bidragssats eller rentetillæg

Bidragssats eller rentetillæg: Hvad er forskellen?

Udgivet d. 02 juli 2020
Ina Vilbroe Larsø, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans

Har du lagt mærke til, at der på nogle lån er en bidragssats, mens der på andre lån er et rentetillæg? Flere undrer sig over, om det betyder det samme, eller om der er forskel på dem. Det korte svar er, at de i princippet dækker over den samme type udgift, men at bidragssatser hører til realkreditlån, mens rentetillæg hører til bank-boliglån. Det kommer derfor an på lånetypen, om du skal betale bidragssats eller rentetillæg. Vil du gerne  vide mere, kan du læse videre og blive klogere på bidragssats eller rentetillæg.

Hvad er en bidragssats?

Bidragssatsen er den løbende omkostning, som du betaler til dit realkreditinstitut for at have dit realkredit lån. Men hvorfor betaler du egentlig en bidragssats? Når du optager et realkreditlån, så bliver der på dine vegne solgt obligationer med sikkerhed i din ejendom, svarende til dit lån. Du betaler derved renter til ejeren af obligationen samt et bidrag til realkreditinstituttet. Bidraget dækker over de omkostninger som realkredittens har ved at udbyde dig lånet, blandt andet omkostningerne ved at formidle lånet mellem dig og obligationsejeren. Hvor meget du skal betale i bidragssats er op til dit realkreditinstitut, og det bliver typisk sat efter, hvor stor en andel af din boligs værdi, som er belånt.

Hvad er et rentetillæg?

Det er ikke kun realkreditinstitutterne som udbyder lån i din ejerbolig. Du kan også låne pengene i banken, som nu udbyder bank-boliglån. Det betyder, at du kan låne alle pengene til din bolig i banken i stedet for at låne 80% i realkreditten og 20% i banken. Når du tager et bank-boliglån, vil der som hovedregel stå et rentetillæg på dine papirer og ikke en bidragssats. Dog er det, ligesom ved realkredittens bidragssats, en omkostning, som dækker bankens udgifter ved at tilbyde dig lånet, udover de renter du betaler. Det vil f.eks. gælde for Nordeas BoligPuls lån og Danske Banks Danske Bolig Fri lån.

Få 1 times gratis rådgivning - Helt uforpligtende

Vil du vide mere om bidragssatser og rentetillæg? Eller måske du gerne vil snakke med en rådgiver om noget helt andet? Så udfyld kontaktformularen til højre og bliv ringet op til en uforpligtende snak med en rådgiver.

Ina Vilbroe Larsø

Partner og økonomisk rådgiver

Få kontakt til en rådgiver

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Du kan også ringe på 70 26 81 09 hverdage 8:30 - 16:30
eller sende en mail til info@BoFinans.dk,