Rekordhøj Inflation: overgår alle forventninger

Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Opdateret 31-10-2022

Inflationen har været base for en sand gyser for økonomien den seneste tid, og det ser desværre ikke ud til, at vi kan ånde lettet op endnu. De seneste inflationstal for eurozonen fortæller nemlig historien om en rekordhøj inflation, som nu har oversteget de 10%. Markedets forventninger på 10,2% har fået baghjul, og oktober måned ender med en inflation på hele 10,7%. Det er et betydeligt spring fra de tal vi så i september måned, som allerede blev betragtet som voldsomt høje (9,9%).

Hvad forårsager den høje inflation?

Den stejle inflationsstigning i Eurozonen er især båret af prisstigninger på energimarkedet (+41,9% mod +40,7% i september), som i øjeblikket er på himmelfart grundet en blanding af den massive og ekspansive pengepolitik, som blev ført under Coronakrisen for at stimulere økonomien og finansiere nedlukningen af samfundet, samt de forsyningsproblemer, som krigen i Ukraine har forårsaget på et allerede sårbart marked. Derudover har prisstigningerne på fødevarer (+13,1% mod 11,8% i september) også haft en væsentlig indflydelse på den rekordhøje inflation.

Hvordan kan du styrke din økonomi under inflationen?

Spørg en rådgiver

Hvordan påvirker inflationen mit realkreditlån?

Står du som mange andre midt i overvejelserne om at opkonvertere dit boliglån, så er vores anbefalinger, at du slår koldt vand i blodet. Mulighederne for at omlægge til et 6% realkreditlån lukkede i sidste uge, hvilket har forårsaget en mindre bølge af panik hos de boligejere som ikke nåede at udnytte deres opkonverteringsmuligheder. Dog taler de fortsat himmelfarende inflationstal for, at 6% lånet igen vil åbne i løbet af november. Det kan derfor give god mening at se tiden an, da der potentielt er mulighed for en væsentlig større gevinst, hvis man opkonverterer til 6% lånet.