Nedsparingslån

Nedsparingslån: Spis Mursten?

Udgivet d. 30 juli 2020
Lene Bjerring, partner og økonomisk rådgiver hos BoFinans

Mange går og drømmer om rejser og oplevelser, men disse drømme er sjældent uden omkostninger. Mangler du penge til at forsøde tilværelsen, så kan et nedsparingslån måske være en god løsning for dig. Der er dog meget, der bør overvejes, før du kaster dig ud i et nedsparingslån. Læs med her, for at få svar på, hvad et nedsparingslån er, hvem som kan tage et nedsparingslån, og hvad BoFinans anbefaler dig at gøre.

Hvad er et nedsparingslån?

Et nedsparingslån fungerer ved, at du tager et lån i den friværdi, du har i din faste ejendom. Ofte når man tager lån i ejendommens friværdi, er det for at lave forbedringer på huset, investere i et forældrekøb/ fritidshus eller investere pengene. Dog kan du med et nedsparingslån bruge pengene til lige det, du har lyst til. Det kan være alt fra bil og rejser til almindelige hverdagsudgifter.

Det at tage et nedsparingslån kaldes også at ”spise mursten”. Billedligt talt er det nemlig det, du gør. Når du afdrager på dit boliglån, lægger du egentlig pengene i boligens "mursten" og opbygger derved en friværdi i boligen. Friværdien er de penge du har til overs, når du en dag vælger at sælge boligen. Når du begynder at ”spise mursten”, nedbringer du den friværdi, du har bundet i din bolig.

Når du tager et nedsparingslån, bliver der taget pant i din bolig. Skulle du ikke betale lånet eller renterne for dit nedsparingslån, kan realkreditinstituttet eller banken sælge din bolig og få betalt dit lån med pengene fra salget. Skulle du gå bort, inden løbetiden på lånet er udløbet, vil realkreditinstituttet eller banken netop også få sine penge igen ved at sælge din bolig.

Hvem kan tage et nedsparingslån?

For at tage et nedsparingslån, kræver det at du ejer en fast ejendom. Derudover skal du også have en økonomi, som kan bære lånet. Det betyder, at du skal have afdraget en væsentlig del af dit boliglån.

Et nedsparingslån benyttes ofte når vi indtræder i den tredje alder eller sagt på en anden måde, når du er på vej væk fra arbejdsmarkedet.  Det er der forskellige grunde til. Når du påbegynder din tredje alder, kan det typisk have en vis påvirkning på din økonomiske situation. Din kommende pensionsindtægt vil typisk være lavere end din nuværende løn. Det kan skabe nogle udfordringer i din daglige økonomi.

Hvis du gerne vil undgå at skulle skære ned på dine udgifter, eller måske endda undgå at flytte, kan det være en idé at overveje et nedsparingslån. Det kan være en smart måde at supplere din pensionsindtægt på. Med et nedsparingslån kan du få indtægten op på det niveau, som du havde, da du var på arbejdsmarkedet.

Hvad anbefaler BoFinans?

Vi var tidligere inde på, at det kunne være en mulighed med nedsparingslån når du er ved at forlade arbejdsmarkedet eller har forladt det. Dette er især tilfældet, når du kigger nærmere på, hvad det er for en type lån, du får.

Den optimale løsning er, at du får et lån med så lav en ydelse som muligt, samt at du vælger afdragsfrihed i hele låneperioden.

Nogle realkreditinstitutter tilbyder 30 års afdragsfrihed. Vælger du det, vil lånet strække sig over 30 år, hvor du ikke skal betale afdrag igennem hele låneperioden. Du skal kun betale renter af lånet. Du skal derfor betale hele lånet tilbage, når der er gået 30 år.

Nu tænker du måske, at det virker mærkeligt, at der kan opnås et 30-årigt lån, hvor der ikke skal afdrages på. Det er dog netop muligt, når du allerede har en forholdsvis høj friværdi, som fungerer som låneudbyderens sikkerhed.

Selvom et nedsparingslån lyder som en god løsning for dig, vil vi hos BoFinans altid anbefale, at du får en uvildig rådgiver til at gennemgå dine muligheder med dig. Så har du nemlig rådgiverens erfaring i ryggen, og du kan tage dit nedsparingslån vel vidende om, at det har været det rigtige valg. Så er din økonomi bedre sikret.