Inden du låner: Fordele og ulemper ved SU-lån
Nanna Sif Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Opdateret d. 8. januar 2025
Er du studerende og overvejer at tage et SU-lån? Det kan være en hjælp i en presset økonomi, men det er vigtigt at overveje fordele og ulemper, før du beslutter dig.
Her får du en grundig gennemgang, så du kan træffe det bedste valg for din studieøkonomi - og din fremtidige økonomi.
- Hvad er et SU-lån?
- Hvor meget kan du låne i SU-lån?
- Renten på SU-lån: Billig, men ikke gratis
- 3 fordele ved SU-lån
- 3 ulemper ved SU-lån
- Hvad er alternativet til et SU-lån?
- Er SU-lån den rette løsning for dig?
Vil du have skræddersyet råd, om hvordan et SU-lån kan påvirke din økonomi efter studiet? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.
Hvad er et SU-lån?
Et SU-lån er en ekstra økonomisk mulighed for studerende, der modtager Statens Uddannelsesstøtte (SU).
Lånet er designet til at give økonomisk fleksibilitet, hvis din SU alene ikke rækker langt nok til at dække husleje, studiebøger eller andre udgifter.
SU-lånet udbetales sammen med din almindelige SU og er en løsning, der kan hjælpe med at dække de månedlige udgifter som studerende.
Hvor meget kan du låne i SU-lån?
I 2025 kan du låne op til 3.625 kr. om måneden, og hvis du har børn, kan du få et ekstra tillæg oveni det beløb.
Lånet giver dig lidt mere økonomisk råderum som studerende, men det er vigtigt at huske, at pengene skal betales tilbage, når du er færdig med din uddannelse.
Renten på SU-lån: Billig, men ikke gratis
SU-lånet har en lav rente sammenlignet med mange andre lån, men det er ikke rentefrit.
Mens du studerer, er renten 4% årligt. Når du har afsluttet din uddannelse, skifter renten til 1% + Nationalbankens diskontorente.
I øjeblikket betyder det, at du betaler 3,60% i rente, når du ikke længere er studerende (2025).
Renten på dit SU-lån kan ændre sig
Den rente som er på dit SU-lån i dag, kan godt ændre sig senere hen. Det betyder, at du ikke nødvendigvis vil have samme rente under hele lånets løbetid - og du kan derfor godt risikere at skulle betale en højere rente end du regnede med.
Hvis renten stiger, betyder det at du skal betale mere tilbage på din SU-gæld hver måned.
3 Fordele ved SU-lån
Et SU-lån kan være et godt valg for nogle, men det afhænger af din situation. Her er nogle af fordelene:
- Lav rente: SU-lånet er blandt de billigere lån, du kan optage.
- Fleksibilitet i udbetaling og tilbagebetaling: Du vælger selv, hvilke måneder du vil låne i, og hvor meget du vil låne – op til den maksimale grænse.
- Udsat tilbagebetaling: Afbetalingen starter først ét år efter, du er færdig med din uddannelse. Det giver dig tid til at finde et job og etablere en stabil økonomi.
💡 Tip: I stedet for at optage SU-lån, kan du kigge efter andre muligheder for at lette din økonomi, f.eks. ved at finde en billigere studiebolig eller få et studiejob.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en UFORPLIGTENDE snak med en rådgiver
Udfyld formularen, og bliv ringet op af en af vores uvildige økonomiske rådgivere, så I kan booke en gratis og uforpligtende samtale.
BLIV RINGET OP AF EN RÅDGIVER
Book en GRATIS samtale
3 Ulemper ved SU-lån
Selvom SU-lånet har sine fordele nu og her, er der også nogle ulemper, du bør være opmærksom på:
- Strammere økonomi efter studiet: Efter studielivet kan afbetalingerne på et SU-lån lægge et uønsket pres på din økonomi, i en tid hvor dine udgifter stiger og du evt. drømmer om hus eller baby.
- Øget gæld: SU-lån skaber gæld, som langsomt vokser pga. renter. Selvom renten er lav, kan lånet over tid blive til et større beløb, især hvis du låner mange måneder i træk.
- Begrænsning ved boligkøb: Når du senere skal søge f.eks. et boliglån, vil SU-lånet tælle med i bankens vurdering af din økonomi, og her påvirker SU-gæld dine muligheder negativt.
💡 Tip: Optag kun et SU-lån hvis det er nødvendigt. Det kan nemlig have uforudsete konsekvenser for dit liv efter studiet. Læs mere om det her.
Hvad er alternativet til et SU-lån?
Hvis du er usikker på, om et SU-lån er det rette for dig, er der andre måder at styrke økonomien på som studerende:
- Studiejob: Et deltidsjob kan give ekstra indtægt uden at skabe gæld.
- Familielån: En rentefri aftale med familien kan være en bedre løsning, hvis det er en mulighed.
- Gennemgå din økonomi: Ofte kan små justeringer i budgettet frigive penge, så SU-lånet bliver overflødigt.
💡 Tip: Læs vores blogindlæg '10 effektive sparetips: Sådan får du mere luft i budgettet', og se om du kan gøre SU-lån overflødigt.
Hvordan vil din økonomi se ud efter studiet?
Ring til os på 70 26 81 09 og få et overblik over din økonomi efter studiet, og en strategi for hvordan du bedst optimerer økonomien.
Er SU-lån den rette løsning for dig?
At tage et SU-lån er en personlig beslutning, som afhænger af din økonomi og fremtidige planer. Vi anbefaler dog, at du kun bruger SU-lånet, hvis det er nødvendigt.
Vi snakker med mange kunder som i dag fortryder, at de optog SU-lån i studietiden, da det nu står i vejen for deres planer om f.eks. boligkøb eller familieforøgelse.
Vi ved at en studieøkonomi kan være stram, og det kan også være nødvendigt at supplere op med et SU-lån i visse tilfælde.
Det vigtigste er, at du holder dig godt informeret omkring konsekvenserne af at låne, så du kan tage en veloplyst beslutning for din økonomi.
Hos BoFinans er vi eksperter i:
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Du ansøger om SU-lån via minSU på su.dk. Når du logger ind, kan du vælge, hvilke måneder du vil låne for, og hvor meget du ønsker at låne. Det kræver, at du er tilmeldt en SU-berettiget uddannelse og modtager SU.
Husk: Lån kun de penge du har brug for, og overvej først om du har andre muligheder for at få dækket dine udgifter som studerende.
Ja, du kan justere dit SU-lån undervejs. Hvis du f.eks. ønsker at låne i færre måneder eller øge beløbet inden for det maksimalt tilladte, kan du gøre det på minSU.
Hvis du stopper din uddannelse, vil du ikke længere kunne optage SU-lån. Samtidig kan tilbagebetalingen af lånet starte tidligere, afhængigt af, hvornår du stopper og hvilke vilkår, der gælder.
Ja, der er et samlet maksimum for, hvor meget du kan låne med SU-lån i løbet af din studietid. Loftet afhænger af, hvor mange måneder du er SU-berettiget, og hvor meget du låner pr. måned.
Ja, du kan begynde at afdrage på dit SU-lån, mens du stadig er under uddannelse. Det er ikke et krav, men hvis du har overskud i budgettet, kan det reducere den samlede gæld og renteudgifter på sigt.
Hvis du ikke kan betale dit SU-lån tilbage, kan du ansøge om betalingslettelse eller udsættelse hos Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Det kræver, at du dokumenterer din økonomiske situation.
Ja, det er muligt at kombinere SU-lån med andre typer lån, som f.eks. privatlån eller familielån. Dog er det vigtigt at overveje din samlede gældsbyrde og fremtidige økonomi, inden du optager flere lån.
Det er nemlig ikke konsekvensfrit at låne, og det er derfor vigtigt at du har gjort dig selv informeret over, hvordan det vil påvirke din fremtidige økonomi, inden du låner.