Overtagelse af bolig ved skilsmisse: Hvad skal jeg vide?
Nanna S. Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Udgivet d. 27. september 2024
Når en skilsmisse er på vej, er der mange praktiske og følelsesmæssige beslutninger, der skal tages.
En af de mest komplekse opgaver er ofte, hvad der skal ske med den fælles bolig. Skal den ene part overtage huset? Hvordan foregår det, og hvad er konsekvenserne økonomisk?
I denne guide gennemgår vi, hvad du bør vide om overtagelse af bolig ved skilsmisse, og hvordan du bedst sikrer dig økonomisk.
- Hvem skal overtage boligen?
- Hvordan fungerer overdragelse af boligen?
- Fordele og Ulemper ved at overtage boligen
- Hvad gør vi, hvis boligen skal sælges?
- Hvad anbefaler BoFinans?
Vil du have skræddersyet råd, om hvordan jeres økonomi kommer bedst igennem skilsmissen? Læs mere om, hvordan BoFinans kan hjælpe jer til en tryg og solid strategi for jeres fremtidige økonomier.
Hvem skal overtage boligen?
Når man står midt i en skilsmisse, er spørgsmålet om, hvem der skal blive i boligen, et af de første, der dukker op. Hvem som har 'ret' til at blive boende afhænger af flere faktorer:
Er I begge ejere af boligen?
Hvis begge parter står som ejere, skal I beslutte, hvem der skal overtage.
Dette kan ske ved en fælles aftale eller via en juridisk afgørelse, hvis I ikke kan blive enige.
Uanset hvem af jer, som skal overtage boligen, kræver det at banken skal godkende personen til at stå med boliglånet alene - og det er ikke en garanti.
Banken kan nemlig vurdere at du (eller din ekspartner) vil få en for stram økonomi, når hele boliglånet skal bæres af en enkeltperson.
I kan derfor også komme ud for, at banken gerne vil godkende den ene af jer, men ikke den anden, hvis en af jer har en større økonomi.
Hvis I vil have hjælp til at forhandle den aftale på plads med banken, er I velkomne til at kontakte os. Vi har hjulpet mange med at få råd til overtagelse af hus efter skilsmisse.
Hvordan sikrer du din økonomi efter skilsmisse?
Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan din økonomi kommer stærkt igennem skilsmissen.
Er boligen ejet af den ene part?
Selvom boligen formelt er ejet af den ene ægtefælle, er den som udgangspunkt en del af fællesejet, hvis I ikke har indgået en ægtepagt om særeje.
Det betyder, at boligens værdi normalt vil blive delt ligeligt mellem jer ved skilsmissen, uanset hvem der står som ejer.
Fællesejet indebærer, at begge parter har ret til halvdelen af den samlede formue. Det indebærer også ejendommen, medmindre der er aftalt andet.
Den ægtefælle, der står som ejer af boligen, har dog fortrinsret til at købe den anden ud af boet til vurderingsprisen, hvis begge ønsker at overtage boligen.
Hvordan fungerer overdragelse af boligen?
Hvis I bliver enige om, at den ene part skal overtage boligen, er der en række praktiske trin, I kommer igennem:
1. Få overblik over økonomien
Start med at få et klart overblik over jeres fælles aktiver, passiver og gæld. Det er vigtigt at vide præcis, hvor I står økonomisk, før I går videre i processen.
2. Få boligen vurderet
Få en professionel vurdering af boligens markedsværdi fra en ejendomsmægler eller vurderingsmand. Dette sikrer, at I har et solidt grundlag for at fastsætte den værdi, der skal bruges ved overtagelsen.
3. Udregn kompensation
Overstiger boligens værdi den gæld, der ligger tilbage i boligen? Så skal den, der overtager boligen, betale en kompensation til den anden part for deres andel af friværdien. Dette beløb fastsættes baseret på vurderingen af boligen.
Hjælp jeres økonomi godt igennem skilsmissen
4. Forhandling med banken
Kontakt din bank for at få godkendt finansieringen af boligen. Banken skal vurdere, om du kan overtage lånet alene og dække kompensationen til din tidligere partner. Vær forberedt på at vise dokumentation for din økonomi.
5. Lav en juridisk aftale
Når finansieringen er på plads, skal I formalisere aftalen. Det er en god idé at få hjælp fra en advokat, der kan sikre, at alt foregår korrekt, og at overtagelsen bliver registreret juridisk.
6. Skift boliglån og skøde
Når aftalen er på plads, skal skødet ændres, så du står som den eneste ejer. Samtidig skal boliglånet overføres til dit navn, hvilket typisk kræver omregistrering og muligvis refinansiering.
Fordele og ulemper ved at overtage boligen ved skilsmisse
Overtagelse af boligen kan virke som en god løsning for mange. Det er især, hvis børn er involveret, og den ene part ønsker at opretholde stabilitet. Dog er der både fordele og ulemper, som skal overvejes:
Fordele ved at overtage bolig ved skilsmisse:
- Stabilitet for børnene: At blive boende i hjemmet kan være med til at give børnene stabilitet i en svær tid.
- Din egen velvære: Det er også vigtigt at huske på at det kan være rart for dig at blive boende - og ikke kun for børnene.
- Fortsættelse af eksisterende lån: Hvis du har en fordelagtig boliglånsaftale, kan det være mere økonomisk fordelagtigt at blive i boligen frem for at købe noget nyt.
Ulemper ved at overtage bolig ved skilsmisse:
Hvad gør vi, hvis boligen skal sælges?
Hvis ingen af jer ønsker at overtage boligen, eller hvis ingen af jer har råd, kan salg være den bedste løsning. I dette tilfælde skal I blive enige om:
- Salgspris: I skal enes om, hvilken ejendomsmægler der skal sælge boligen, og til hvilken pris i vil sælge den for.
- Opdeling af overskuddet: Hvis der er overskud fra salget efter betaling af gæld, vil dette normalt blive delt mellem jer afhængigt af jeres ejerskab.
- Finansiering af ny bolig: Hvis ingen af jer kan blive boende i huset skal i også begge to finde finansiering til noget nyt - enten ved at købe eller leje.
Hvad anbefaler BoFinans?
Det er altid en god idé at søge både juridisk og økonomisk rådgivning, når det kommer til boligens overtagelse ved skilsmisse.
En advokat kan hjælpe med at sikre, at aftalerne omkring boligoverdragelsen er retfærdige og juridisk bindende.
En uvildig økonomisk rådgiver eller revisor kan hjælpe med at vurdere, om det økonomisk giver mening at overtage boligen, og hvilke konsekvenser det vil have for din fremtidige økonomi.
Læs mere om, hvordan du kan hjælpe din økonomi godt igennem skilsmissen med uvildig økonomisk rådgivning her.
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Hvis I ejer boligen i fællesskab, er det som udgangspunkt op til jer at afgøre, hvem der skal overtage den. Ofte vil den part, der har de bedste økonomiske forudsætninger, blive boende.
Hvis I ikke kan nå til enighed, kan retten træffe afgørelse baseret på, hvem der har størst behov, for eksempel af hensyn til børnenes stabilitet.
Hvis begge parter ønsker boligen, kan den i sjældne tilfælde sættes på auktion, så I kan byde på ejendommen, eller den kan sælges til tredjepart, og I deler overskuddet.
Hvis kun én part står som ejer af boligen, har denne som udgangspunkt fortrinsret til at overtage ejendommen efter skilsmissen.
Det betyder dog ikke, at den anden part nødvendigvis står uden muligheder.
I visse tilfælde, særligt hvis det er til fordel for børnenes trivsel, kan retten beslutte, at den anden ægtefælle får lov til at overtage boligen.
I en sådan situation vil ejendommen blive købt ud af boet til vurderingsprisen, og den nye ejer skal som regel kompensere den tidligere ejer økonomisk.
Hvis banken afviser din ansøgning om at overtage boligen alene, kan det være nødvendigt at undersøge andre muligheder.
En professionel rådgiver kan hjælpe med at skabe et bedre økonomisk overblik og muligvis forhandle med banken på dine vegne.
Ofte kan en forbedret præsentation af din økonomi eller en medunderskriver ændre bankens beslutning.
Alternativt kan det være værd at undersøge andre banker, da vilkår og godkendelsesprocesser varierer fra sted til sted.
Udover den direkte udgift til at købe din tidligere ægtefælle ud af ejendommen (hvilket typisk sker til den vurderede markedsværdi), skal du også tage højde for andre omkostninger.
Disse kan omfatte udgifter til advokathjælp, ejendomsvurderinger og potentielle omkostninger til refinansiering af boliglånet.
Hvis du overtager boliglånet alene, vil banken typisk kræve, at du viser, at du har økonomisk evne til at fortsætte med betalingerne på egen hånd.
Endelig kan der være udgifter til omregistrering af skødet, som skal ændres til kun at omfatte dig.
Hvis ingen af jer ønsker eller har mulighed for at overtage boligen, kan salg være den bedste løsning.
Boligen vil blive sat til salg, og overskuddet fra salget – efter eventuelle udestående lån og omkostninger er betalt – vil som regel blive delt mellem jer i forhold til jeres ejerskabsandel.
Hvis der er uenighed om salgsprisen eller mægler, kan I søge hjælp fra en advokat eller få en neutral vurdering af boligens værdi.
Det er vigtigt at huske, at selvom det kan være følelsesmæssigt svært at sælge et fælles hjem, kan det give jer begge en frisk start økonomisk og personligt.