BoFinans hjælper dig med at styrke din skilsmisseøkonomi så meget som muligt
Portræt af Helle Buch

Hvordan påvirker skilsmisse min økonomi?

Helle Buch, uvildig økonomisk rådgiver
Nanna Sif Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig

Opdateret d. 23. januar 2025

En skilsmisse kan være en følelsesmæssigt svær oplevelse, men dens økonomiske konsekvenser er ofte mindst lige så udfordrende.

Fra opdeling af aktiver til ændringer i indtægter og skatteforhold – skilsmisse kan påvirke din økonomi på mange områder, både på kort og lang sigt.

I dette indlæg vil vi gennemgå de vigtigste måder, hvorpå en skilsmisse påvirker din økonomi, og hvad du kan gøre for at håndtere din skilsmisseøkonomi bedst muligt.

Vil du have skræddersyet råd, om hvordan en skilsmisse vil påvirke netop din økonomi, og hvilke muligheder du har? Kontakt os, og tag en gratis og uforpligtende snak med en uvildig økonomisk rådgiver.

1. Fordeling af aktiver og gæld ved skilsmisse

Når et ægteskab slutter, skal fælles aktiver og gæld fordeles. Det kan omfatte boligen, opsparinger, pensionsordninger, biler, investeringer og endda personlige ejendele.

Fordeling af aktiver ved skilsmisse

Aktiver, der er optjent under ægteskabet, anses ofte som fælleseje og skal derfor deles mellem parterne.

Særejeaktiver, der er skriftligt aftalt eller modtaget som arv eller gave, kan dog i nogle tilfælde holdes uden for fordelingen.

Når det kommer til aktiver, der er købt inden ægteskabet, indgår de som udgangspunkt i fællesejet og skal derfor deles ved skilsmisse, medmindre der er indgået en ægtepagt om særeje.

Vil du hjælpe din økonomi godt igennem skilsmissen?

Få hjælp af BoFinans

Fordeling af gæld ved skilsmisse

Fælles gæld, såsom bolig- eller billån, skal også deles.

Det er vigtigt at afklare, hvem der er ansvarlig for afdrag på gæld efter skilsmissen for at undgå økonomiske overraskelser senere.

Gæld, der er optaget inden ægteskabet, forbliver som udgangspunkt den enkelte ægtefælles personlige ansvar.

Det betyder, at hver ægtefælle selv hæfter for gæld, som de havde, før de blev gift, og denne gæld skal normalt ikke deles ved skilsmisse.

2. Ændringer i indkomst ved skilsmisse

En skilsmisseøkonomi betyder ofte, at du går fra en fælles husstandsøkonomi til at leve på en enkelt indkomst. Dette kan have stor indflydelse på dit økonomiske råderum.

Tab af husholdningsindtægt

Når en husholdning, der før havde to indtægter, pludselig kun har én, kan det føre til et markant fald i rådighedsbeløbet.

I stedet for, at I er to om at dele udgifter til bolig, mad, forbrug, osv. kommer du nu til at stå med det meste på egen hånd.

Det er derfor ofte nødvendigt at justere din livsstil og reducere udgifterne for at tilpasse dig den nye økonomiske situation.

Hvordan kommer din økonomi bedst igennem skilsmissen?

Ring til os på 70 26 81 09 og lad os tage en gratis og uforpligtende snak om din skilsmisseøkonomi, hvordan vi kan hjælpe dig og din økonomi godt igennem skilsmissen.

Børne- og ægtefællebidrag

I nogle tilfælde kan den ene ægtefælle være forpligtet til at betale børnebidrag eller ægtefællebidrag, hvilket yderligere kan påvirke økonomien.

Børnebidrag skal betales, når forældrene ikke længere bor sammen, og den ene forælder har hovedansvaret for barnets daglige opvækst og forsørgelse.

Den anden forælder, som ikke har barnet boende hos sig, vil typisk være forpligtet til at betale børnebidrag.

Ægtefællebidrag (tidligere hustrubidrag) er en betaling, som den ene tidligere ægtefælle kan blive forpligtet til at betale til den anden efter skilsmisse, hvis der er en større økonomisk ubalance mellem parterne.

Det er vigtigt at tage højde for disse faste udgifter/indtægter, når du planlægger din fremtidige økonomi, da de kan have en stor effekt på dit rådighedsbeløb.

3. Boligrelaterede konsekvenser ved skilsmisse

Boligen er ofte det største aktiv i et ægteskab og kan være en kilde til økonomiske og følelsesmæssige udfordringer under en skilsmisse.

Skal du blive i huset eller flytte ved skilsmisse?

Det er vigtigt at overveje, om en af jer vil overtage huset efter skilsmisse, eller om huset skal sælges.

At eje en bolig alene kan være økonomisk krævende med hensyn til afdrag, vedligeholdelse og ejendomsskatter.

Derudover kræver det også, at banken vil godkende den ene af jer til at sidde med boliglånet alene - og det kan være svært, da udgifterne nu skal kunne bæres af én indkomst.

BoFinans hjælper dig med at styrke din skilsmisseøkonomi så meget som muligt

Få en uvildig rådgiver til at overtale banken for jer

Hos BoFinans kan vi hjælpe med at styrke jeres sag overfor banken.

Vi analyserer jeres økonomi grundigt og udarbejder en solid finansiel plan, der viser, hvordan I kan bære boliglånet på én indkomst.

Kontakt os i dag for professionel rådgivning og et stærkere udgangspunkt i jeres forhandling med banken.

Flytteomkostninger

Hvis du vælger at flytte, skal du tage højde for mange udgifter i forbindelse med din flytning.

Det kan være depositum eller udbetaling til din nye bolig, flyttefirma, eller udgifter til indretning af den nye bolig, efter I har delt jeres møbler op i mellem jer.

Disse omkostninger kan hurtigt løbe op og bør indgå i budgettet for din skilsmisseøkonomi.

4. Pensionsopsparing efter skilsmisse

Pensionsopsparingen blive ofte glemt allerede inden en skilsmisse, hvilket er ærgerligt, da det er en af de vigtigste måder at sikre din fremtid på.

Her får du lige de mest normale pensionsting du skal være opmærksom på i din skilsmisseøkonomi

Deling af pension ved skilsmisse

I Danmark indgår pensionsopsparinger normalt ikke i bodelingen, men der er undtagelser.

Tjenestemandspensioner og pensionsopsparinger kan under visse omstændigheder blive delt, især hvis der er stor forskel på parternes pensionsopsparing.

Der har været en tendens til at kvinderne står med en væsentligt lavere pensionsopsparing end deres mænd, f.eks. på grund af barsel, forskel i lønninger og at kvinder ofte er mere forsigtige i deres investeringsstrategier.

Det er derfor en god idé at sætte fokus på din pensionsopsparing så tidligt som muligt - uanset om du skal skilles eller ej.

Genopbygning af pensionsopsparing

Er din pensionsopsparing bliver reduceret som følge af skilsmissen? Eller havde du ikke en stærk pension til at starte med?

Så kan det være nødvendigt at øge dine fremtidige indbetalinger for at sikre en stabil pensionstilværelse.

Hvis du vil sætte ekstra skub i din pensionsopsparing, så kan det være en god idé at investere i aktier og obligationer, fremfor at lave ekstra indbetalinger til din pensionsopsparing.

Hvis du selv investerer din pensionsopsparing, får du typisk et væsentligt højere afkast, end hvis du lader pensionsselskabet gøre det for dig.

5. Skatteimplikationer ved skilsmisse

Skilsmisse kan udløse visse skattemæssige konsekvenser, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Ændring i skatteklasse ved skilsmisse

Efter skilsmissen, vil din skatteklasse ændres fra at være gift til at blive beskattet som enlig.

Som enlig har du ikke længere mulighed for at udnytte fordelene ved ægtefællefradrag, og det kan betyde højere skatteprocenter.

Mange par har under ægteskabet delt deres fradrag, hvilket giver en fordelagtig skattefordeling.

Når du bliver enlig, vil du miste denne mulighed, hvilket kan påvirke din nettoindkomst og økonomiske råderum.

Skatteklasse 1

Gælder for enlige personer.

Når du er i skatteklasse 1, har du kun dine egne personlige fradrag til rådighed og kan ikke dele skattefradrag med en ægtefælle.

Skatteklasse 2

Gælder for ægtefæller.

Hvis den ene ægtefælle ikke kan udnytte sine fradrag fuldt ud, kan de overføres til den anden ægtefælle og reducere skattebetalingen for husstanden.

Beskatning af børnebidrag

Hvis du skal betale børnebidrag, kan du trække beløbet fra i din skattepligtige indkomst, hvilket reducerer skattebyrden på din skilsmisseøkonomi.

Modtageren af børnebidraget skal derimod ikke betale skat af det beløb, de modtager.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse regler, så du kan tage højde for, hvordan de påvirker din samlede økonomi efter skilsmissen.

6. Budgettering og tilpasning til en ny økonomisk virkelighed efter skilsmisse

En af de vigtigste opgaver efter en skilsmisse er at skabe et nyt budget, der afspejler din nye økonomiske situation.

Nyt budget efter skilsmisse

Når du bliver skilt vil både din indkomst og udgifter forventeligt ændre sig markant.

Det kan væres svært lige at få overblikket over alle ændringerne, og derfor kan det være en god idé at lave et budget over din fremtidige skilsmisseøkonomi.

Lav en plan for faste udgifter som boligomkostninger, transport og mad, samt variable udgifter som underholdning og ferier.

Det kommer til at give dig ro i sindet og hjælpe dig med at lande godt på benene efter skilsmissen.

7. Genopbygning af økonomisk stabilitet efter skilsmisse

Efter en skilsmisse kan det tage tid at genopbygge din økonomi, men med de rette tiltag kan du skabe en ny økonomisk stabilitet.

  • Opsparing: Start en opsparingsplan, hvis du ikke allerede har en. Det er vigtigt at opbygge en buffer, som kan dække uforudsete udgifter og give dig økonomisk tryghed i din skilsmisseøkonomi.
  • Gældsafvikling: Hvis du står tilbage med gæld efter skilsmissen, er det vigtigt at lægge en plan for, hvordan du kan betale den på den bedste måde.
  • Økonomisk rådgivning: Overvej at søge hjælp fra en uafhængig finansiel rådgiver, der kan hjælpe dig med at skabe en langsigtet økonomisk plan. En rådgiver kan også hjælpe dig med at navigere komplekse områder som pensionsopsparing og investeringer.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)