
Opkonvertering: Hvem, Hvad, Hvornår & Hvordan
Jesper Hansen, uvildig økonomisk rådgiver
Nynne Nyborg, kreativ tekstforfatter
Opdateret d. 6. februar 2025
Du er måske stødt på ordet "opkonvertering" før i forbindelse med dit boliglån, men hvad betyder det egentlig? Og hvornår kan det betale sig?
Selvom det umiddelbart kan virke som et teknisk begreb, så betyder opkonvertering egentlig "blot", at du udnytter renteændringer til din fordel.
Hvordan du helt præcist gør det, hvornår du bør gøre det, og ikke mindst hvem der kan have gavn af en opkonvertering, forklarer vi meget mere om i denne guide.
- Hvad er en opkonvertering?
- Hvem bør opkonvertere?
- Hvornår giver opkonvertering mening?
- Hvordan opkonvertere jeg?
Vil du have skræddersyede råd, om dine lån? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.
Hvad er en opkonvertering?
Når du vælger at opkonvertere dit realkreditlån, så omlægger du dit nuværende realkreditlån til et nyt lån, men med en højere rente.
Det kan være, at du nu sidder med rynkede bryn og overvejer om du lige har læst rigtigt, men ja, den er god nok.
Selvom det umiddelbart kan virke ulogisk, at man ville vælge en højere rente, da det jo gør lånet dyrere, så er der også en fordel heri.
Finten ligger dog i, at du opkonverterer dit lån, når der er udsigt til en kursgevinst - altså når kursen er højere end på dit nuværende lån.
På den måde, kan du altså skære en god del af din restgæld, og kan dermed blive hurtigere gældsfri.

Opkonvertering, når din ejendomsværdi stiger
Du kan med fordel krydre din opkonvertering med en prisstigning på din ejendom.
På den måde opnår du ikke blot kursgevinst ved omlægning, men kan også få et højere realkreditlån, da din boligs værdi er steget.
Det er altså en mulighed, der f.eks. kan bruges til at nedbringe anden dyr gæld eller kan muliggøre andre projekter du måtte have.
Hvem bør opkonvertere?
En opkonvertering af dit realkreditlån, kan være relevant for dig, hvis du har et fastforrentet realkreditlån med en rente på 3% eller derunder.
En opkonvertering, vil især være en god idé at undersøge, hvis:
- Du har et fastforrentet lån med 3% eller lavere rente.
- Du har købt bolig inden for de seneste 3-4 måneder.
- Du gerne vil reducere din restgæld og potentielt skabe mulighed for en senere omlægning til en lavere rente (altså nedkonvertering).
Hvis din nuværende rente på dit realkreditlån, allerede er 3,5% eller højere, så kan en opkonvertering også være værd at undersøge - men det afhænger af din specifikke situation.
Vil du vide mere om din mulighed for at opkonvertere? Så kontakt os og få en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe.
Hvornår giver en opkonvertering mening?
En opkonvertering kan være en fordel, når rentemarkedet er steget markant i forhold til dit nuværende lån.
Dog er det vigtigt, at pointere, at en opkonvertering kun er en god idé, hvis du også forventer, at renterne falder igen på et senere tidspunkt.
En anden vigtig faktor er også din nuværende situation i forhold til, hvor længe du forventer at eje din ejendom.
Målet med en opkonvertering, er nemlig, at du på sigt nedkonvertere til en lavere rente igen - ellers kan du nemlig risikere, at de højere renteudgifter kan spise din kursgevinst op, på sigt.
Du kan som en tommelfingerregel begynde at overveje opkonvertering, hvis markedsrenten er steget med mindst 1 procentpoint, i forhold til dit nuværende lån.
Har du brug for vejledning i, hvorvidt en opkonvertering er det rigtige for dig på nuværende tidspunkt - eller hvornår du ellers bør gøre det? Kontakt os i dag, og få en uvildig rådgiver med på sidelinjen.
Husk:
- Din lånestørrelse og den kurs, du optog lånet til, har stor betydning for, hvornår en opkonvertering kan betale sig.
- Jo større lån, desto større kan gevinsten være.
Du bør derfor prioritere at lægge en klar strategi for, hvornår du forventer at kunne nedkonvertere igen.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en GRATIS samtale
Hvordan opkonverterer jeg?
Selve processen af opkonvertering afhænger af din bank, eller dit realkreditinstitut.
Du kan vælge at kontakte dem, for at høre om deres bud på en mulig opkonvertering, eller du kan tage fat i en uvildig rådgiver hos BoFinans, og få vores uvildige bud på en opkonvertering.
Med en opkonvertering hos os, foregår det i grove træk på følgende måde:
- Vi analyserer dit nuværende lån: Vi gennemgår din lånesituation og vurderer, om en opkonvertering vil være fordelagtig for dig.
- Vi lægger en strategi for din opkonvertering: Med vores strategi, får du en plan, der tager højde for, hvornår du kan nedkonvertere igen.
- Vi forhandler vilkår: Vi kontakter din bank eller realkreditinstitut for at sikre, at du får de bedste betingelser på dit lån.
- Vi gennemfører omlægningen: Så vi kan være sikre på, at dit lån omlægges gnidningsfrit.
- Vi sørger for løbende overvågning: Vi holder vågent øje med renten, og rådgiver dig, når markedsforholdene kalder på en nedkonvertering,
Du kan altså enten gå direkte til din bank og høre om dine muligheder, eller du kan tage fat i os hos BoFinans, hvor du får en uvildig vurdering af, om en nedkonvertering er den rette løsning for dig.
Hos BoFinans er vi eksperter i:
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Prisen på en opkonvertering af dit realkreditlån, kan variere.
Prisen vil afhænge af faktorer som: gebyrer fra banken eller realkreditinstituttet, kursen på det nye lån samt eventuel tinglysning af et nyt lån.
Ofte kan en potentiel kursgevinst dog opveje omkostningerne, hvis den rigtige strategi er lagt.
Nej, en opkonvertering vil kræve, at du omlægger dit lån via din bank eller realkreditinstitut.
En uvildig økonomisk rådgiver, kan også hjælpe dig med at sikre den bedste strategi, og ikke mindst timing, for din opkonvertering.
Hvorvidt en opkonvertering kan betale sig i dit tilfælde, afhænger både af din rente, lånestørrelse samt kursen på markedet.
Som tommelfingerregel, bør du:
- Undersøge din nuværende rente.
- Sammenligne med aktuelle renteniveauer.
- Overveje opkonvertering, hvis forskellen er 1 procentpoint eller mere.
Hos BoFinans tilbyder vi en gratis og uforpligtende vurdering af, hvorvidt en opkonvertering vil være den rette løsning for dig og din økonomi.
Du kan udfylde vores kontaktformular her, hvis du ønsker at blive kontaktet af en rådgiver og høre mere om dine muligheder.
Med en opkonvertering, så omlægger du dit lån til en højere rente, hvor du med en nedkonvertering omlægger dit lån til en lavere rente, for at reducere dine månedlige ydelser.
Typisk vil du først opkonvertere dit lån, så du kan skære restgælden ned, for derefter at nedkonvertere, når renterne falder.
Om en opkonvertering vil være en god ide, hvis du ønsker at sælge din bolig afhænger af din tidshorisont.
Hvis du planlægger at sælge inde for kort tid, så kan en opkonvertering være risikabel, da du måske ikke når at nedkonvertere igen.
Har du en længere tidshorisont, så kan en opkonvertering dog give dig mulighed for at skære ned på din gæld, hvilket kan give en gevinst ved fremtidigt salg.
Ja, du kan i princippet opkonvertere flere gange, men det afhænger af markedssituationen og din lånestrategi.
Nogle boligejere vælger at lave flere opkonverteringer over tid, for at maksimere deres restgældsbesparelse.