Find din risikoprofil

Caucasian middle aged woman browsing media in mobile phone while sitting on yellow sofa at home.

Portræt af Christina Ruparelia

Sådan finder du din risikoprofil

Christina Ruparelia, uvildig økonomisk rådgiver
Nynne Nyborg, tekstforfatter
Udgivet d. 12. august 2024

Din risikovillighed er altafgørende, når det kommer til at investere. Den er nemlig med til at bestemme, hvordan du skal investere og hvad du skal investere i.

Man taler typisk om 3 former for risikoprofiler: lav, mellem og høj risikovillighed, og dem kan du lære meget mere om i dette blogindlæg, hvor vi introducerer dig for de forskellige risikoprofiler og hvordan de hver især påvirker dine investeringer og deres afkast.

Nu er spørgsmålet bare: Er du klar til at finde din risikoprofil?

Hvad er en risikoprofil?

Når du skal i gang med at investere er det et vigtigt skridt på vejen, at du finder din risikoprofil.

Din risikoprofil afspejler, hvor risikovillig du er som person, når det kommer til at investere. Din risikoprofil kan derfor hjælpe dig med, hvordan du bedst muligt sammensætter din investeringsportefølje ud fra den persontype du er.

Den kan derfor ses som en guideline for din entré på investeringsmarkedet, da den hjælper dig med at finde de investeringer, der passer bedst til dig og din risikovillighed.

Typer af risikoprofiler

Lav

Hvis du er en af dem, der har det bedst med, at dine investeringer ikke svinger for meget op og ned i værdi, så bør du vælge en lav risikoprofil.

Med en lav risikoprofil har du nemlig lav risiko, men det betyder, at du forventeligt også vil opnå et lavere afkast. Her vil man typisk udelukkende investere i obligationer, da de typisk har lavere risiko end aktier.

For at sprede din risiko bedst muligt, bør du også sørge for at have en stor grad af diversitet i dine investeringer. Det skyldes, at du ved at sprede dine investeringer ud over selskaber rundt om i verden, mindsker din risiko for tab, da du ikke har lagt alle dine æg i samme kurv.

Skal du bruge pengene inden for 3 år? Så vælg lav risiko

En anden faktor, der bestemmer, hvilken risikoprofil der er bedst for dig, er din tidshorisont.

En god tommelfingerregel er, hvis du skal bruge pengene indenfor 3 år, så skal du investere med lav risiko. Det skyldes, at du med en højere risiko vil opleve større udsving som kan resultere i, at du sælger dine aktier i en nedsvingsperiode.

Mellem

Med en mellem risikoprofil, placerer du dig i spændingsfeltet mellem høj risiko og lav risiko. Det betyder, at du er indforstået med, at dine investeringers værdi kan svinge på sigt, men at du har ro nok i maven til at stole på, at de på sigt kommer til at stige støt.

Med en mellem risikoprofil er din portefølje ikke ”enten-eller”, men snarere end blanding af både obligationer og aktier. Hvordan procentdelen af aktier og obligationer bør være, er der ikke et entydigt svar på, da det afhænger af investeringshorisont og personlig risikovillighed/risikofravigelse.

Med en mellem får du højere afkast end ved den lave risikoprofil, men et lavere afkast end ved den høje risikoprofil. Afkastmæssigt placerer du dig altså i midten.

Ligesom ved den lave risikoprofil, så bør du forsøge at sprede din risiko bedst muligt – så her gælder det altså også om at have en stor grad af diversitet i dine investeringer.

Hvad nu, hvis jeg ligger midt i mellem?

Der findes også mellem-lav og mellem-høj risikoprofil, og har du brug for hjælp til at finde ud af, hvor du ligger henne på spekteret? Så er vi mere end klar til at hjælpe dig.

Kontakt os på 70 26 81 09 og få 1 times gratis rådgivning.

Høj

Er du en person, der generelt har tankegangen ”hvor intet vover, intet vinder”? Så er du nok også en af dem, der har en høj risikoprofil.

Hvis du har en høj risikoprofil, er du villig til at acceptere, at dine investeringers værdi kan have store udsving, uden det påvirker din nattesøvn - fordi du på sigt har et håb om at få nogle høje afkast.

Fordi du har en høj risikoprofil, så har du også gode chancer for at få høje afkast på dine investeringer. I denne risikoprofil vil din portefølje derfor hovedsageligt bestå af aktier, da aktier generelt afgiver større afkast end obligationer.

Hvad er forskellen på aktier og obligationer?

Typisk ved obligationer, så investerer du i boliglån og med aktier investerer du i virksomheder. Der er færre udsving på boliglånsmarkedet end på aktiemarkedet og derfor er obligationer forbundet med større sikkerhed.

Omvendt stiger aktier typisk hurtigere i værdi en obligation gør, og derfor kan de give et større afkast. Du kan altså få et højere afkast ved aktier, men du løber samtidig også en højere risiko end ved at investere i obligationer.

Det er netop grundet sikkerheden ved obligationer, at vi anbefalede, at du med en lav risikoprofil sørgede for at fylde din portefølje med obligationer – ikke aktier. Den lavere risiko gør nemlig her op for det lavere afkast.

Alder kan påvirke din risikoprofil

Din alder er ikke uden betydning, når det kommer til at vælge den rigtige risikoprofil for dig.

Du kan som tommelfingerregel huske på, at jo yngre du er, desto højere risiko kan du bære, da du har længere tid til at tjene eventuelle tab ind igen.

I denne forbindelse er investeringshorisonten et centralt område for risikoprofilen.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)