Warehouse industrial premises for storing material. Warehouse of building materials in industiral store. Concept logistics, transport

Vil prisstigningerne på byggematerialer påvirke boligmarkedet?

Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 29. september 2022

I august måned oplevede vi rekordhøje prisstigninger som følge af tidens inflation. Ifølge Danmarks Statistik var priserne for nemlig 8,9% højere end august 2021. Prisstigningerne har ramt langt de fleste af varerne på det danske marked, men især gas, el og brændstof bliver ofte nævnt som de største syndere. Dog falder snakken nu på byggematerialerne - de menes nemlig at kunne påvirke priserne på boligmarkedet.

Dyre byggematerialer spås til at holde priserne oppe på boligmarkedet.

I de seneste år, har boligpriser haft én retning - og det er opad. Men to måneder i træk har boligpriserne oplevet et fald. Blandt andet er prisen på ejerlejligheder faldet med 1,5% i juli (og yderligere 1,6% i august) mens rækkehuse og villaboliger er faldet med henholdsvis 1% og 0,5% i samme periode. Dog bliver der i øjeblikket spekuleret i, om prisfaldene på boligmarkedet kun har været midlertidige, og at de dyre byggematerialer vil være med til at holde priserne oppe - selv på eksisterende boliger (og altså ikke kun nybyg).

 

Skal vi snakke boligøkonomi?

Snak med en rådgiver

De høje materialepriser gør, at det er dyrt at bygge nye boliger i 2022. Det vil ifølge snakken vil forårsage, at færre vælger at begive sig ud i nybyggeri, og i stedet køber eksisterende boliger i stedet. Det vil dernæst betyde, at udbuddet af boliger i fremtiden vil være lavere, og priserne vil derfor igen blive presset opad.

Hvad siger BoFinans?

Vi mener dog ikke, man skal gøre sig for høje forventninger om, at boligpriserne vil forblive høje. Vi forventer tværtimod, på trods af at byggematerialerne evt. presser imod højere boligpriser, vil de høje renter skubbe betydeligt mere i den anden retning - nedad. De høje renter gør det dyrere for os alle sammen at købe hus, og mange har slet ikke råd til at købe bolig i øjeblikket, hvilket sænker efterspørgslen på boligmarkedet, og derved også priserne. Vi forventer derfor, at vi fortsat vil opleve fald i boligpriserne til fordel for boligkøberne, men til ulempe for boligejerne.