Sådan påvirker Ukrainesituationen din boligøkonomi

Jesper Steentofte Hansen, indehaver og økonomisk rådgiver BoFinans
Udgivet d. 24. februar 2022

Konflikten mellem Ukraine og Rusland er nu blevet eskaleret yderligere, efter Rusland invaderede Ukraine tidligt i morges. Ikke nok med at denne udvikling har store konsekvenser for de to lande, påvirker Ukrainesituationen faktisk også din boligøkonomi. Vi giver her et hurtigt overblik over, hvordan du bør forholde dig til din boligøkonomi, efter de nye udviklinger i Ukraine.

Generelt set har vi i den seneste tid oplevet et stigende rentemarked grundet den usædvanligt høje inflation i både Europa og USA. Dog forudser man nu, at den eskalerede konflikt i Ukraine vil forårsage et markant fald i renten i den nærmeste tid. Dette skyldes at mange investorer vælger at sælge ud af deres aktier for at opkøbe obligationer i stedet. Efterspørgslen på obligationer er derfor forhøjet, og det er priserne på disse  dermed også - hvilket forårsager et rentefald.

Men hvad betyder det egentligt for dig?

Hvad påvirker renten?

Vil du vide mere om, hvad der påvirker renten til at stige eller falde?

Læs mere her

Nye boligejere kan få billigere finansiering

For nye boligejere, som skal overtage deres kommende bolig inden for de næste 4 måneder, betyder rentefaldet at de kan opnå en billigere finansiering på deres boliglån. Den lave rente betyder i bund og grund, at det er billigere at låne penge i banken. Derfor lyder anbefalingen herfra, at dem som står overfor et kommende boligkøb, ikke bør være nervøse overfor de nye udviklinger, men tværtimod bør føre deres boligdrømme ud i livet.

Vil du have råd om din boligfinansiering?

Snak med en rådgiver

Eksisterende boligejere bør forholde sig i ro

Hvor rentefaldet er til fordel for dem som skal købe bolig inden for de næste par måneder, så er det en hæmsko for de eksisterende boligejere, som går og overvejer en låneomlægning. Den seneste tids rentestigninger har forårsaget at mange boligejere har overvejet at omlægge deres boliglån for at opnå en såkaldt kursgevinst. Der har altså været udsigt til, at boligejerne har kunne skære en betydelig luns af deres restgæld. Det har de nye rentefald sat en stopper for, da kurserne er steget og der er derfor ikke de store muligheder for kursgevinster i øjeblikket. Anbefalingen er derfor at eksisterende boligejere bør afvente situationen, og vente med en låneomlægning til renterne atter stiger (hvilket de vil gøre igen, for at bremse inflationen).