Indefrosne Feriepenge

Indefrosne Feriepenge: Værd at vide

Udgivet d. 3. oktober 2020
Lene Bjerring, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans

Så kom tiden, hvor vi som danskere kan søge om at få vores indefrosne feriepenge udbetalt. Derfor har vi samlet nogle af de mest stillede spørgsmål i forbindelse med de indefrosne feriepenge. Vi giver svaret på dem her:

    1. Hvorfor har jeg indefrosne feriepenge?
    2. Hvor mange indefrosne feriepenge får jeg udbetalt?
    3. Hvorfor kan jeg få mine indefrosne feriepenge udbetalt?
    4. Kan alle få deres indefrosne feriepenge udbetalt?
    5. Hvordan får jeg mine indefrosne feriepenge udbetalt?
    6. Bør jeg få mine indefrosne feriepenge udbetalt?

Inden du læser videre, er det vigtigt at huske på, at hvis du vælger at få dine feriepenge udbetalt, så er det en rigtig god idé at du retter din forskudsopgørelse hos SKAT. Så kan du nemlig undgå skattesmæk til foråret 2021. Læs Hvorfor.

Hvorfor har jeg indefrosne feriepenge?

I september 2019 overgik vi alle til et nyt feriesystem. I det gamle system optjente man ferie fra d. 1 januar til den 31. december, som man kunne holde fra d. 1. maj til 30 april året efter. For de nytilkomne på arbejdsmarkedet kunne der derfor gå op til halvandet år efter deres ansættelse, før man fik muligheden for at afholde ferie med løn. Med det nye system, kan man som udgangspunkt afholde sin ferie allerede måneden efter man har optjent den.

Dog var der en overgangsperiode imellem de to feriesystemer, hvor nogle af vores feriepenge blev indefrosset. Det blev de, så arbejdsgiverne ikke skulle betale dobbelt feriepenge til lønmodtagerne. Disse feriepenge skulle oprindeligt først udbetales til danskerne når de går på pension, men nu får vi altså muligheden for at få nogle af dem udbetalt nu.

Hvor mange indefrosne feriepenge får jeg udbetalt?

Overgangsperioden løber fra d. 1. september 2019 til d. 31 august 2020. Af den periode har regeringen besluttet sig for at udbetale tre uger til lønmodtagerne. Som lønmodtager har du opsparet 12,5 % af din ferieberettigede løn. Hvor meget det udgør for dig, kan du typisk se på din lønseddel. Der findes også flere beregnere på nettet, som giver dig et skøn baseret på din månedsløn. Har du sparet mindre end tre ugers feriepenge op i den periode, f.eks. to uger, kan du kun få de to uger udbetalt.

Husk dog at du skal betale skat af de penge du får udbetalt.

Hvorfor kan jeg få mine indefrosne feriepenge udbetalt?

Regeringen har valgt at udbetale nogle af dine indefrosne feriepenge for at sætte gang i forbruget. Det danske erhvervsliv er hårdt ramt af den nuværende CoVid-19 krise. Udbetalingen er en del af regeringens 'sommerplan' som er sat i værk, især for at hjælpe de erhverv som er afhængige af turister, som hoteller og restauranter. Idéen er at ved at forøge forbrugernes købekraft, sættes der gang i forbruget, så nogle af de konkurstruede virksomheder kan overleve sommeren 2021 og flere arbejdspladser bevares.

Kan alle få deres indefrosne feriepenge udbetalt?

Du kan kun få dine penge udbetalt, hvis du har optjente feriepenge til gode fra perioden 1. september 2019 til 31. marts 2020. Det har du, hvis du har haft lønnet arbejde i denne periode. Har du været på efterløn, dagpenge eller offentlige ydelser i perioden, har du derfor ingen penge til gode. Dog kan du muligvis være berettiget til at få 1.000 skattefrie kr. udbetalt, hvis du har været på sådanne ydelser i april 2020.

Hvordan får jeg mine indefrosne feriepenge udbetalt?

Dine penge bliver ikke udbetalt automatisk. Du skal selv søge om at få dem udbetalt. Det gør du ved at gå ind på borger.dk og logge ind med dit NemID. Penge vil blive udbetalt inden for to uger efter du har indgivet din ansøgning. Du skal søge mellem d. 1. oktober 2020 og d. 31. december 2020 for at få dine penge udbetalt. Søger du ikke inden denne periode udløber, vil dine penge først blive frigivet når du går på pension.

Bør jeg få mine indefrosne feriepenge udbetalt?

Hvis du gerne vil blive klogere på fordelene og ulemperne ved at få dine penge udbetalt mod at lade dem stå, har vi skrevet et blogindlæg, som forklarer dig de vigtigste konsekvenser af de muligheder du har.

Læs: Indefrosne Feriepenge: Udbetaling eller ej?

Du kan også snakke med din uvildige økonomiske rådgiver om det. Kontakt BoFinans i dag, og tag en samtale med en rådgiver om dine feriepenge. Det er helt uforpligtende og koster dig ikke noget.