SU-lån: Fordele og Ulemper
Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 12. januar 2023
Går du og overvejer et SU-lån, og er du samtidig i tvivl om det er det rette valg? Læs med her og få et indblik i muligheder, begrænsninger og andre relevante informationer.
Hvor meget kan jeg låne i SU-lån?
Hvis SU’en ikke rækker langt, kan du optage et lån fra staten, kaldet et SU-lån, så længe du går på en SU-berettiget uddannelse. Således får du op til 3.371 kroner (2023) ekstra udbetalt sammen med din regulære SU, plus et tillæg hvis du f-eks. har et barn. Med et sådant supplement kan du låne dig til lidt flere penge på hænderne, hvis du har svært ved at få enderne til at nå sammen som studerende.
Hvad er renten på et SU-lån?
Et SU-lån er dog ikke uden videre gratis. Mens du er under uddannelse, tilskrives der en rente på 4% årligt, og når du så har afsluttet din uddannelse, ligger renten på 1% + nationalbankens diskontorente (pt. 1,75%) årligt frem til indfrielsen af lånet. Du kan altid indfri/afdrage på gælden, men som udgangspunkt vil tilbagebetalingen starte fra den 1. januar ét år efter udgangen af det kalenderår, hvor uddannelsen er endt. Afslutter du eksempelvis din uddannelse i sommeren 2023, skal du først begynde at afdrage på din SU-gæld fra januar 2025.
Fordele ved SU-lån
- Et SU-lån er til en vis grad fleksibelt. Du kan selv vælge, hvor meget du vil låne (maksimalt 3.371 kroner per måned i 2023) og hvilke måneder du vil tilvælge lånet.
- Renten på et SU-lån er lav, og lånet er dermed et af de billigste lån du kan tage i din levetid.
- Afbetalingen på lånet starter først et år efter endt uddannelse. Her har du måske besat en fuldtidsstilling, hvor økonomien er stabil, og du er bedre stillet til at kunne tilbagebetale lånet.
- Inden afbetalingen starter, bliver der automatisk udarbejdet en tilbagebetalingsplan. Dog har du mulighed for også selv at skræddersy din plan, så den bedre passer dit behov.
Skal vi snakke sammen om dit SU-lån?
Ulemper ved SU-lån
- Hvis du tager orlov fra dit studie eller i en periode fravælger SU, modtager du ikke SU-lån i den givende periode.
- Dine fremtidsmuligheder for eksempelvis boliglån, kan blive begrænset. Således du ikke har indfriet din gæld, vil SU-lånet blive medtaget i bankens vurdering.
- Man oparbejder stille og roligt en gæld, hvor man betaler renter og renters renter. Når man ovenikøbet ikke afdrager på gælden, imens man er under uddannelse, kan det i sidste ende gå hen og blive et relativt stort beløb.
Der er altså en del at tage hensyn til, når man går og overvejer et SU-lån. Derfor er det altid en god ide at lægge hovedet i blød, forhøre sig om sine muligheder og tage en beslutning i ro og mag. Alternativt kan du overveje et familielån, et studiejob, eller du kan undersøge din eksisterende økonomi for besparelser som gør SU-lånet overflødigt.