De 3 største fejl boligkøbere begår - og hvordan du undgår dem
Nanna S. Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Nynne Nyborg, tekstforfatter
Udgivet d. 22. august 2024
At være på boligjagt er både en spændende – men også udfordrende – fase at være i. Man kan let lade sig rive med, når man har fundet drømmeboligen, og lige så hurtigt blive skuffet, når økonomien ikke tillader det.
I dette blogindlæg dykker vi derfor ned i tre af de mest almindelige fejl, som mange boligkøbere begår – og hvordan du undgår dem. Læs med og kom et skrid tættere på boligdrømmen, når vi skriver om: forhåndsgodkendelse, at finde den rette bank og hvorfor kursen på dit boliglån er lige så vigtig som renten.
1. Du overvurderer dit budget
At skulle i gang med boligjagten kan være lige så spændende som den kan være nervepirrende. Man kan nemlig hurtigt blive revet med af suset i maven, når drømmeboligen dukker op.
Men derfor er det også drønærgerligt, når du må vinke farvel til suset, fordi du ikke har råd til at realisere drømmen.
Du kan derfor hjælpe dig selv godt i gang med din boligjagt, hvis du sørger for at få fat i en forhåndsgodkendelse fra banken.
Når du har en forhåndsgodkendelse, ved du nemlig helt præcist, hvor stort et beløb banken vil låne dig penge til, hvilket betyder du bedre kan indsnævre din boligjagt, da du får et realistisk billede af, hvad du har råd til.
Du ved altså præcist, hvad dit budget tillader dig, og undgår dermed at overvurdere det.
Skal vi hjælpe dig godt på vej i boligjagten?
Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig et skridt tættere på boligdrømmen.
Det betyder også, at du hurtigere kan slå til, når du oplever suset i maven.
Banken har nemlig, på forhånd, godkendt dig til at låne et vis beløb og du mindsker derfor risikoen for at blive overhalet indenom af andre købere.
MEN et andet tip, der kan være nyttigt at få med på vejen er, at du ikke behøver makse dit budget ud. Lad os sige du er blevet godkendt til 5.000.000. kr., betyder det jo ikke, at du skal købe for 5.000.000. kr.
Det kan være en ide at kigge efter boliger, der ligger lidt under din lånegrænse, så du har råderum til de udgifter, der følger med et huskøb – eller råderum til at renovere for resten af pengene, hvis det er dét du gerne vil.
2. Du taler kun med din egen bank
Kan du ikke blive godkendt i banken? Eller kan du kun få lov at blive godkendt til et mindre beløb? Så er det tid til, at du vender blikket mod andre banker.
Selvom du måske tænker, at din bank kender dig og din økonomi, så er det ikke ensbetydende med, at de giver dig det bedste tilbud. Det behøver ikke kun være i forbindelse med dét beløb du gerne vil låne, men kan lige så vel handle om selve lånet og dets betingelser.
Din bank er nemlig ikke uvildig, og har selv deres egne interesser at tænke på.
Det kan derfor være en stor hjælp at lave lidt research hos de forskellige banker, så du kan indsamle tilbud og sammenligne vilkår.
Få hjælp af en uvildig økonomisk rådgiver
Hvis du synes, at det virker uoverskueligt at stå med selv, så kan det også være en hjælp at få en uvildig økonomisk rådgiver med på sidelinjen.
En uvildig økonomisk rådgiver er nemlig flydende i ’banksk’ og ved, hvordan man forhandler med banken. Derudover kan de også tage et blik på din økonomi og hjælpe dig med at se muligheder.
Er du blevet nysgerrig på, hvad banken egentlig kigger på, når de skal godkende dig til boliglån? Det kan du læse meget mere om her.
3. Du glemmer alt om kursen på dit boliglån
Rigtig mange boligkøbere har fokus på at få en god rente på deres boliglån, hvilket er helt forståeligt.
Det er dog lige så vigtigt, at man holder øje med kursen på sit boliglån og sørger for at få en så god kurs som muligt.
Men, hvad er ’kurs’ egentlig? Og hvorfor er det vigtigt?
Kursen på dit boliglån er vigtigt, da en lav kurs vil betyde, at du skal låne flere penge og det vil blive dyrere for dig i længden. En lav kurs, vil være en kurs på under 97.
Det betyder altså, at jo højere kursen er på dit boliglån, jo bedre. En lav kurs vil nemlig gøre dit lån dyrere, da du skal betale mere, for at låne det samme beløb.
Kurs på 95
Med kurs på 95, vil du for hver 100 kr. du låner, modtage 95 kr. af realkreditinstituttet.
Det betyder, at du får et tab på 5 kr.
Kurs over 100
Med en kurs på 100, vil du for hver 100 kr. du låner, modtage 100kr. af realkreditinstituttet.
Det betyder, du ikke vil opleve et tab.
Derfor er det vigtigt, at du ikke kun har fokus på renten, men også har kursen i baghovedet.
Hvis du har opnået en god kurs på dit boliglån, kan det være en god ide at kurssikre dit boliglån. Kursen på dit boliglån er nemlig i konstant udvikling, og meget kan nå at ændre sig, fra du har underskrevet låneaftalen til du overtager boligen.
Du kan læse mere om kurssikring og hvorfor det er en god ide her.
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Du kan sagtens købe bolig uden at have en advokat med på sidelinjen, det er ikke et krav. Det kan dog være en hjælp, så du har en at sparre med, hvis der skulle opstå spørgsmål i forbindelse med købet, af mere juridisk karakter.
Når du skal købe bolig, skal du selv lægge 5% i udbetalingen. De 5% er dog blot finanstilsynets minimumskrav, og du kan derfor godt vælge at lægge mere selv.
Ifølge Danmarks statistik (2024), er gennemsnitsalderen for førstegangskøbere 35,4 år.
For andre købere, ligger gennemsnitsalderen på 47,9 år.
Når du skal finansiere dit huskøb, kan du låne 80% af finansieringen hos realkreditinstituttet og 15% i banken. De resterende 5% skal du selv lægge som udbetaling - men du må gerne lægge mere.
Hvis du har fået nej hos én bank, er det ikke ensbetydende med, at du også får nej andre steder. Derfor er det altid en god ide at snakke med flere banker, så du både kan indsamle tilbud og sammenligne vilkår.
Du kan også kontakte en uvildig økonomisk rådgiver, og få hjælp til at blive godkendt i banken.