Portræt af Nanna Sif Jørgensen

5 Tips til en styrket økonomi under barsel

Nanna Sif Jørgensen, kommunikation- og marketingansvarlig
Udgivet d. 7. februar 2023

Din barselsorlov kan lægge et massivt pres på din økonomi. Ikke nok med at du går ned i løn (med mindre du får fuld løn under barsel), så stiger dine udgifter også gevaldigt, når du forøger din familie med en lille ny. Dog kan du lette det økonomiske pres, hvis du følger vores tips og tricks, som både kommer omkring gode spareråd, men også hvordan du hæver dit rådighedsbeløb under barslen.

1. Invitér arbejdsgiver til lønsamtale

Det lyder måske mærkeligt, men det kan være en god idé at invitere din leder til en lønforhandling, når du varsler om barsel. Det viser din arbejdsgiver, at du har planer om at vende tilbage til din arbejdsplads efter barslen, og din arbejdsgiver får muligheden for at give dig et incitament til at vende tilbage.

Lykkedes det dig at forhandle dig til en højere løn inden din barsel, har det en positiv effekt på din barselsøkonomi - også selvom du kun er berettiget til barselsdagpenge. Satsen for din barselsdagpenge er nemlig bestemt ud fra din løn, og jo højere din løn er, jo mere kan du få i barselsdagpenge.

Derudover er det også vigtigt at huske, at du er berettiget til din normale lønsamtale, selvom du er på barsel. Er der derfor lønforhandlinger på din arbejdsplads under din barsel, skal din arbejdsgiver invitere dig på lige fod med dine kollegaer. Det samme gælder, hvis der bliver uddelt bonuser, etc.

2. Fordel barslen strategisk imellem jer

De nye barselsregler, som trådte i kraft for børn født efter d. 2. august 2022, øremærker 11 uger efter fødslen til hver forælder. Derudover har hver forælder 13 uger, som kan overdrages til den anden forælder.

Der kan være mange fordele og ulemper som bestemmer, hvordan I vælger at fordele jeres barsel imellem jer. Det kan dog være en god idé at kigge på, om det ville give mening for jer, at den af jer som har den højeste indkomst, eller de bedste barselsvilkår, overtager størstedelen af barslen. Det vil nemlig gøre en væsentlig forskel for jeres indkomst i barselsmånederne.

3. Køb babyudstyr brugt

En baby fylder ikke ret meget i dine arme, men de fylder rigtig meget i budgettet. Babyudstyr koster nemlig mange penge, og mange nybagte familier bruger op mod 30.000 kr. på babyudstyr i barnets første levetid. Der er dog mange penge at spare, hvis man køber babyudstyret brugt. Derudover vil familier og venner ofte også gerne overdrage deres babyudstyr, når deres børn vokser fra det, og det alligevel står og fylder i garagen.

4. Bliv tilbudsjæger

Der er mange penge at spare, hvis man kigger de rigtige steder - mere præcist, hvis man kigger i tilbudsaviserne. Især bleer er en af de poster, hvor det kan betale sig at jage det gode tilbud, og man estimerer at en baby bruger 2.000 bleer det første år.

Derudover har de fleste supermarkeder gratis babypakker. Her får du en pose med bleer, salve, babymos, sutter, osv., som supermarkedet giver dig i håb om, at du vil lægge dine barselspenge hos dem. Laver du derfor en tour-de-babypakke til de forskellige supermarkeder i dit nærområde, kan du få en masse gratis babyting med hjem.

Ikke nok med at de er gratis, så får du også testet et bredt spektrum af produkter af, så du kan finde dine favoritter, uden at spilde penge på de produkter, som ikke fungerer for jer.

5. Spørg en uvildig rådgiver

Har du brug for hjælp til, at få din barselsøkonomi til at hænge sammen, så spørg en af vores uvildige rådgivere. Vi kan hjælpe dig med at få det store overblik over din økonomi, og give dig konkrete forslag til, hvordan du gør din økonomi klar til barslen. Første snak er altid gratis og uforpligtende, og vi tager kun et samarbejde op med jer, hvis vi kan gøre en positiv forskel for jeres økonomi.

Udfyld kontaktformularen herunder, og bliv ringet op til en indledende snak om din økonomi.