Recessionen rammer USA

Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 14. juli 2022

Inflationen har haft bidt sig fast i økonomierne rundt omkring i verden over den seneste tid - også i den amerikanske. Dog indikerer nye tal, at inflationen snart vil være et overstået kapitel i USA, og at recessionen (som oftest følger efter en periode med inflation) overtager.

Det amerikanske BNP er faldet

Den amerikanske centralbank i Atlanta forudsiger i deres seneste prognose, at USA's BNP er faldet med 1,2% for andet kvartal 2022. Dette kommer efter et første kvartal, hvor faldet lå på 1,6%. To kvartaler i streg med negativ BNP-vækst indikerer derfor, at USA er i recessionsterritorium. Faldet indikeres dog stadigvæk som en 'forudsigelse', på trods af kvartalet er afsluttet, da man stadigvæk er ved at indsamle og analysere tallene for kvartalet.

Hvordan kan du styrke din økonomi mod recession?

Snak med en rådgiver

Dette underminerer den eksisterende beretning om USA som værende en stærk økonomi. Formanden for den amerikanske centralbank, James Powell, havde ellers meddelt at en såkaldt 'blød landing' burde kunne blive en sandsynlig realitet ovenpå inflationen. Ydermere skaber det et dilemma, eftersom centralbanken har hævet renten for at bekæmpe den tårnhøje inflation, hvilket med andre ord er et forsøg på at sænke forbrugeraktiviteten. I recessionstider vil man dog gerne forsøge at øge forbruger aktiviteten, for at hæve BNP tallet, deraf dilemmaet. 

Hvad med det danske BNP?

Som det ser ud lige nu, så står recessionen ikke for døren i Danmark lige nu og her. Tværtimod. I følge Det Økonomiske Råds seneste rapport forventes det danske BNP faktisk at stige med 3,5% i løbet af 2022. Det kan dog blive påvirket af de nye tal fra USA, da amerikanske tilstande oftest har det med at indfinde sig i Europalandene inden for en periode.