo højere din indkomst er, desto højere kan skattesatsen blive. Aktieindkomst beskattes dog separat og påvirkes ikke direkte af din samlede indkomst.
Nej, det er ikke muligt helt at undgå skat på investeringer, men du kan minimere den ved at investere via skattemæssigt fordelagtige ordninger som en pensionsordning (PAL-skat på 15,3 %) eller en aktiesparekonto (17 % lagerbeskatning).
Dog vil vi altid anbefale at du fokuserer mere på afkast og omkostninger end beskatningsmodel, når du vælger din investeringsstrategi. Kontakt os for at få en uvildig ekspert til at hjælpe med at optimere din investeringsstrategi.
På aktiesparekontoen beskattes afkastet årligt med 17 % efter lagerprincippet. Loftet for indskud er 160.000 kr. i 2025, og kontoen er velegnet til små og mellemstore investeringer med en attraktiv lav skattesats.
Du kan læse mere om Aktiesparekontoen i bores blogindlæg: Alt du skal vide om aktiesparekontoen.
Hvis du udelukkende kigger på skatteprocenter, kan investering gennem en pensionsordning virke bedre end, hvis du selv investere dine frie midler, da skatteprocenten er væsentligt lavere.
Dog er der mange andre fordele ved at investere udenom pensionsordningerne, som i høj grad opvejer skattesatserne.
Vi anbefaler derfor altid, at du overvejer at investere en del af din pensionsopsparing selv, da du oftest kan gøre det til højere afkast og lavere omkostninger.
Har du flere spørgsmål? Kontakt BoFinans for skræddersyet rådgivning om, hvordan du optimerer din pensionsopsparing mest muligt.