Banken indfører negative renter på pensionsopsparinger

Tim Kristensen, Uvildig Økonomisk Rådgiver
Udgivet d. 3. december 2021

Det er bestemt ikke noget nyt, at de fleste pengeinstitutter har sat negative renter på deres privatkunders bankkonto - og de fleste steder er det endda aktuelt for kunder der har over 100.000 kr. stående. Dog er der sket en ny udvikling - nemlig at flere banker udvider denne politik til deres kunders pensionsopsparing. Det gælder f.eks. Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

Er du f.eks. kunde i Danske Bank, så skal du fra 1. marts 2022 til at betale 0,69% i negative renter på din pensionsopsparing, hvis den har en saldo større end 100.000 kr. kontant indestående. Det betyder for dig, at din pensionsopsparing hos Danske Bank vil falde i værdi år for år.

Denne udvikling er et produkt af, at det ikke er attraktivt for bankerne, når deres kunder har kontanter stående hos dem, som ikke er blevet investeret. I princippet tjener Danske Bank ikke synderligt på de 0,69% du kommer til at betale i negative renter på din pensionsopsparing, da Danske Bank selv har nogle udgifter i den forbindelse. Dog er deres mål ikke at tjene flere penge på din kontante pensionsopsparing. Tværtimod er det en strategi for at motivere dig til at investere din pension i en af bankens investeringsordninger - her kan Danske Bank nemlig tjene 1,5% om året.

Hvad er bedst for din pension?

Snak med en rådgiver

Hvordan skal du forholde dig?

Du har som udgangspunkt to muligheder:

For det første kan du forholde dig passivt, lade dine penge stå uberørt, og lade banken trække negative renter af din pension. Dette anbefaler vi dog ikke, da du i bund og grund mister penge, som kunne være blevet brugt på en ekstra ferie i din pensionstid.

Din anden mulighed er at investere pengene, ligesom banken opfordrer til. Det behøver dog ikke at være i bankens investeringsportefølje, men det kan sagtens være en god mulighed. Vælger du at gøre dette, har du muligheden for at forøge din pensionsopsparing - hvis du vel og mærket laver en god investering. Det er nemlig ikke uden risiko at investere sine penge, og du kan risikere et større eller mindre tab på din investeringssum. Dog kan du vælge en investering med lav risiko - så er risikoen betydeligt lavere, men det er din gevinst også.

Vil du vide mere omkring investering af dine pensionsmidler? Så tag en gratis og uforpligtende snak med en af vores uvildige rådgivere. Ud fra netop din økonomi, giver vi vores personlige og uvildige bud på, hvad der ville være gavnligt for dig.