Ina Vilbroe Larsø

3 gode råd til køb af sommerhus i 2020

Udgivet d. 16 April
Ina Vilbroe Larsø, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans

For de fleste er sommerferieplanerne blevet meget uklare på grund af CoVid-19. Mange af os gik og glædede os til de spændende oplevelser, som sommerferien skulle byde på. Men nu står vi tilbage med en stort set tom kalender. Det får mange til at overveje at tage i sommerhus herhjemme, og flere overvejer at købe et sommerhus, for at sikre de nye sommerferieplaner. Der er dog et par overvejelser man skal gøre sig, når man springer ud i at købe et sommerhus.

Lige nu, er der udsigt til, at corona gradvist peaker på pengemarkederne. Dette skyldes at økonomierne åbnes op, og centralbankerne åbner for hjælpepakker. Det giver lige nu en mindsket usikkerhed og du kan igen optage gode lån - også til køb af sommerhus.

Her kan du læse 3 gode råd, som gør dig bedre rustet til at købe sommerhus i 2020. Du kan også vælge at kontakte os ved at bruge formularen nedenfor, for at få et uforpligtigende opkald omkring, hvordan vi kan hjælpe dig igennem dit sommerhuskøb.

1. Tjek din økonomi - har jeg råd til køb af sommerhus?

Det første af vores 3 gode råd til køb af sommerhus i 2020, er at sørge for din økonomi kan bære de udgifter, der følger med et sommerhuskøb. Selvom et sommerhus bringer meget glæde med sig, så følger der også mange udgifter med i handlen. Én ting er selvfølgelig de indledende udgifter i forbindelse med selve købet, så som udbetalingen og låneomkostninger m.v. Derudover kommer der også diverse renoveringsudgifter, vedligeholdelsesudgifter og ekstra husholdningsudgifter. Er du i tvivl om du har luft nok i økonomien til at eje et sommerhus? Så læs mere om hvordan et Økonomitjek med BoFinans kan give dig et bedre overblik over, hvad din økonomi kan holde til.

Det er blevet lettere at være sommerhusejer

Inden for de seneste år, er der gjort en række tiltag som har gjort det lettere at eje et sommerhus. Det kan du nu drage fordel af:

  • 2018: Bundfradraget ved sommerhusudlejning via et bureau steg fra 21.400 kr. til 40.000 kr. årligt. Det betyder for dig, at hvis du gerne vil udleje dit sommerhus, så behøver du ikke betale skat for de første 40.000 kr. du har tjent på det.
  • Juni 2017: Sæsonen for sommerhudsudlejning forlænges med 60 dage. Det betyder, at du nu har mulighed for at udleje dit sommerhus i op til 34 uger, ud af årets 52 uger.
  • Juni 2017: Som pensionist må du nu bo i dit sommerhus hele året rundt, hvis du har ejet det i mere end et år. Førhen skulle du have ejet sommerhuset i mindst 8 år.
  • Maj 2017: Nu kan du låne op til 75% af købesummen i realkreditten, hvilket er en stigning fra de 60% man måtte låne tidligere. Det betyder at du kan sparre en del penge, da realkreditlånet ofte er billigere end banklånet.

2. Undersøg dine finansieringsmuligheder - Hvordan finansierer jeg bedst mit køb af sommerhus?

Der er mange måder at finansiere et køb af sommerhus på. Du har f.eks. både mulighed for at tage et lån i sommerhuset, eller i din faste bolig. Reglerne for hvordan man må finansiere et sommerhus ligner de regler der er når du skal lave en almindelig boligfinansiering. Du kan derfor stadigvæk finansiere din bolig med henholdsvis et realkreditlån, et banklån og en udbetaling. Der er dog lidt forskel på hvordan du må sammensætte dit lån.

Hvad er reglerne?

Der er klare regler for, hvor meget af sommerhuset du selv skal betale, og hvor meget du må låne i henholdsvis realkreditten og i banken. De overordnede regler er:

  • Du skal selv lægge minimum 5 % af købesummen som udbetaling samt handelsomkostninger.
  • Du må maksimalt låne 75 % af købesummen i et realkreditinstitut.
  • De resterende 20 % af købesummen kan lånes i din bank.

Hvilken type rente passer dig bedst?

I forhold til finansieringen af sommerhuset, skal du også gøre op med dig selv, hvilken låntype som passer bedst til dine behov. Er du mest til sikkerhed og stabilitet i din økonomi, kan det måske være at et fastforrentet lån er den bedste løsning for dig. Her har du den samme rente igennem hele lånets løbetid, og du behøver derfor ikke bekymre dig om potentielle renteudsving. Har du derimod lidt mere risikovillig, og en tro på at renten fortsat forbliver lav i en længere periode, kan et variabelforrentet lån måske være en bedre løsning for dig.

Hvilken låntype der er bedst, kommer både an på din egen risikovillighed, men også hvordan renterne kommer til at udvikle sig. For at sikre dig at få mest muligt ud af dit lån, kan det derfor være en fordel at tilmelde dig vores abonnement på Aktiv Gældspleje. Så holder vi nemlig øje med rentemarkedet for dig, og vi holder dig løbende opdateret om, hvilke lån der er smartest at have på det pågældende tidspunkt.

3. Tag stilling til dine behov - Skal dit sommerhus udlejes?

En af måderne man kan finde mere luft i budgettet til købet af et sommerhus, er ved at leje det ud. Du kan både udleje sommerhuset igennem et bureau, eller du kan leje det ud selv. Hvis du lejer det ud selv, skal du ikke betale skat af de første 21.900 kr. du indtjener på lejeindtægterne. Hvis du derimod lejer det ud igennem et bureau, betaler du ikke skat af de første 40.900 kr. af dine lejeindtægter. Der kan derfor være en skattebesparelse at hente, ved at leje igennem et bureau. Dog tager bureauet en del af indtægten som modydelse. Derudover skal man også være opmærksom på at bankerne som udgangspunkt ikke medregner lejeindtæger i din kreditgodkendelse.

Der kan også være flere udgifter involveret, hvis man gerne vil leje sit sommerhus ud. Det er f.eks. flere renoverings- eller vedligeholdelsesudgifter, da det hjælper på udlejnings processen at have et attraktivt sommerhus. Jo mere attraktivt man kan gøre sit sommerhus for potentielle lejere, jo nemmere er det at leje sommerhuset ud. Derudover er der også en sammenhæng imellem, hvor attraktivt sommerhuset er, og hvor højt man kan sætte udlejningsprisen.