Boligfinansiering - Skal jeg betale 10% i udbetaling?

Ina Vilbroe Larsø, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans
Udgivet d. 23. april 2020

Skal jeg betale 10% i udbetaling, når jeg skal købe ny bolig? Det er et spørgsmål, som flere købere står med efter at have hørt nyheden om, at kravet til udbetaling er hævet fra 5% til 10% af købssummen. Det er også korrekt, men der er ingen grund til at miste modet. Det er nemlig kun ét af de fire realkreditinstitutter, som har sat kravet op, nemlig Realkredit Danmark. Kravet til udbetalingen er fortsat 5% i de tre andre, Totalkredit, Jyske Realkredit og Nordea Kredit. Så hvis man ”kun” har 5%, er det altså fortsat nok. Realkredit Danmark distribuerer deres realkreditlån igennem Danske Bank, og det er derfor deres kunder, som er påvirket af denne hævning.

Men hvorfor er det sket? Det kommer, som så meget andet i øjeblikket, som følge af udbredelsen af Covid-19. Epidemien har gjort fremtiden for den danske økonomi usikker. Der er både i forhold til usikkerheden om boligpriser, jobmarkedet, og den økonomiske udvikling i Danmark. Udfyld formularen, og vi kontakter dig med en second opinion på, hvad du faktisk har af muligheder på tværs af realkreditinstitutterne.

Er det en god idé at købe bolig lige nu?

Man kan altid tale om, om nu er det rette tidspunkt at købe bolig. Det er et spørgsmål der er svært at svare på, da det afhænger af mange parametre.
Hvis man kigger på købet som en kortsigtet investering, vil det oftest være nogle andre ting man kigger efter, end hvis man kigger med henblik på at købe sit hjem for de næste 20 år. Der er mange ting at tage hensyn til når man køber bolig. Pris og markedet er selvfølgelig to vigtige overvejelser, men lige så vigtigt vil vi mene, at ønsker og drømme er.

Da Corona ramte Danmark, så vi nogle meget hurtige rentestigninger - De er dog også faldet igen. Lige nu ligger vi omkring 1% -1,5% for 30-årige lån, og det ser ud til at renten fortsat, men langsomt, falder yderligere. Her er det derfor vigtigt at være opmærksom på, hvilken kurs man optager lånet til. Så vidt det er muligt, bør man time lånet, så det lægger så tæt på kurs 100 som muligt - Jo tættere på kurs 100, jo mindre kurstab.

Vores råd er, at man får kigget hele sin økonomi igennem. Få vendt dine drømme, planer for fremtiden, risici og hvordan alt dette hænger sammen, således at du kan træffe et valg på et oplyst grundlag. Husk, at hvis du har brug for hjælp til dette, så er BoFinans kyndige rådgivere altid åbne for en uforpligtende snak om din økonomi. Læs mere om vores Økonomitjek og Køberrådgivning, eller udfyld vores kontaktboks, så ringer vi dig op og får styr på dine muligheder.