
Førstegangskøber? Undgå de 5 klassiske fælder
Jesper Malling, uvildig økonomisk rådgiver
Nanna Sif Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Opdateret d. 27. januar 2025
At købe sin første bolig er en stor og spændende begivenhed, men det kan også være en kompleks proces fyldt med faldgruber.
Som førstegangskøber kan det være svært at navigere i boligmarkedet og forstå alle de økonomiske og juridiske aspekter, der følger med.
Mange nye købere begår fejl, der kan føre til økonomiske udfordringer på sigt.
I dette indlæg gennemgår vi de 5 mest almindelige fælder og giver dig praktiske tips til, hvordan du kan undgå dem.
- 1. Du har ikke forberedt din økonomi
- 2. Du overser skjulte omkostninger
- 3. Du forelsker dig blindt i første bolig
- 4. Du får ikke professionel hjælp
- 5. Du får ikke den rette pris i banken
Vil du have skræddersyet råd, om hvordan du kommer godt igennem dit første boligkøb? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.
1. Du har ikke forberedt din økonomi
En af de største fejl førstegangskøbere begår, er ikke at have det fulde overblik over deres økonomi og muligheder, før de begynder at kigge efter boliger.
Nogle gange kan det f.eks. resultere i, at man spilder tid og energi på at kigge efter boliger, man slet ikke har råd til.
...Og det kan være en svær kamel at sluge, når man først er gået i gang, og har forelsket sig i en for dyr bolig.
Kend dit budget inden du går på boligjagt
Det er en rigtig god idé at vide præcis, hvad du som førstegangskøber har råd til, før du begynder boligjagten.
Mange starter med at kigge på boliger uden at have en klar idé om deres budget, hvilket kan føre til skuffelser eller økonomisk pres.
Brug en boligkøbsberegner for at få en fornemmelse af, hvor meget du realistisk kan låne, og hvad de månedlige afdrag vil være.
Derudover kan det også være en rigtig god idé at snakke med banken om en forhåndsgodkendelse INDEN du går på boligjagt. På den måde ved du præcis hvor meget, du kan købe bolig for.

Hvad er en forhåndsgodkendelse?
En forhåndsgodkendelse er en vurdering fra banken af, hvor meget du kan låne til en bolig. Den sikrer, at du kender dit budget og kan handle hurtigt, når du finder en bolig.
Hav styr på opsparing og eksisterende gæld
Før boligkøbet er det vigtigt at få styr på eksisterende gæld og sikre, at du har en solid opsparing.
En stor udbetaling kan hjælpe med at reducere dine månedlige afdrag og give dig en bedre rente.
Du skal som minimum selv kunne lægge 5% af boligens pris i udbetaling. Ellers kan banken ikke godkende dig til boligkøb - uanset om du er førstegangskøber eller ej.
Samtidigt kan eksisterende gæld påvirke din lånegodkendelse negativt. Jo mere gæld du har (f.eks. SU-lån), jo mindre kan du låne til bolig.
Så start med at få nedbragt evt. eksisterende gæld og opbyg en opsparing. Så står du stærkere, når du skal forhandle boliglån.
2. Du overser de skjulte omkostninger
At købe en bolig indebærer langt flere omkostninger end blot selve købsprisen. Og mange førstegangskøbere bliver overraskede over de ekstra udgifter.
Ikke nok med, at du skal have de 5% til udbetaling - så er der også en god håndfuld udgifter, du også skal have råd til at betale.
De samlede omkostninger ved boligkøb:
Udover de mere åbenlyse udgifter, skal du også have råd til de andre udgifter, du vil få i forbindelse med dit boligkøb.
Disse omkostninger kan hurtigt løbe op og bør inkluderes i dit budget fra starten. Det er f.eks.:
- Tinglysningsafgifter: Tinglysning af skøde og boliglån.
- Rådgivningssalærer: F.eks. til advokat, byggesagkyndig, uvildig økonomisk rådgiver.
- Udgifter til banken: Lånegebyrer, kurssikring, købesumsgaranti, etc.
- Forsikringer: Ejerskifteforsiking, husforsikring, indboforsikring.
- Flytteudgifter: F.eks flyttefirma, nye møbler, istandsættelse etc.
Derudover skal du selvfølgelig også sørge for, at din økonomi kan bære de løbende omkostninger, du vil få som boligejer. Det kan f.eks være låneudgifter, forbrug og vedligeholdelse af boligen.
Skal vi guide dig igennem dit første boligkøb?
Ring til os på 70 26 81 09 og lad os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få din boligdrøm finansieret i banken.
3. Du forelsker dig blindt i første bolig
Det er let at blive forelsket i den første bolig, du ser, men det kan være en dyr fejl at tage en hurtig beslutning uden at undersøge markedet grundigt.
Se på flere boliger: Tag dig tid til at undersøge flere boliger, før du træffer en beslutning. Sammenlign priserne på lignende boliger i området, så du er sikker på, at du får en god pris. Det kan også hjælpe dig med at få et bedre forhandlingsgrundlag som førstegangskøber, når du ved, hvad andre boliger går for.
Forstå markedet: Det er vigtigt at forstå boligmarkedets nuværende tilstand. Er det et købers marked, hvor der er mange boliger til salg og få købere? Eller er det sælgers marked med stigende priser og stor konkurrence? Din forhandlingsstyrke afhænger i høj grad af markedsforholdene.
4. Du får ikke professionel hjælp
En anden almindelig fejl er at springe udgifterne til professionel hjælp over for at spare penge. Det kan nemlig føre til uforudsete udgifter og problemer senere.
Få en byggesagkyndig til at kigge på huset:
En boliginspektion med en byggesagkyndig er essentiel for at sikre, at der ikke er skjulte skader eller problemer med boligen.
Mange købere fristes til at spare denne omkostning. Men det kan ende med at blive dyrt, hvis der senere opstår problemer med fundamentet, taget eller VVS-installationerne.
Hvor meget kan du købe bolig for?
Få en advokat til at kigge på købsaftalen:
Det er også vigtigt at få juridisk rådgivning fra en boligadvokat, der kan gennemgå købsaftalen og sikre, at alle betingelser er klare og retfærdige.
En boligadvokat kan hjælpe med at identificere potentielle risici og sørge for, at du er beskyttet gennem hele købsprocessen.
Få en uvildig økonomisk rådgiver til at kigge på lånet:
Mange glemmer at tænke på, at bankrådgiveren først og fremmest arbejder for banken. Du er derfor ikke 100% sikret, at du rent faktisk får de bedst mulige vilkår fra din bankrådgiver.
En uvildig økonomisk rådgiver kan hjælpe dig som førstegangskøber med at vurdere lånetilbuddet, og sammenligne det med andre banker og sikre, at du får de bedst mulige vilkår.
Dette giver dig et objektivt perspektiv, der hjælper dig med at undgå dyre lån eller ugunstige vilkår.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en UFORPLIGTENDE snak med en rådgiver
Udfyld formularen, og bliv ringet op af en af vores uvildige økonomiske rådgivere, så I kan booke en gratis og uforpligtende samtale.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en GRATIS samtale
5. Du får ikke den rette pris i banken
En almindelig fejl ved boligkøb er, at du som førstegangskøber blindt acceptere det første lånetilbud, du får fra banken.
Forskellige banker vurderer kunder forskelligt og har varierende krav til indkomst, gæld og opsparing.
Det betyder, at du kan få et tilbud med én rente og vilkår i en bank, men et helt andet i en anden.
Det er ofte komplekst at gennemskue, om du får de bedste vilkår, da der er mange faktorer, der spiller ind – fx rentesatser, gebyrer og afdragsfrihed.
Selv små forskelle i vilkår kan have stor indflydelse på din samlede økonomi over tid.
Med Køberrådgivning hos BoFinans, hjælper vi dig som førstegangskøber med at navigere i denne komplekse proces og sikre, at du vælger det lånetilbud, der passer bedst til dine økonomiske behov.
Som uafhængige rådgivere kan vi give dig et objektivt overblik og forhandle på dine vegne, så du får de mest fordelagtige vilkår.
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Hvor meget du kan låne, afhænger af din økonomi, herunder din indkomst, opsparing, og gæld.
Banken laver en kreditvurdering for at vurderer din låneevne ud fra disse faktorer samt dine månedlige udgifter og generelle økonomiske forhold.
Formålet med en kreditvurdering er at bedømme bankens risiko ved at låne dig pengene til din bolig. Med andre ord, om de kan forvente at få deres penge igen eller ej.
Hvis du vil vide mere om, hvad banken kigger på, kan du læse vores blogindlæg om kreditvurdering.
Et fastforrentet lån betyder, at renten er fastsat for hele lånets løbetid, hvilket giver stabilitet i dine månedlige ydelser.
Et variabelt forrentet lån har en rente, der kan ændre sig løbende, hvilket kan føre til både lavere eller højere ydelser afhængigt af markedsforholdene.
Valget afhænger af, hvor risikovillig du er, og hvor stabil din økonomi er.
Skal du vælge fast eller variabel rente? Læs vores anbefalinger for 2025 her.
En forhåndsgodkendelse er en vurdering fra banken, der fastslår, hvor meget du kan låne, før du begynder at lede efter en bolig.
Det sikrer, at du kender dit budget og kan agere hurtigt, når du finder en bolig, du vil købe.
I Danmark skal du som hovedregel betale minimum 5% af boligens pris som udbetaling, når du vil købe en bolig.
Resten kan finansieres med et realkreditlån (op til 80% for ejerboliger) og et banklån (typisk op til 15%).
Kan du lægge mere i udbetaling, vil du dog kunne få bedre vilkår på dit boliglån.
For at få det bedste lån bør du sammenligne tilbud fra flere banker, da de vurderer dig forskelligt og tilbyder forskellige vilkår.
En uafhængig rådgiver som BoFinans kan hjælpe dig med at forstå de komplekse lånevilkår og finde den bedste løsning for din økonomi.
Kontakt os i dag og få en gratis og uforpligtende samtale om din boligfinansiering.
En ejerskifteforsikring dækker skjulte fejl og mangler, der ikke fremgik af tilstandsrapporten ved køb af boligen.
Det er frivilligt, men det kan være en god idé at tegne forsikringen for at undgå uforudsete udgifter til reparationer efter købet.
Skulle der opstå problemer efter købet, og du ikke har fået tegnet en ejerskifteforsikring, kan det have seriøse konsekvenser for din økonomi.