Hvad er forskellen på bidragssats og rentetillæg?
Jesper Malling, uvildig økonomisk rådgiver
Nanna Sif Jørgensen, kommunikations- & marketingansvarlig
Opdateret d. 9. december 2024
Når du optager et lån, støder du på mange økonomiske begreber – to af dem er bidragssats og rentetillæg.
Selvom de begge er omkostninger forbundet med lån, er der alligevel et par forskelle på dem.
Lad os tage et kig på, hvad de betyder, og hvordan de påvirker din økonomi.
- Hvad er bidragssats?
- Hvad er rentetillæg?
- Forskellen på bidragssats og rentetillæg
- Hvad anbefaler BoFinans?
Vil du have skræddersyet råd, om hvad de forskellige omkostninger betyder for dit lån? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.
Hvad er biddragssats?
En bidragssats er en løbende betaling til realkreditinstituttet, som opkræves på alle realkreditlån.
Bidragssatsen dækker blandt andet omkostninger til administration og kreditrisiko ved at yde realkreditlånet.
Bidragssatsen beregnes som en procentdel af restgælden på dit realkreditlån og fastsættes ud fra lånets størrelse, type og belåningsgrad.
Når du optager et realkreditlån, udsteder realkreditinstituttet obligationer, som investorer køber. Din rente går til ejerne af obligationerne, mens bidragssatsen går til realkreditinstituttet.
Bidragssatsen afhænger af:
- Lånets størrelse: Jo større lånet er, jo mere betaler du.
- Belåningsgrad: Jo større en procentdel af boligens værdi du låner, jo højere vil din bidragssats være.
- Låntype og afdragsprofil: Lån uden afdrag eller lån med variabel rente har f.eks. ofte højere bidragssatser.
💡 Tip: Du kan bruge din bidragssats til at spare penge på dit realkreditlån. Læs mere i vores blogindlæg Forstå bidragssatsen: Sådan sparer du penge på dit realkreditlån.
Hvordan skal du forholde dig til omkostningerne på dit boliglån
Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan du forhandler dig til de bedste vilkår hos banken og realkreditinstituttet.
Hvad er rentetillæg?
Rentetillægget er en ekstra rente, der bliver lagt oven i den grundrente, du betaler på dit lån. Rentetillæg er mest kendt fra banklån, men det kan også forekomme på andre lån, b.la. visse realkreditlån, som f.eks. F-kort.
Rentetillægget påvirkes af:
- Din belåningsgrad (på banklån): Jo større en del af boligens værdi du låner, jo højere vil dit rentetillæg typisk være.
- Lånetype & låneinstitut: Forskellige lånetyper og låneinstitutter har forskellige satser for dit rentetillæg.
- Økonomiske markedsvilkår: På realkreditlån med variabel rente kan rentetillægget justeres, når renten tilpasses.
Forskellen på bidragssats og rentetillæg
I bund og grund er bidragssats og rentetillæg i sin essens begge omkostninger forbundet med dit lån. Nogle låner typer har en bidragssats, andre et rentetillæg, og nogle tredje har begge dele.
Både bidragssatsen og rentetillægget er den del af dit lån, som din låneudbyder tjener penge på.
Grundrenten går i realkreditinstituttets tilfælde til investorerne bag lånets obligationer og i bankens tilfælde til bankens kapitalomkostning - men bidragssatsen og rentetillægget går direkte til banken eller realkreditinstituttet.
Hvad er forskellen på bank- og realkreditlån?
Hvis du vil vide mere om forskellene mellem bank- og realkreditlån, kan du få et klart overblik i vores blogindlæg om emnet.
Hvis du vil sikre, at du får mest muligt ud af dit boliglån - uden at betale for meget i omkostninger - så lad os hjælpe dig med at gennemgå dine lånevilkår og finde den bedste løsning for dig.
Udfyld vores formular og bliv ringet op til en gratis og uforpligtende samtale med en uvildig økonomisk rådgiver.
Hvad anbefaler BoFinans?
Hos BoFinans anbefaler vi, at du starter med et grundigt overblik over dine muligheder, før du beslutter dig for et lån – uanset om det er realkreditlån eller boliglån i banken.
Bidragssatser og rentetillæg kan påvirke dine månedlige udgifter væsentligt, så det er vigtigt at vælge en løsning, der passer til din økonomi både nu og på sigt.
Som uvildige rådgivere hjælper vi dig med at sammenligne lånetyper og vilkår, så du får den løsning, der er mest fordelagtig for dig.
BoFinans kan guide dig gennem processen og sikre, at du har al nødvendig information om låneudgifterne, så du kan træffe en velovervejet beslutning.
Er du i tvivl om, hvilken lånetype der bedst matcher dine behov, tilbyder vi en uforpligtende samtale, hvor vi gennemgår dine muligheder i detaljer.
At vælge det rette lån handler om mere end renter og omkostninger – det handler om tryghed og økonomisk balance i hverdagen.
Hos BoFinans er vi eksperter i:
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Bidragssats og rentetillæg er begge løbende omkostninger på lån, men de anvendes på forskellige låntyper. Bidragssatsen er knyttet til realkreditlån og dækker omkostninger til administration og risiko.
Rentetillægget, derimod, bruges på boliglån fra banken og dækker bankens omkostninger ud over den aftalte rente.
Bidragssatsen på realkreditlån afhænger af faktorer som belåningsgrad (hvor stor en del af boligens værdi der er belånt), lånets løbetid, og om lånet har fast eller variabel rente.
Generelt stiger bidragssatsen, jo højere belåningsgraden er, da låneudbyderen vurderer det som en højere risiko.
Rentetillægget på et bankboliglån fastsættes af banken og afhænger af din økonomiske situation, boligens værdi og lånets størrelse.
Banken lægger rentetillægget oven i lånets grundrente for at dække sine udgifter og risici, men det samlede tillæg kan variere mellem banker.
Bidragssatsen dækker realkreditinstituttets omkostninger ved at tilbyde lånet, herunder administration, risikostyring og de udgifter, der er forbundet med at finansiere lånet gennem obligationer.
Bidragssatsen er en månedlig omkostning, som lægges oven i rentebetalingen på realkreditlånet.
Bidragssatsen på realkreditlån er ofte standardiseret ud fra låneparametre, men der kan i nogle tilfælde forhandles om satsen, hvis belåningsgraden ændres, eller hvis du refinansierer lånet.
På bankboliglån kan rentetillægget tilpasses afhængigt af din økonomiske situation og forhandlingen med banken, men det afhænger af bankens politik og lånevilkår.
Vurderingsstyrelsen har lavet en simpel beregner, som giver dig et let overblik over, hvordan din kommende boligskat kommer til at se ud. Den kan du finde her. Der er dog en masse ting, den ikke tager højde for (bl.a. om du får skatterabat eller ej). Hvis du gerne vil have et mere en mere præcis beregning af, hvordan de nye boligskatter kommer til at påvirke din boligøkonomi? Så giv os et kald på 70 26 81 09 - så klarer vi det for dig.