Ejendomsvurdering
Portræt af Nanna Sif Jørgensen

Hvad betyder de nye ejendomsvurderinger for dig?

Nanna S. Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Udgivet d. 29. september 2023

Der er godt nok blevet skabt meget kaos hos boligejerne i kølvandet af de nye ejendomsvurderinger. Alle har svært ved at gennemskue, hvad det kommer til at betyde for deres egen boligøkonomi - og de skæve vurderinger der popper op alle vegne hjælper bestemt heller ikke.

Du kan få et overordnet billede af, hvad det hele betyder for dig som boligejer ved at læse med her på siden.

Vil du have skræddersyet råd, om hvad de nye ejendomsvurderinger betyder for lige præcis din boligøkonomi? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.

Du får ny ejendomsvurdering på grund af de nye boligskatteregler

Det tidligere boligskattesystem har vist sig at være skævt skruet sammen. Systemet har ikke taget højde for evt. udviklinger i boligmarkedet. Det betyder at boligskatterne har ligget på samme niveau, uanset om din bolig har været steget eller faldet i værdi.

Det tager det nye skattesystem højde for, og din boligskat vil følge udviklingerne i boligmarkedet. Stigende boligpriser vil derfor betyde højere boligskatter, og faldende boligpriser vil betyde lavere boligskatter.

For at det skal fungere, vil din boligskat nu blive bestemt ud fra din ejendomsvurdering. Og fordi de eksisterende ejendomsvurderinger har vist sig at være misvisende, skal der altså nye til. 

Hvordan skal du forholde dig til de nye ejendomsvurderinger?

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan de nye ejendomsvurderinger påvirker din boligøkonomi.

De fleste boligejere får skattelettelser

Generelt set bliver de nye skattesatser lavere end dem vi kender i dag. For 4 ud af 5 boligejere vil det betyder, at de skal betale mindre i skat. Det er fordi, at deres nye ejendomsvurderinger ikke overstiger de nye skattesatser.

Der er dog en gruppe boligejeres, hvis ejendomsvurderinger kommer til at stige så meget, at deres boligskat vil blive dyrere på trods af den nye, lave skattesats. Denne gruppe af boligejere vil dog få udløst en skatterabat, som udligner skattestigningerne. De vil altså fremover komme til at betale det samme i skat, som de gør i dag - hvis de vel og mærket ejer boligen inden 1. januar 2024.

Hvordan fungerer skatterabatten?

Skatterabatten bliver givet til de boligejere, som ejer deres ejendom pr. 1. januar 2024. Den gælder til den dag, du sælger din bolig.

Skatterabatten følger ikke med over i en evt. ny bolig, og de nye ejere af den solgte bolig, kan heller ikke overtage rabatten. Ved boligsalg vil skatterabatten altså gå tabt.

Yderligere skattestigninger vil blive indefrosset

Sker der det, at din ejendom stiger i værdi fra 2024, vil din boligskat altså også stige. Du kan dog vælge at få disse stigninger indefrosset som en gæld til skat. Indefrysningen gælder til den dag du sælger din bolig. Indefrysningen fungerer som et lån, og du skal altså betale renter på det.

Du kan læse mere om indefrysning af boligskat her.

Din boligskat består af to dele:

Ejendomsværdiskat

Ejendomsværdiskatten betales til staten. Den er beregnet ud fra ejendommens samlede markedsværdi, herunder både værdien af bygningerne og jorden.

Ejendomsværdiskatten falder fra 0,92% om året til 0,51% om året.

Grundskyld

Grundskylden betales til den kommune, som ejendommen ligger i. Den er beregnet ud fra værdien af jorden og omfatter ikke de bygninger, der er på ejendommen.

Grundskylden falder i gennemsnit fra 2,7% om året til 0,74%.

Boligejere får problemer ved fremtidige boligsalg

Lige nu og her ser alt umiddelbart godt ud: Er du boligejer i dag, får du enten skattelettelser, eller du skal betale det du plejer. Men er du i blandt de 20% som får skatterabat, går det dog galt den dag, du gerne vil sælge din bolig.

Boligejere vil få færre penge ud af et fremtidigt salg

De nye ejere af boligen får nemlig ikke nogen skatterabat. Det kommer forventeligt til at betyde, at du kan blive nødt til at sælge din bolig for mindre end den er værd, for at køberne har råd til at bo i den. Derudover vil du også skulle betale den indefrossede grundskyld tilbage, når du sælger boligen, og du vil derved få færre penge ud af salget.

Hvordan påvirker den nye boligskat din salgspris?

Vi regner på det for dig

Hvad anbefaler BoFinans?

Der findes ikke to boligejere i Danmark som er ens. Derfor er det umuligt at kunne give en anbefaling på, hvad der er bedst for lige netop dig og din boligøkonomi, uden at vi kender mere til dig. Vi vil derfor gerne tilbyde, at give dig 1 times GRATIS og UFORPLIGTENDE rådgivning om, hvordan lige præcis du bedst forholder dig til de nye boligskatte regler.

Kontakt os, og hør mere.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)