Hav is i maven, når du køber bolig

Morten E. Hansen, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans
Udgivet d. 26. marts 2021

I øjeblikket er boligmarkedet afsindigt hektisk. Der er stor interesse i at købe, hvilket presser antallet af udbudte boliger i bund, samtidig med at boligpriserne stiger. Det kan derfor virke fristende at skynde sig igennem købsprocessen for at sikre at få drømmeboligen i hus.

Vi anbefaler dog at man slår koldt vand i blodet og tænker sig om en ekstra gang, inden man får taget en forhastet beslutning. Her er hvorfor:

1. Dit boliglån kan få bedre vilkår

Lad dig ikke rive med, når du forhandler lån med banken. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at du faktisk kan hive endnu bedre vilkår hjem, end dem banken tilbyder dig til at begynde med. Din bankrådgiver arbejder først og fremmest for banken og er derfor ikke motiveret af, at sørge for du får de bedst mulige vilkår - tvært imod.

Det kan derfor være en god idé at få en uvildig rådgiver til at kigge din økonomi igennem og lave et oplæg til banken. En uvildig rådgiver er nemlig 100% drevet af at skaffe dig de bedst mulige vilkår på markedet, da de ikke er drevet af salgsmål. Med bedre vilkår på dit boliglån er der mange penge at spare i renter og gebyrer på længere sigt.

2. Du kan blive godkendt til at låne mere

Ofte har du mulighed for at låne mere, end hvad banken oprindeligt har godkendt dig til. Det skyldes, at du selv har ansvaret for at præsentere din økonomi for banken. Ud fra dit oplæg, bedømmer banken nemlig, hvor meget de vurderer, din økonomi kan bære at låne. Hvis du ikke har formået at give banken et retmæssigt billede af din økonomi, har de derfor ikke kunne lave en passende vurdering.

Du kan blive klogere på, hvad banken kigger på når de skal godkende dig til et lån her, eller du kan kontakte BoFinans for at få hjælp til at lave et fyldestgørende oplæg over din økonomi til banken. Vi oplever faktisk, at vores kunder i gennemsnit bliver godkendt til at købe bolig for 10-20% mere med os i ryggen.

Er du i tvivl om, hvor meget du kan købe bolig for?

Prøv vores boliglånsberegner

3. Du kan få større økonomisk ro

Der er adskillige muligheder for, hvordan du kan sammensætte dit boliglån, og det er en rigtig god idé at få det sammensat på den helt rigtige måde. Du kan blandt andet vælge imellem forskellige kombinationer af løbetider, rentevilkår, og afdragsordninger. Ved at vælge den helt rigtige sammensætning ud fra dine behov, kan du have mere ro i maven over din økonomi.

Desværre findes der ikke én korrekt opskrift på, hvordan du bør sammensætte dine lån, da det afhænger meget af din situation og person. Ved at stoppe op, tage en dyb indånding, og overveje, hvilken lånesammensætning som passer bedst til dig og dit temperament, kan du fjerne mange fremtidige økonomiske bekymringer.

Du kan blandt andet læse vores blog indlæg "Fast eller Variabel rente?" for at vide mere om, hvordan de to låntyper påvirker din økonomi. Du er også velkommen til at kontakte os for en snak om, hvilken lånesammensætning der er optimal for din situation.