regler for ÅOP

Regeringen skærper regler for ÅOP

Morten E. Hansen,, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans
Udgivet d. 14 august 2020

D. 1 juli 2020 trådte folketingets nye skærpede regler for de omstridte kviklån i kraft, især med fokus på nye regler for ÅOP. På den økonomiske front, har regeringen indført et loft for, hvad ÅOP'en på et lån maskimalt må ligge på, samt en grænse for for meget forbrugeren maksimalt kan blive opkrævet i renter og gebyrer. Derudover inkluderer de nye regler også en betydelig stramning af reglerne for, hvordan kviklån kan markedsføres. Kviklån har ført til, at mange er endt med en stor og uoverskuelig gæld, fordi de ikke har været klar over, hvor høje renter og gebyrer, der i virkeligheden var forbundet med deres lån. Det håber regeringen at undgå i fremtiden, med den nye lov med titlen: 'Et opgør mod kviklån'.

Omkostningsloft på 100% af lånebeløbet

Udover maksimum grænsen for lånets ÅOP, har regeringen også indført et omkostningsloft på 100% af det samlede lånebeløb. Det betyder, at du som forbruger er garanteret ikke at skulle tilbage betale mere end det dobbelte af, hvad du har lånt, samlet set. Det gælder også, selvom du skulle ende i en situation, hvor du misligholder dit lån, og derfor bliver pålagt ekstra gebyrer.

Maksimumgrænse for ÅOP på 35%

Det hovedsagelige tiltag i lovgivningen er indførelsen af et øvre loft for ÅOP'en på forbrugslån. Førhen har kviklånsudbyderne haft frie tøjler til at sætte denne procentsats som de ville, men fremadrettet forbydes forbrugslån med en ÅOP på over 35%. Det gælder for alle forbrugslån, på nær boligkreditaftaler. Loven fungerer dog ikke med tilbagevirkende kraft, og lån der er optaget før d. 1. juli er derfor ikke omfattet af de nye regler. Dog kan det måske betale sig for dig at omlægge lånet, hvis du betaler en høj ÅOP i dag.

Det er dog vigtigt at huske, at ÅOP'en ikke er alt bestemmende for, om et forbrugslån er mere fordelagtigt end et andet. Den nye lovgivning kan give udfordringer, når bankerne tilbyder små og korte lån. Det skyldes at ÅOP'en på et lån med kort løbetid nemt kan komme op over den fastsatte grænse på 35%, selvom lånet stadigvæk er billigere for forbrugeren. Derfor er der flere, som peger på, at regeringens fokus på ÅOP ikke er nok, men at andre tiltag burde overvejes, så som introduktionen af en ny standardiseret model, der tager højde for lånets løbetid. Læs mere om ÅOP og  se et eksempel på, hvordan den er påvirket af lånets løbetid her.