Renteudviklinger: Nu åbner 6% lånet
Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 29. september 2022
Den seneste uges tid har 6% renten ligget og luret hos realkreditinstitutterne. Onsdag meddelte Nordea, at de nu vil åbne op for 30-årige fastforrentet lån med 10 års afdragsfrihed til en rente på 6%. Totalkredit og Realkredit Danmark følger angiveligt trop i næste uge.
Hvad betyder 6% renten for dig?
Helt basalt bliver det dyrere at være boligkøber, hver gang renten på realkreditlånene stiger. For de boligejere, som måtte ønske sig at optage et 30-årigt fastforrentet lån med 10 års afdragsfrihed, betyder det f.eks. helt konkret, at der nu (med 6% i rente) skal betales ca. 3000 kr. mere om måneden i rente per lånt million efter skat, sammenlignet med starten af året, da renten var nede på 1,5%.
Vil du omlægge dit boliglån?
Specifikt for førstegangskøberne, er rentestigningerne derfor en kedelig nyhed. For eksisterende boligejere med fastforrentede realkreditlån til en lavere rente (f.eks. 1,5%) er der derimod gode muligheder for at skære en del af restgælden ved at omlægge sit eksisterende boliglån til den nye rente (og derved lave en såkaldt opkonvertering).
Generelt set for boligmarkedet betyder høje renter oftest også, at priserne på ejerboliger falder. Det gør de, fordi boligkøberne har sværere ved at låne til drømmeboligen, hvilket sænker efterspørgslen på boligmarkedet - og derved også priserne. Dette er selvfølgelig mindre attraktivt for boligsælgerne, men kan blive en fordel for boligkøberne, så længe renterne er på dette høje niveau.
En anden væsentlig årsag er konsekvensen af de stigende renter. En overvejende del af boligkøberne kan købe for 20% mindre end i januar måned, da det er blevet dyrere at låne i realkreditinstituttet. Dette svarer til, at hvis du i januar ville kunne købe for 5 millioner kroner, ville du i dag "kun" kunne købe for 4 millioner kroner grundet de stigende renter - hvilket også er kraftigt medvirkende til prisfaldene.
Hvorfor stiger renten?
Der er flere forskellige faktorer, der påvirker, hvordan renten på boligmarkedet udvikler sig. Det kan derfor være svært at gennemskue præcis, hvad der påvirker renten. Dog er det især udbud og efterspørgsel, inflation, og politik, som er de største spillere når renten skal bestemmes. I øjeblikket er det krigen i Ukraine, der i den grad spiller ind på tidens rentestigninger, da den giver stor usikkerhed på markedet og presser inflationen opad.
Vil du vide mere om, hvad der påvirker renten? Læs mere i vores blogindlæg: Hvorfor stiger renterne?