Washington, DC - June 04, 2018: Emblem of International Monetary Fund on the Headquarters 2 Building (HQ2) in DC.

Portræt af Tim Kristensen

IMF øger forventningerne til verdensøkonomien

Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 19. januar 2023

Den Internationale Valutafond (IMF) har opjusteret deres skøn for den globale vækst i 2023. Opjusteringen er på små 0,2 procentpoint, så skønnet lander på 2,9 procent.

Opjusteringen fremgår af den halvårlige prognose for verdensøkonomien, der er blevet offentliggjort af IMF. Deres tidligere prognose lød på 2,7 procent for 2023, hvilket er lavt, sammenlignet med de forrige årtier.

De bagvedlæggende årsager til prognosen er ikke overraskende, grundet både krig i Europa, inflationen i verden, og den seneste CoVid-19-spredning i Kina. Ifølge IMF kan man se frem til, at især krigen og inflationen fortsat vil volde udfordringer og hindre den globale vækst.

Kina er en vigtig faktor

IMF har opjusteret sit skøn på baggrund af, at de blandt andet ser mulighed for et hurtigere fald i inflationen end hidtil forudset. De har ydermere også kigget på, at nogle lande allerede har (eller er i gang) med at genopbygge deres efterspørgsel, hvilket er med til at sætte skub i økonomien.

Selvom Kina for nyligt har været udsat for endnu en omgang CoVid-19, der lagde en dæmper på væksten, ser IMF en mulig, økonomisk, igangsætter i det faktum, at Kina så småt er i gang med at genåbnes igen. CoVid-19-spredningen i 2022 lagde en dæmper på væksten, men man forudser, at genåbningen nu baner vej for global vækst  i en hurtigere grad end hidtil forventet.

Hvad er IMF?

Den Internationale Valutafond (IMF) er en international organisation, som huser 190 medlemslande. Alle medlemslande arbejder i et tæt samarbejde i forsøget på at stabilisere den globale økonomi.

Halvårligt bliver der udgivet en prognose, der indeholder en økonomisk analyse af den globale udvikling, på både kort og mellemlang sigt. Organisationen har derudover til opgave, at varsle uventede globale udviklinger, samt kriser.

IMF fastslår dog også, at centralbankernes rentehævninger og krigen i Ukraine fortsat vil skabe modvind for den økonomiske aktivitet på verdensplan.

En fortsat dæmpet verdensøkonomi

I årene 2000-2019 var den gennemsnitlige årlige vækst på 3,8%. Dermed er 2,9% stadig langt under, hvad væksten tidligere har været. Dette skyldes i særdeleshed også, at centralbankerne, i kampen mod de stigende priser, gang på gang hæver renterne.

IMF forventer, at inflationen falder til 6,6% i år, sammenlignet med de 8,8% sidste år. De skønner ligeledes, at i inflationen i 2024 kommer ned på 4,3%.