Prognose: Sådan bliver boligpriserne i 2025
Jesper Hansen, uvildig økonomisk rådgiver
Nanna S. Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Udgivet d. 04. september 2024
'Boligpriser 2025 prognose' er et emne, der interesserer mange boligejere og købere i Danmark.
Efter et par usikre år, så vi kraftige stigninger i boligpriserne i 2024, men hvad kan vi forvente i 2025?
Vil priserne fortsætte med at stige, eller ser vi ind i en periode med mere stabilitet?
Lad os se på, hvad vi eksperter og regeringens seneste prognoser siger om fremtiden for boligmarkedet.
- Hvad har drevet prisstigningerne i 2024?
- Nye prognoser for boligpriserne i 2025
- Hvad betyder det for dig som boligejer?
- Hvad betyder det for dig som boligkøber?
- Hvad anbefaler BoFinans?
Vil du have skræddersyet råd, om hvad prognosen for boligpriserne i 2025 betyder for dig? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.
Hvad har drevet prisstigningerne i 2024?
Før vi ser på 2025, er det vigtigt at forstå, hvad der har drevet de store prisstigninger i 2024. Flere faktorer har haft en finger med i spillet:
1. Høj beskæftigelse og høje lønstigninger:
I 2024 har beskæftigelsen her i Danmark høj, hvilket betyder, at mange mennesker er i arbejde og har en stabil indkomst.
Samtidig har mange danske lønmodtagere oplevet markante lønstigninger, hvilket giver dem en forhøjet købekraft, sammenlignet med de seneste år.
Når flere mennesker har penge til rådighed og føler sig økonomisk trygge, er de mere tilbøjelige til at købe bolig, og bankerne giver dem med større sandsynlighed lov.
Dette skaber større efterspørgsel, som driver priserne op, især nu hvor boligkøberne har råd til at betale mere for boligerne.
Beskæftigelsen
Tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen er steget med 1,26% fra april 2022 til april 2023.
Lønninger
Lønningerne i Danmark steg med 3,4% i første kvartal 2024 sammenlignet med første kvartal 2023.
2. Faldende renter:
Efter en periode med højere renter, som blev brugt til at bekæmpe den inflation vi oplevede i lyset af Corona og situationen i Ukraine, begyndte renterne at falde igen i 2024.
Lavere renter betyder lavere låneomkostninger, hvilket gør det billigere for boligkøberne at finansiere deres boligkøb.
Når boliglånene bliver billigere, kan flere mennesker få råd til at købe bolig. Derudover bliver de også ofte godkendt til at købe for mere, end hvis de var gået i banken året før.
Begge dele er med til at øge efterspørgslen og presser priserne opad.
3. Mangel på boliger i de store byer:
I større byer som København og Aarhus er der stort set altid stor efterspørgsel på boliger. Problemet i øjeblikket er, at der ikke nok boliger til salg.
Der er flere, der ønsker at bo i byerne, hvor jobmulighederne og udbuddet af fritidsaktiviteter ofte er høj, men der har de seneste år været en stor tilbagegang i nybyggerier, da prisen på byggematerialer steg til vejrs som følge af bl.a. Ruslands invasion af Ukraine.
Det betyder at udbuddet af boliger ikke er stort nok, til at kunne dække den stigende efterspørgsel på boligmarkedet.
Når der er få boliger til salg, og mange købere, stiger priserne naturligt, da folk konkurrerer om de samme boliger.
Hvordan skal du forholde dig prisstigningerne på boligmarkedet?
Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at håndtere prisstigningerne på boligmarkedet bedst muligt.
Nye prognoser for boligpriserne i 2025
I lyset af regeringens seneste økonomiske redegørelse kan vi forvente, at boligpriserne fortsætter med at stige i 2025, men sandsynligvis i et mere moderat tempo end i 2024.
Ifølge den seneste boligpriser 2025 prognose, forventes priserne at stige med 3% næste år.
Dette er en lille nedgang i udviklingen sammenlignet med forventningen til 2024, hvor stigningen blev revideret ned til 2,7% fra de tidligere forventede 3,2%.
Eksempel: Så meget kan din bolig stige i 2025
Forestil dig, at du ejer en bolig til en værdi af 4.000.000 kr.
Hvis huspriserne stiger med 3% i 2025 som forventet, vil værdien af din bolig øges med cirka 120.000 kr.
Det betyder, at din bolig ved årets slutning vil være 4.120.000 kr. værd.
Denne stigning kan give dig ekstra økonomisk råderum og øge din friværdi.
Selvom prisstigningerne er mindre end i 2024, tyder boligpris på, at 2025 skal blive et rigtig godt år for boligejerne.
Om den nuværende boligpriser 2025 prognose holder vand afhænger i høj grad af, om renterne fortsætter deres forventede fald nedad - og kan aldrig garanteres.
Derudover fortæller regeringens prognoser, en forventning om at vi vil opleve en gennemsnitlig prisstigning på 4,6% om året fra 2026-2030.
Udfordringer for ejerlejligheder:
Selvom huspriserne forventes at stige, er der en vis usikkerhed omkring ejerlejligheder.
Det nye boligskattesystem, som trådte i kraft d. 1. januar 2024, og de dertilhørende højere boligskatter kan skabe et pres på priserne på denne del af boligmarkedet.
Hvad går de nye boligskatteregler ud på?
Det er nemlig især ejerlejlighederne i de store byer, som er blevet negativt påvirket af de nye boligskatter.
Man havde forventet, at de nye boligskatter ville gøre det dyrere at købe ejerlejligheder i de større byer og dermed føre til et prisfald i denne del af markedet.
Selvom skatterne måske har haft en vis dæmpende effekt, har andre faktorer som høj beskæftigelse, stigende indkomster og lavere renter været så stærke, at effekten af de højere boligskatter stort set ikke har kunnet mærkes på markedet for ejerlejligheder.
Om boligskatterne fremadrettet vil få priserne på ejerboliger til at falde må vi lade tiden vise - men vi den boligpriser 2025 prognose, vi sidder med i dag tyder ikke på, at der er grund til bekymring.
Hvad er de nye boligskatteregler?
De nye boligskatteregler, der trådte i kraft den 1. januar 2024, påvirker, hvordan ejendomsværdiskat og grundskyld beregnes for boligejere.
Disse ændringer kan have betydning for, hvor meget du skal betale i skat, afhængigt af din boligs værdi og beliggenhed.
Det kan du læse mere om i vores blogindlæg her.
Hvad betyder det for dig som boligejer?
For dig, der allerede ejer en bolig, betyder de forventede prisstigninger, at din ejendom sandsynligvis vil stige i værdi i løbet af det næste år.
Det giver dig muligheder for at optimere din økonomi – for eksempel ved at forhandle bedre vilkår på dit boliglån eller låne op i friværdien til renoveringer eller andre investeringer. Du kan måske endda også få en lavere bidragssats på dit realkreditlån, hvis du spiller dine kort rigtigt.
Du kan læse meget mere om, hvordan du bedst udnytter de eksisterende og forventede prisstigninger i vores blogindlæg: Boligpriserne sætter rekord: Sådan kan du som boligejer udnytte mulighederne
Hvad betyder det for dig som boligkøber?
Hvis du er førstegangskøber, kan de stigende priser være en udfordring, især i de større byer, hvor efterspørgslen stadig er høj.
Det kan betyde, at du skal kigge længere væk fra centrum eller overveje alternative boligtyper for at finde noget, der passer til dit budget.
Hvis du vil øge din sandsynlighed for at blive godkendt til boliglån kan du læse vores 10 tips til at blive godkendt i banken.
Er du eksisterende boligejer, som gerne vil sælge og købe nyt, har du forventeligt ikke samme udfordringer som førstegangskøberen.
Det kan godt være at din næste bolig er dyrere, end hvis du havde købt den for et år siden, men samtidig er kan din nuværende bolig også være steget i værdi, hvilket giver dig et større provenu ved salg, som du kan bruge på at finansiere dit næste boligkøb.
Hvad anbefaler BoFinans?
Hos BoFinans anbefaler vi, at du som boligejer følger markedets udvikling tæt og tilpasser dine beslutninger efter både de nationale og lokale tendenser.
Det er altid vigtigt at tænke langsigtet og overveje, hvordan markedet kan påvirke din økonomi.
Alternativt kan du også benytte vores Låneovervågning, så du ikke selv behøver selv at finde hoved og hale i det hele.
Her får du en personlig rådgiver, som holder øje med dit boliglån og markedets udvikling for at vurdere, om der er muligheder for at optimere dine lånevilkår og sikre, at du altid betaler den mest fordelagtige bidragssats. Kontakt os for at høre mere, så giver vi 1 times gratis og uforpligtende rådgivning om din boligøkonomi.
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Ja, ifølge den seneste boligpriser 2025 prognose fra regeringen forventes boligpriserne at stige med omkring 3% i 2025. Dette er en fortsættelse af de stigende priser, vi så i 2024, selvom stigningen vil være mere moderat.
Boligpriserne i større byer som København og Aarhus påvirkes af flere faktorer, herunder høj beskæftigelse, stigende indkomster, lavere renter og mangel på boliger. Disse faktorer skaber en høj efterspørgsel i forhold til udbuddet af boliger, som presser priserne opad.
De nye boligskatter, der trådte i kraft den 1. januar 2024, blev forventet at gøre det dyrere at købe ejerlejligheder i de større byer og muligvis føre til prisfald. Selvom skatterne har haft en vis effekt, har andre faktorer som høj beskæftigelse og lavere renter betydet, at prisfaldet ikke har været så markant som forventet.
Prognosen for perioden 2026-2030 viser, at boligpriserne forventes at stige med i gennemsnit 4,6% årligt. Dette tyder på en fortsat positiv udvikling på boligmarkedet over de næste år.
Stigende boligpriser kan være fordelagtige for boligejere, da værdien af deres ejendom stiger. Dette kan øge deres friværdi, hvilket giver dem mulighed for at låne op i friværdien til renoveringer eller andre investeringer, eller forhandle bedre vilkår på deres realkreditlån. Så hvis den nuværende boligpriser 2025 prognose holder vand, er det gode nyheder for boligejere.
De forventede prisstigninger kan gøre det sværere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet, især i de større byer. Højere priser betyder, at købere måske skal kigge uden for byens centrum eller overveje alternative boligtyper for at finde noget inden for deres budget.
Når renterne falder, bliver det billigere at låne penge, hvilket gør det mere attraktivt for folk at købe boliger. Denne øgede efterspørgsel kan føre til stigende boligpriser, da flere købere konkurrerer om de samme boliger.